Demirbilek: Botaş faizi alıp ne yapacak?

Güncelleme Tarihi:

Demirbilek: Botaş faizi alıp ne yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 12:46

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ), Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden (EÜAŞ) olan 6.8 milyar YTL alacağını yorumlarken, “Yanlış hesap yapmışlar. BOTAŞ, 2 milyar YTL’lik anapara alacağını alsa nakit sıkıntısı mı kalır? Faiz alıp ne yapacak” dedi.

Demirbilek, ANKA’ya yaptığı açıklamada, elektrik üretiminde kullandığı gazın parasını ödeyemeyen EÜAŞ’ın, BOTAŞ’a olan borcunda anaparaya bakılması gerektiğini söyledi. Demirbilek, 2 milyar YTL’lik anaparanın üzerinde bir rakamın; Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi’ne (TETAŞ); TETAŞ’ın da EÜAŞ’a borcu olduğunu kaydetti.

BOTAŞ’ın faiz hesabıyla 6.8 milyar YTL’lik bir alacak talebinde bulunamayacağını belirten Demirbilek, “Anapara borcu ödense BOTAŞ’ın nakit sıkıntısı mı kalır? BOTAŞ fazla parayı yine Hazine’ye göndermeyecek mi? Bu durumda faiz almanın ne faydası var? Boş yere vatandaştan dolaylı yoldan para alınıp geri verilmiş olunacak” dedi.

TEDAŞ, ALACAĞINI TOPLARSA SORUN BİTER

Sorunun çözümünün TEDAŞ’ın alacaklarını toplayıp borcunu TETAŞ’a, TETAŞ’ın EÜAŞ’a, EÜAŞ’ın da BOTAŞ’a ödemesi olduğunu vurgulayan Demirbilek; EÜAŞ’ın birkaç ay önce 300 milyon YTL ödeme yapmasını sağlayan paranın Maliye Bakanlığı’ndan TEDAŞ’a geldiğini, geçmiş borçlar nedeniyle söz konusu zincirle EÜAŞ’a aktarıldığını bildirdi. Maliye’nin doğrudan EÜAŞ’a para aktarımında bulunmadığını kaydeden Demirbilek; bunun da TEDAŞ’a genel aydınlatma bedeli olarak gelen para olduğunu belirtti.

ÖZELLEŞTİRME FONU’NDAN ÖDEME

Bu arada, EÜAŞ’ın BOTAŞ’a 300 milyon YTL ödeme yapmasını sağlayan paranın, Özelleştirme Fonu’ndan aktarıldığı öğrenildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, satışını yaptığı kamu kuruluşlarından gelen kaynağı Özelleştirme Fonu’nda biriktiriyor. TEDAŞ, özelleştirme kapsamında olduğu için, Fon’dan para aktarımı yapılabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!