myspace.com’dan yükselen son iki yıldız

Güncelleme Tarihi:

myspace.com’dan yükselen son iki yıldız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 00:00

İnternet starlarına her gün yenileri ekleniyor. Şarkılarını web sitelerine yayınlayıp kısa sürede fenomen haline gelen Arctic Monkeys, kendi blog’larında tanıtım yapıp postayla CD yollayarak üne kavuşan Clap Your Hands Say Yeah, sadece mp3 olarak indirilebilen Crazy şarkılarıyla Gnarls Barkley...

Türkiye’de de şarkıları internete düşünce patlayan İrem ve Seksendört grubu, ÖSYM Götümü Ye adlı şarkıyla kısa sürede herkesin konuştuğu grup haline gelen Deli... Bunlar internet sayesinde meşhur olan grup ve müzisyenlerden sadece birkaçı. İnternetin son meşhurları ise, 24 yaşında bir İskoç kızı Sandi Thom ile İngiliz aktör Keith Allen’ın 21 yaşındaki kızı Lily Allen. İkisinin de ortak noktası aynı internet sitesi sayesinde meşhur olmaları: myspace.com. Myspace.com platformunun Türkiye’de de bir çok üyesi var. Yabancı prodüktörler sitedeki cevherleri keşfetti, sıra bizimkilerde.

SANDI THOM

Bodrum katındaki konserini 3 haftada 70 bin kişi izledi

Sandi Thom, 24 yaşında bir İskoç kızı. Müzik tarihine düştüğü ilk kayıt, 14 yaşında kurduğu cover grub The Residents. Daha sonra İskoçya’dan Liverpool’a müzik okumaya gitti. Impulse reklamında şarkı söyleyip, Avrupa’da para için Better Days adlı bir dans şarkısına eşlik etti. İskoçya’ya döndüğünde çeşitli barlarda şarkı söyledi. Ama ne yazık ki bütün bunlar ünlü olmasına yetmemiş. "Keşke biraz param olsa, grubumla küçük bir turneye çıksam, müziğimi insanlara tanıtsam" diye düşünürken birden aklına internet gelmiş. "Myspace.com’u keşfettiğim zaman,burada bir konser vererek sesimi duyurabileceğimi düşündüm. Evimin bodrum katına arkadaşlarımı çağırdım ve üç hafta boyunca orada konser verdim."

24 Şubat’taki ilk konserini internet üzerinden sadece 70 kişi izliyor. Ama Sandi yılmıyor, bodrum katındaki evinden konserler vermeye ve bunları internet üzerinden yayınlamaya devam ediyor. Üç hafta ve 21 konser sonunda ulaştığı seyirci rakamı 70 bin! Bir anda dünyanın dört bir yanından hayranları oluyor, şarkıları aranır hale geliyor. Tam o günlerde turneyi takip etmiş olan bir öğrenci gazetesi, plak şirketi RCA’dan bir yetkiliyle röportaj yaparken, internet üzerine konuşuluyor ve RCA çalışanı Sandi fenomeninden haberdar oluyor.

O günden sonra işler çok hızlı ilerliyor; firma Sandi Thom’a albüm teklifi yapıyor. Hatta plak şirketi ve Thom arasındaki sözleşmenin imzalanması internette canlı olarak yayımlanıyor. Albüm kısa süre sonra yayınlanıyor; adı "Smile... It Confuses People." Albümden çıkan ilk single "I Wish I was a Punk Rocker" İngiltere listelerinde haziran ayında bir numaraya kadar yükseldi. Albüm önümüzdeki günlerde Sony/BMG tarafından ülkemizde de yayınlanacak.

www.sandithom.com

www.myspace.com/sandithom


LILY ALLEN

Blog’una şarkılarını koydu 1,5 milyon kişi dinledi

Geçtiğimiz kasım ayında, myspace.com’da blog yazmaya başlayan Lily Allen, kısa süre sonra kendi yaptığı dört şarkısını sitede yayınladı. Kısa sürede 1,5 milyon kişi şarkıları tıkladı ve dinledi.

Bunu fark eden EMI yetkilileri, 21 yaşındaki Allen’la bir albüm anlaşması imzaladı. Allen’ın ilk single’ı "Smile", haziran başında, ardından da ilk albümü "Alright, Still" temmuz sonunda EMI etiketiyle yayınlandı.

Lily Allen, Blue Jean Dergisinin Ağustos sayısına verdiği röportajda "Arctic Monkeys ve ben 2006 yılında müzik endüstrisini en iyi özetleyebilecek isimleriz. Düne kadar müzik dünyasını fethetmek isteyen herkes demo hazırlamak, o demoyu eline alıp kapı kapı dolaşmak, vampir ruhlu bir menajer bulmak, plak şirketi patronlarının sıkı denetimi altında geberene kadar promosyon üzerine promosyon yapmak zorundaydı. Oysa bugün tek yapmanız gereken kendinizi sanal alemin ortasına atmak. Parçalarımı myspace.com’a yüklediğimden beri dünya çapında yüzbinlerce insana ulaştım" diyor.

Allen’ın bu kadar kısa sürede internette patlamasında şarkılarının yanı sıra sanal ortamda tuttuğu günlüğünün de büyük etkisi var tabii. Allen’ın şarkıları kadar günlüğü de hálá dikkatle takip ediliyor.

Lily Allen’ın ilginç bir hayat öyküsü var. Babası, ünlü İngiliz aktör Keith Allen tarafından annesi ve kardeşleriyle dört yaşında terk edilen Allen, hiç de kolay bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirmemiş. Uzunca bir süre annesinin onlara bakabilmek için yoğun mücadele ettiği öyküsünde, sert duvarlara çarpmış. 13 yaşındayken uyuşturucuyla tanışmış, 15 yaşındayken esrar sattığı için okuldan atılmış. Annesi Alison Owen yıllar sonra sinema dünyasına girip ünlü bir film yapımcısı oluncaya kadar maddi anlamda büyük zorluklar çeken Allen, bir yaz tatilini geçirdiği İbiza’da önceki menajeri George Lamb ile tanışınca işler değişmiş. Lamb, onu müzik yapmaya ikna etmiş ve Allen’ın müzikle ilişkisi böyle başlamış ama sonrası hüsran olmuş. Birçok müzik şirketi kapısından geri çevrilme ve kaale alınmama... Ta ki internet mucizesi myspace.com sayesinde keşfedilene kadar.

Lily Allen’ın albümü Temmuz ortasından beri İngiltere listelerinde bir numara.

www. myspace.com/ lilymusic

MYSPACE.COM’U TÜRK MÜZİSYENLER DE KEŞFETTİ

Myspace.com’un birçok Türk üyesi de var. Amatör Türk müzik grupları burada kendileri sayfa açıp şarkılarını paylaşıyorlar. Türk prodüktörlerin bu siteye bir göz atmalarında fayda var. Sitenin en çok dikkat çeken müzisyen Türk sakinleri bakın kimler:

Emre Aydın: Eylül ayında Sony BMG’den albümü çıkacak. Eski 6.Cadde solisti. Şarkısı internette hızla yayılıyor. www.mysapece.com/emreaydin

Neon: www.mysapece.com/neonistanbul

Fungu: www.mysapece.com/fungu,

Sakin www.mysapce.com/rampage_tr

Dandadadan: Bu yıl Rock’n Coke da sahne alacaklar. www.myspace.com/dandadadan

123: www.myspace.com/123fromistanbul

Sitede ayrıca Tarkan, Sezen Aksu, Serdar Ortaç, Ankaralı Turgut, Gülşen, Mustafa Sandal, Sibel Can, Athena, Aslı, Mor ve Ötesi, Teoman gibi ünlülere hayranları tarafından açılmış sayfalar da var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!