Vakıf üniversitelerinde rektör krizi

Güncelleme Tarihi:

Vakıf üniversitelerinde rektör krizi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 15:30

YÖK genel kurulu, devlet üniversitelerindeki rektörlerin en fazla iki dönem görev yapması kuralını, vakıf üniversitelerinde de uygulama kararı aldı. Kurul, başkent üniversitesi mütevelli heyeti'nin, iki dönem rektörlük yapan Prof.Dr. Mehmet Haberal'ın, üçüncü kez atanması isteğine karşı çıktı. Başkent Üniversitesi, karara itiraz etti.

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof.Dr. Mehmet Haberal'ın üçüncü dönem rektör olarak atanma isteği krize yol açtı. YÖK Genel Kurulu, devlet üniversitelerindeki rektörlerin en fazla iki dönem görev yapması kuralını, vakıf üniversitelerinde de uygulama kararı alarak, Haberal'ın üçüncü dönem rektörlüğünü veto etti.

Edinilen bilgiye göre, YÖK Genel Kurulu, devlet üniversitesi rektörlerinin en fazla iki dönem görev yapması kuralının, vakıf üniversitelerinde de geçerli olmasını kararlaştırdı.

Karar, Başkent Üniversitesi'ne rektör ataması sürecinde ortaya çıktı. Başkent Üniversitesi'ni kuran ve 1993 yılından bu yana görev yapan Prof.Dr.Mehmeaberal'ın ikinci dönem görev süresi de Aralık ayında tamamlandı.

Haberin Devamı

BaÅŸkent Ãœniversitesi Mütevelli Heyeti, Prof.Dr. Mehmet Haberal'ı üçüncü dönem için yeniden rektör adayı olarak önerirken, Aralık ayında yapılan YÖK Genel Kurulu'nda,Âoy çokluÄŸuyla Haberal'ın atanmasına onay verilmedi. YÖK BaÅŸkanı Prof.Dr.Kemal Gürüz'ün ise Haberal'ın yeniden rektör olarak seçilmesinden yana tavır gösterdiÄŸi öğrenildi.

HABERAL Ä°TÄ°RAZ ETTÄ°

YÖK Genel Kurulu'nun onay vermemesi üzerine, Başkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin, vakıf üniversitelerinin idari ve mali özerkliğinin bulunduğunu, rektör seçiminde, devlet üniversitelerinde uygulanan ilkelerin vakıf üniversiteleri için geçerli olamayacağını belirterek, karara itiraz ettiği öğrenildi.

 YÖK Genel Kurulu, Cuma günü yapacağı toplantıda Başkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin itirazını görüşecek ve Prof.Dr.Mehmet Haberal ile ilgili son kararını verecek. YÖK Genel Kurulu'nun itirazı reddetmesi durumunda, Başkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof.Dr. Mehmet Haberal'ın rektörlük dönemi sona erecek. Haberal'ın üçüncü dönem rektörlüğüne izin verilmesi durumunda ise "ömür boyu rektörlük" dönemi başlayabilecek.

Haberin Devamı

YÖK Yasası ile Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, vakıf üniversiteleri rektörlerinin de en fazla iki dönem görev yapabileceğine ilişkin bir sınırlama bulunmuyor. Ancak, YÖK Yasası'nın ek 8'inci maddesinde "Vakıfça kurulacak yükseköğretim kurumlarındaki akademik organlar, devlet yükseköğretim kurumlarındaki akademik organlar gibi düzenlenir ve onların görevini yerine getirir" hükmü bulunuyor.

(ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!