Gülümseyin 10 yaş daha genç görünün

Güzellik bir bütün. Eğer daha genç ve güzel görünmeye karar verdiyseniz, yolunuz diş hekiminden de geçmeli. Çünkü mükemmel bir sonuç için işe önce dişlerinizden başlamalısınız.

Hollywood’da magazin ve sinema dünyasının merkezinde kurulu UCLA’da yıllarca diş hekimliği yapan Doç. Dr Mete Fanusçu, diş estetiğiyle ilgili çok özel bilgiler verdi:

n Dişlerimiz yaşlanır mı?

- Hem olağan aşınmaya bağlı tahribat hem de mikrobik tahribat ile dişlerimizde madde kaybı ve renk değişimi gibi değişiklikler oluşur. Bu dokuların belirli bir yenilenme potansiyeli vardır ancak bakımsız ağızlarda bu pek bir işe yaramaz.

n Peki diş hekimleri yaşlanmanın önüne geçebilir mi?

- Ulaştığımız bilgi seviyesi, kullandığımız teknikler yaşlanma sürecini çok yavaşlatmamız artık mümkün. Bu gelişmenin önündeki tek engel olumsuz genetik miras. Ancak çok olumsuz kalıtım şartları olanların oranı nüfusun yüzde 5’ini geçmiyor.

n Dişlerimiz nasıl genç kalır, sağlıklı görünür?

- Düzenli bakım birincil koşul ama diş hekiminin zamanında ve doğru müdahaleleri bu konuda asıl belirleyici nokta oluyor. Altı ayda bir diş hekiminin yapacağı bakım ile dişler üzerindeki birikintilerin temizlenmesi ve dişlere cila yapılması gerekiyor.

n Genç görünmek ya da güzel yaşlanmak için başka ne tip uygulamalar yapılmalı?

- Dişlerin boyutları kadar önemli bir diğer konu da çene kemiklerinin durumu. Mümkün olduğunca çene kemiklerini orijinal boyutlarında tutmamız gerekiyor. Çünkü alt ve üst çene kemiklerimiz dişlerimiz ile beraber dudak ve yanaklarımıza içerden destek oluyor ve dolgunluk yapıyorlar.

n Dişlere estetik müdahalede ne tip yanlışlıklar yapılıyor?

- Bu tip müdahalelerin yapıldığı ağızlarda ilk göze çarpan doğallığın kaybolmasıdır. İşlemelerle doğanın normal sürecine kafa tutuyorsak da gülümsemenin saçtığı pozitif enerjiyi bozmamalı, aksine korumalıyız. Eğer herkese aynı tip beyaz, asker gibi sıralı dişleri yaparsak bu fabrikasyon bir yaklaşım olur ve gülümsemenin tılsımını kaçırır.

n Türklerin dişleri nasıl?

- Genelde Türk insanın diş yapısı ve sıralanışı düzgün. Ancak bakımsızlık, sorunlara zamanında müdahale edilmemesi ve sigara gibi sebeplerle bu düzgünlük kısa zamanda harap oluyor. Çürük ve dişeti iltihabı ne yazık ki, çok yaygın. Ağrı olmadığı müddetçe ne yazık ki, sorunların farkına varılmıyor.

Julia Roberts

En doğal gülümseyen

Dişlerin dizilisi ve onları çerçeveleyen dişetlerinin konumları mükemmel. En büyük kahkaha da bile 1-2 mm’den fazla dişeti göstermiyor. Gülümsediğinde üst dişler alt dudak kavsini güzelce takip ediyor. Dudakların dolgunluğu nispeten az olduğu için gülümsediğinde çok diş gösteriyor. Gülümseyerek poz vermekten hiç çekinmiyor.

Estetik Not: 8.5

Arzum Onan

Doğal ve masum

Dişlerin şekilleri, pozisyonları ve orantıları oldukça iyi. Üst çenenin biraz aşağıda yapılanmış olması sebebi ile üst ön dişlerin ucu alt dudak ile kolay temas ediyor. Gülümserken idealden biraz fazla dişeti gösteriyor. Alt dudağın ideal bir şekilde dişlerin gülümseme kavsini takip etmesi estetik bir gülümseme çıkarıyor. Sağlıklı ve huzur veren bir gülümsemesi var.

Estetik Not: 8

Pınar Altuğ

Anatomisi güzel

Dişlerinin iri ve köşeli bir yapıda olması gülümsemesini ön plana çıkarıyor. Dişlerin birbirleri ve çene-yüz anatomisiyle olan orantıları çok ölçülü, dolayısı ile estetik açıdan ideal pozisyondalar. Doğru dudak boyutları ve alt dudağın üst dişlerin kavsini takip etmesi ideal gülümsemeyi sağlıyor. Diş ve ağız bakımına önem verdiği sağlıklı gülümsemesi ile belli oluyor.

Estetik Not: 9

Angelina Jolie

En şuh gülümseyen

Dişlerin aksları dışa doğru ve onları çerçeveleyen dişetlerinin seviye farklılıkları var.

Köşe konumdaki köpek dişleri diziliş dışında ve ayrıca gülümsediğinde üst dişler alt dudak kavsini ön iki dişin nispeten kısalığı sebebiyle daha düz olarak takip ediyor. Bu sebeple gülümsemesinde baskın ve maskulen hava var. Kalın dudaklar dişsel hataları bertaraf ederek sıra dışı bir gülümseme veriyor. Gülümseyerek sık poz veriyor.

Estetik Not: 7
Yazarın Tüm Yazıları