Umut’ta üç idam

Güncelleme Tarihi:

Umut’ta üç idam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 01:55

Mumcu cinayeti ile faili meçhul 22 olayı aydınlatmak üzere başlatılan ‘‘Umut operasyonu’’ davasında Ankara 2 No'lu DGM, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ı, ‘‘Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs’’ten idama mahkum etti.

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu cinayeti başta olmak üzere faili meçhul 22 olayı aydınlatmak üzere başlatılan ‘‘Umut operasyonu’’ sonunda açılan 24 sanıklı dava dün sonuçlandı.

Ankara 2 No'lu DGM, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ı, TCK'nın 146/1 maddesindeki, ‘‘Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs’’ suçundan idama mahkum etti. DGM idama mahkum ettiği bu üç sanık hakkında, TCK'nın 59/1. maddesindeki ceza indirimini, ‘‘Eylemlerinin ağırlığı, kamuoyuna etkisi ve ceza adaletini’’ gerekçe göstererek, uygulamama kararı da aldı. Kararda, sanıkların, Anayasal devlet düzenini yıkarak, dine dayalı devlet kurmak için kurulan teşekküle üye oldukları belirtildi.

İŞTE KARAR

Umut davası 1.5 yıllık yargılama sonunda dün 19 duruşmada sonuçlandı. Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, öğleden sonra kararını açıkladı. Oybirliği ile verilen karara göre, 4 sanık beraat etti. Musa Koca, İsmail Koçhan, Şeref Dursun ve Adnan Yükdağ, ‘‘Üzerlerine atılı suçları işledikleri yolunda mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden’’ beraat ettiler.

Mahkeme Heyeti, 2 sanığı 3 yıl 9'ar ay ağır hapis, 11 sanığı 12 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Bir sanık, 15 yıl ağır hapis, 1 sanık da 18 yıl 9 ay ağır hapis cezasına mahkum edildi.

Sanık Hasan Kılıç, ‘‘Mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmayı amaçlayan silahlı çetenin özel görevli yöneticilerinden olduğu’’ gerekçesiyle 18 yıl 9 ay ağır hapis cezası ile cezalandırıldı.

Sanık Yusuf Karakuş, ‘‘Mevcut Anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmayı amaçlayan silahlı çetenin sair efradı olduğu’’ gerekçesiyle 15 yıla mahkum oldu.

TCK 168'DEN MAHKUM OLANLAR

DGM, sanıklar Mehmet Ali Tekin, Abdülhamit Çelik, Muzaffer Dağdeviren, Fatih Aydın, Mehmet Şahin, Talip Özçelik, Hakkı Selçuk Şanlı, Mehmet Kassap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Murat Nazlı'yı, ‘‘Türkiye‘de mevcut Anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmayı amaçlayan silahlı çetenin sair efradı oldukları’’ gerekçesiyle TCK’nın 168/2. maddesine uyarınca 10'ar yıl ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, 3713 sayılı Yasa'nın 5 ve TCK'nın 59/2. maddelerini uygulayarak, sanıkları sonuç olarak 12 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına mahkum etti. DGM, Murat Nazlı'nın gıyaben tutuklanmasına da karar verildiğini açıkladı.

TCK 169'DAN MAHKUM OLANLAR

Sanıklar Devriş Polat ile Yüksel Pekdemir, ‘‘Silahlı çete mensubuna hal ve sıfatını bilerek yardım ve yataklık yaptıkları’’ gerekçesiyle TCK'nın 169. maddesine göre 3'er yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi. Polat ve Pekdemir, hakkındaki ceza Terörle Mücadele Yasası çerçevesinde artırılarak 3 yıl 9'ar aya yükseltildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!