Üç santralı yine geri çektiler

Güncelleme Tarihi:

Üç santralı yine geri çektiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 00:00

Kemerköy (Gökova), Yatağan ve Yeniköy santralları üçüncü kez özelleştirme kapsamından çıkarıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, bu üç santralin "EÜAŞ bünyesindeki portföy şirketlerinin içine yerleştirilerek özelleştirileceğini" açıkladı.

ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu, Kemerköy (Gökova), Yatağan ve Yeniköy elektrik üretim santrallarını "gerekli yatırımlar yapılmadığı ve verimsiz çalıştığı" gerekçesiyle özelleştirme kapsamından çıkardı. Bu santrallar daha önce de bir kez özelleştirme kapsamından çıkarılmıştı. Bu üç santralın bünyesinde bulunduğu Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş. (KEDAŞ) ile Yatağan-Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş.’nin (YEÜAŞ) 20 Haziran’da kapsam dışına çıkarıldığı öğrenildi.

YENİ DÜZENLEME: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada bu şirketlerin özelleştirme kapsamından çıkarılarak eski statüsüne iade edildiği belirtilirken, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, bundan sonra izlenecek yolu şöyle anlattı: "Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) altı tane portföy şirket halinde özelleştirilecek. Bu santrallerin de portföy şirketleri içerisine yerleştirilmesini temin etmek için özelleştirme kapsamından çıkardık. Özelleştirme idaresi’nin dağıtım özelleştirmelerine başlamasını bekliyoruz. Bunda ilerleme kaydedilip, 4-5 tane dağıtım bölgesi özelleştirilince portföy şirketlerin de özelleştirmesine başlayacağız." Santrallerin 2003 yılında özelleştirme kapsamına alınmasını "de facto" bir karar olarak nitelendiren Demirbilek, şöyle konuştu: "Ani bir olaydı. Biz, enerji olarak birşey demedik. Şimdi, portföy şirketleri içinde karışım olarak özelleşsin diyoruz. ’Economies of scale’ (verimliliğin artması) için bu önemli. Bunların elektrik üretim faliyetlerini yüksek tutmalıyız ki özelleştirmede talep gelsin."

KRİZİ ENGELLEMEZDİ: Bu arada 1 Temmuz’da yaşanan elektrik kesintisine ilişkin "Verimli çalışmayan Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan santralleri Cumartesi gecesi tam kapasite çalışsaydı elektrik kesintisi kriz yaratacak boyuta ulaşmazdı" iddialarını da yanıtlayan Demirbilek, bu yorumların doğru olmadığını söyledi. Demirbilek, "Kemer ve Yeniköy’de bir ünite daha daha devreye girsin deseydik bile bu problemi çözmezdi. Çünkü bu santrallar kömürle çalışıyor ve devreye alınmaları 8 saati buluyor."

BU İKİNCİ VAZGEÇİŞ: Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan Elektrik Üretim A.Ş.’ler daha önce de özelleştirme kapsımana alınmış, ancak sonradan çıkarılmıştı. 1995’de özelleştirme kapsamına alınan santrallar, 1997’de kapsamdan çıkarıldı. 2003’de tekrar özelleştirme kapsamına alınan santrallar, üç yıl sonra yeniden Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla tekrar özelleştirme kapsamından çıkarıldı.

Bakanlıktaki her değişim karanlık geceye bağlanmasın

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) Genel Müdürü İlhami Özşahin dışında başka görevden almaların söz konusu olup olmadığı konusunda ise, "Bakan Bey uzun süredir personel değişimi düşünüyordu zaten. Ama bakanlıkta bundan sonra olacak değişimleri de buna bağlamak yanlış olur" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!