Avrupa’da hesaplı tatil

Avrupa’da ucuza gezmenin, eğlenmenin, karın doyurmanın bir formülü var mı?

Euro’nun giderek yükselen değeri karşısında bu formülü bulmak zor gibi geliyor. Ancak, bu yazıda vereceğim bazı ipuçları ve özel adresler, özellikle genç gezginlerin parasının büyük bir bölümünün cebinde kalmasına yardımcı olabilir sanırım. Tatil aylarının yaklaştığı şu günlerde, Avrupa’ya yolculuk yapmak isteyenler için, gerek kendi deneyimlerinden, gerekse yabancı kaynaklardan yararlanarak hazırladığım bir rehber sunuyorum. Bu rehberde, Avrupa’nın önde gelen kentlerindeki otel ve lokantaların yanı sıra, birçok kültürel etkinlikten de fazla para harcamadan nasıl yararlanacağınızı anlatmaya çalışacağım.

PARİS Bir şenliktir

Fransız hükümeti işçi yasasıyla ilgili anlaşmazlığı şimdilik hallettiği için, gösteri ve grevlerle karşılaşma endişesi olmadan bu yaz Paris’i gezebilirsiniz. Paris dünyanın en pahalı kentlerinden biri gibi gözükse de, burada fazla para harcamadan iyi bir tatil geçirebilmenin çeşitli yolları var. Tabii birtakım alışkanlıklarınızdan taviz vermek şartıyla...

Hesaplı yemek

Burası Paris! Her gün ve gün boyunca, her köşe başında iyi yemek ve iyi şarap bulabilirsiniz. Yine de fazla dikkat çekmeyen bir bölgede bir cevher gizli: "Le Troquet". Bazen biraz duman altı olsa da, canlı atmosferi ve 30 Euro gibi bir ücretle tam 6 tabak tadımlık yemek yiyebileceğiniz bir mekan. Mönü her hafta değişiyor, ancak size örnek bir mönü sunabilirim: Kremalı karnabahar çorbası, jambonlu sebze graten, ıstakoz ya da midyeli makarna, kuzu yahnisi, kızarmış muz soslu makarna ve vanilyalı dondurma. Şarap hariç bu mönüden seçeceğiniz üç tabak yemeğin fiyatı 30 Euro. Pazar ve pazartesi günleri kapalı. Hızla karnınızı doyurmak niyetindeyseniz, bir kahvede baget ekmekle yapılan bir sandviç veya bir dilim pizza ile de öğünü geçiştirebilirsiniz. Bunun fiyatı 5 Euro civarında. LE TROQUET (21, rue François Bonvin; tel: 33-1-45-66-89-00)

Ucuza konaklama

Kışın nemli, yazın boğucu, yıl boyunca karanlık... Paris’teki ucuz otelleri bu şekilde tarif etmek mümkün. Ancak 30 odalı "New Orient Hotel", bu tanıma güzel bir alternatif. "Pare Monceau"ya 10 dakikalık yürüme mesafesinde ve antikalarla süslü bu otel, Fransız stilini başarıyla yansıtıyor. Küçük balkonu olan 16 oda, küçük ancak konforlu ve temiz. Tek kişilik duşlu oda fiyatı gecelik 82 Euro; banyolu çift kişilik odalar ise gecelik 105 Euro.

NEW ORIENT HOTEL (16, rue de Constantinople, 8eme Arrondissement, Tel: 33-1-45-22-21-64; www.hotel-paris-orient.com)

Kültürel etkinlikler

Paris’teki müzelerin çoğu oldukça pahalı. İki, dört ya da altı günlük müze kartları almanız (35, 55 ve 72 Euro) hesaplı olabilir, ancak her zaman tıka basa dolu olan müzeler için yine de bu fiyatlar pek cazip değil. Ancak Paris’teki bazı müzeler ücretsiz. Bunlardan biri de, geniş merdivenleri, antika heykeller, Ortaçağ’a ait duvar halıları ve tablo koleksiyonları ile öne çıkan ve beş yıl süren bir yenilenme sürecinden sonra tekrar açılan "Petit Palais" müzesi. Ayrıca 6 Euro giriş ücreti ödeyerek, eserlerin bir bölümü Sabancı Müzesi’nde sergilenen "Rodin Müzesi"ni gezebilir ya da müzenin bahçesindeki Rodin heykellerini bedava görebilirsiniz.

Bedava aktiviteler

Her cuma akşamı saat 22.00’de, şehrin bir bölümünde trafik paten gezgincileri için üç saatliğine kesiliyor. 12 millik bu yolculuk 14. bölgede, Palace Raoul Dautry istikametinden başlayıp yine aynı yerde son buluyor. (www.pari-roller.com) Aynı aktivite pazar günleri Place de Bastille bölgesinde tekrarlanıyor. (www.rollers-coquillages.org) Eğer paten yapmaya meraklıysanız kaçırmamanızı öneririm. Makul fiyata paten kiralamak olası.

Paranızı cebinizde kalsın

Paris’i keşfetmenin en ucuz yolu, 1.40 Euro’luk bir biletle 69 numaralı halk otobüsüne binmek. Otobüs yolculuğu, Eyfel Kulesi ve Pere Lachaise Mezarlığı’nı kapsayan iki ana turistik istikamette başlıyor ve aynı yerde son buluyor. Doğu istikametine giderken ise sırasıyla; Les Invalides, Seine, Louvre, Hotel De Ville, Marais ve Bastille Sarayı’ndan da geçiyor. Üstelik bu gezinti esnasında diğer turistlerle değil, Fransız halkıyla birlikte yolculuk etme fırsatı buluyorsunuz.

İspanya’nın kalbi MADRİD

Son yıllarda Madrid’de yaşayabilmenin faturası biraz artmış olsa da, İspanya’nın bu güzel başkentini, kendinizi birtakım zevklerden mahrum etmeden keşfetmek hálá mümkün. Bu şehir, bir şişe lezzetli Rioja şarabını hálá 12 Euro’nun altında içebileceğiniz ender yerlerden biri.

Hesaplı yemek

Madrid’de akşam yemeği yemenin iki şekli var. Ya beyaz örtülü bir masanın başında oturup yemeğinizi ısmarlayacaksınız ya da gürültülü bir tapas barda, tahta bir sandalyeye tüneyerek atıştıracaksınız. Eğer size cazip gelen ilk seçenekse, İspanya’nın son zamanlarda en gözde mekanlarından "La Finca De Susana"ya uğramalısınız. Mürekkep balığının mürekkebi ile pişirilen payella, tuzlama çipura balığı ve sıcak pırasa turtası gibi, İspanyol-Akdeniz mutfağı örneklerinden oluşan yemekleri, minimalist ve sigara içilmeyen bir ortamda tadabilirsiniz. Masa bulabilmeniz için akşam en geç 20.30 civarında orada olmalısınız. Şarap ve özenle hazırlanmış bir tatlı dahil olmak üzere iki kişilik bir yemek için ödeyeceğiniz ücret 40 Euro civarında. Eğer tadı damağınızda uzun süre kalacak gerçek tapas yemek istiyorsanız, Kuzey Galiçya Bölgesi’ndeki kır lokantası "Maceiras Tavern"e uğramanız gerekiyor. Haşlanmış ahtapot ve buharda pişirilmiş midyelerle yapılan tapaları denemenizi öneririm. Şarapla birlikte iki kişilik yemek 25 Euro civarında. Diğer bir seçenek ise; bazı restoranların sunduğu "fiks mönüler"le yetinmek. Böylece içki dahil üç farklı yemeyi 20 Euro’ya yiyebilirsiniz. LA FINCA DE SUSANA (Arlaban, 4; Tel: 34-91-369-3557) MACEIRAS TAVERN (Huertas, 66; Tlf: 34-91-429-5818)

Ucuza konaklama

İspanya’daki birçok otel, turizm mevsiminin dışındaki dönemlerde fiyatlarını 85 Euro’ya kadar düşürebiliyor (www.hthotels.com). Ancak, her sezon uygun fiyatlarla kalabileceğiniz bir otel var. 1997’de açılan ve bir aile işletmesi olan "Hotel Plaza Mayor", klimalı, temiz ve modern odaları ile iyi bir seçim. İki kişililik standart oda fiyatı gecelik 79 Euro. HOTEL PLAZA MAYOR (Atocha, 2; tel: 34-91-360-0606; www.h-plazamayor.com)

Kültürel etkinlikler

Şehirdeki birçok flamenko barı, geleneksel ve otantik "tablaos" dansını izlemek isteyenler için uygun fiyata haftalık turist paketi seçeneğini sunuyor. "The Sala Juglar", genç flamenko dansçılarının pazar akşamları performanslarını sergilediği bir bar. Giriş ücreti 5 Euro. Perşembe akşamları ise 18 Euro ödeyerek tanınmış şarkıcıların şovunu izleyebilirsiniz. "Cardamomo"da ise çarşamba akşamları caz-flamenko gösterisini giriş ücreti ödemeden izleyebilmek mümkün. THE SALA JUGLAR (Lavapies, 37; tel: 34-91-528-4381, www.salajuglar.com) CARDAMOMO (Echegaray, 15; tel: 34-91-369-0757; www.cardamomo.net)

Bedava aktiviteler

Madrid’de en önemli ücretsiz aktivite, gece yürüyüşleridir... Gelip geçen insanları, tarihi binalara ve çeşmelere yansıyan ışıkları seyretmenin keyfine doyum olmuyor. Işık oyunlarını seyretmeye Cibeles Çeşmesi’nden başlayıp, Calle Arenal Bölgesi’nden geçerek Puerta Del Sol’a, oradan da göz kamaştırıcı Kraliyet Sarayı’na kadar yürüyebilirsiniz. Ya da Plaza Mayor civarında (cüzdanınızı kollamayı unutmayın), dolambaçlı bir rota izleyerek açık hava kahvelerinin tadını çıkartabilirsiniz.

DUBLİN Kuzeyli güzel

1990 yılından itibaren hızla yükselen enflasyon, en temel ihtiyaçların bile fiyatının yükselmesine yol açtı. Gazete fiyatı 1.60 Euro, bir fincan kahve iki Euro oldu. Güzel bir yemek için ödenen fiyat ise kişi başı 40 Euro’yu aşabiliyor ve yine otellerde 200 Euro’luk oda fiyatları kelepir sayılabiliyor. Bu şehirde yine de hesaplı harcamalar yapmanın bazı yolları yok değil.

Hesaplı yemek

İtalyan şarap barları, lezzetli mönüleri ve uygun fiyatları ile bu şehirde oldukça rağbet görüyor. İçlerinde öne çıkan ve bu akımın öncüsü kabul edilen "Dunne and Crescenzi"’de, dost canlısı İtalyan garsonların güler yüzlü servisiyle, lezzetli bir bardak şarap için 3.50 Euro, kızarmış ekmek dilimleriyle birlikte sunulan meze tabağı için 5.90 Euro, ya da pesto soslu bir makarna tabağı için 10 Euro ödemeniz yeterli. Ayrıca bir çok restoranda, günün erken saatlerinde yemek yemeği tercih ederseniz, kendinize 30 Euro civarı bir ücretle unutulmaz bir ziyafet çekebilirsiniz. DUNNE & CRESCENZI (14 South Frederick Street, Tel: 353-1-677-3815)

Ucuza konaklama

Aslında 100 Euro’nun altında uygun bir otel bulabilmek oldukça zor. Ancak gençlerin tercih ettiği yurtlar bir alternatif olabilir. "Comfort Inn"de normal şartlarda oda fiyatları 69 - 89 Euro civarında. Ancak, hafta sonları ya da konser ve spor karşılaşmalarının olduğu bazı özel günlerde fiyatlar 199 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bir diğer seçenek ise kısa süreliğine de olsa günlüğü 79 Euro gibi bir ücretle, "Premier Apartments"dan daire kiralayabilme imkanı. COMFORT INN (Great Denmark Street, Tel: 353-1-873-7700; www.comfortinndublin.com) PREMIER APARTMENTS (www.apartments-dublin.com)

Kültürel etkinlikler

Dublin tiyatrolarında, Londra ve New York’ta olduğu gibi maaliyeti yüksek, büyük prodüksiyonlar sahnelenmese de, uygun fiyatlarla başarılı oyunculukların sergilendiği gösteriler izleyebilmek mümkün. Biletler nadiren 30 Euro üzerine çıkabiliyor ve cumartesi matinelerinde 15 Euro altında bilet bulabilirsiniz (Irish Times gazetesinin arka sayfasındaki ilanları takip etmekte fayda var). "Bewleys Cafe Theater" ise öğle yemeği saatlerinde müşteriler için oyun sergiliyor. 14 Euro ödeyerek, çorba ve lezzetli esmer ekmek dilimleri eşliğinde hem karnınızı doyurabilir hem de gösterinin keyfini çıkarabilirsiniz. BEWLEYS CAFE THEATER (78 Grafton Street, 353-86-878-4001; www.bewleyscafetheatre.com)
Yazarın Tüm Yazıları