Yaz okulları rehberi

Yaz geldi, okullar kapanmak üzere. Birçok aile yaz aylarında şehirden uzaklaşacak. Çalışan anne-babalar ise, şehir hayatına devam ederken, çocuklarının yaz tatilini nasıl değerlendireceğini düşünüyorlar. Kursların çoğu 19 Haziran’da başlıyor. İşte size bir yaz okulları rehberi.

Temel sanat eğitimi: Pi Artworks Çağdaş Sanat Merkezi, 6-9 ve 1014 yaş grupları için hazırlanan iki farklı programda resim, temel sanat eğitimi, mum, seramik, heykel gibi konularda faaliyetler düzenliyor. İlk yaş grubu için kurslar 20 Haziran’da başlıyor. Tel: 0212 236 68 53.

Sanat ve spor iç içe: Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde bu yaz spor ve sanat iç içe olacak. Tam gün çalışmalar sabah 10.00’da başlıyor. Yarım günlük eğitimler de var. Kıyafetler ve servis dahil tam günlük bir dönemin fiyatı 800 YTL. Tel: 0216 348 80 72.

Küçüklere ve büyüklere ayrı program: Levent’teki yeni Smartkids yaz boyunca farklı içeriklerle değişik yaş gruplarına hitap eden bir program hazırladı. 3-7 yaş için, eğlenceli fen deneyleri, sanat faaliyetleri, kamp hayatı, yaratıcı lezzetler, İngilizce ve bilgisayarlı çalışmaların olduğu program, her sene en çok talep alan. Günlük seçeneği de var. Yedi yaşından büyüklere ise Maslak Parkorman’da teknoloji yaz kampı var.Tel: 0212 358 44 84.

Sportmen çocuklar: Combo Summer School, Hillside City Club Trio’da 4-14 yaş arası çocuklara tenis, yüzme, basketbol, jimnastik, squash, racquetball, aikido, step-aerobic, hiphop dans gibi sporlarda yaşlarına uygun özel eğitim verecek. Ayrıca resim ve eğitici oyunlar, sinema günleri, uçurtma şenlikleri, PlayStation turnuvaları, ünlülerle söyleşi günleri ve partiler var. Tel: 0216 470 87 24.

Çocuğunuz tiyatro öğrensin: Ekol Drama Summer Kids Club’da 5-6, 7-9, 10-12 yaş grubu çocuklara yönelik yaratıcı tiyatro, yaratıcı drama ve müzik ağırlıklı, tai-chi, satranç, sinema, yüzme, yemek pişirme kursu olan kurslar var. Dönemlik katılım 800 YTL, haftalık katılım 250 YTL, günlük katılım 50 YTL. Tel: 0212 234 09 93.

Uzaya meraklı çocuklar için: İzmir’deki Uzay Kampı’nda 9-15 yaş çocuklar için iki günlükten 10 günlüğe kadar kamplar var. Ayrıca bir ebeveyn ve 7-11 yaş arası bir çocuktan oluşacak iki kişilik gruplar için de paketler oluşturuldu. Kurslarda İngilizce ya da Türkçe seçeneği var. Eğitimlerden sonra partiler, barbekü akşamları ve oyun geceleri olacak. Tel: 0232 252 35 00.

Havuz keyfi: Coliseum Yaz Okulu, bu yıl 19 Haziran’dan itibaren 3-14 yaş arasındaki 300 çocukla buluşuyor. Spor faaliyetlerinin yanı sıra güzel yemekler ve devasa bir havuz var. Tel: 0216 485 00 36.

Basketbol de var seramik kursu da: Eyüboğlu Yaz Okulu, ana okulu- birinci sınıf, 2.-3. sınıf ve 4.-5. sınıf olmak üzere üç farklı yaş grubu için yüzme, basketbol, tenis, resim ve seramik gibi pek çok branşta çalışmalar düzenliyor. Dersler saat 09.00 -16.30 arasında. Tel: 0216 522 12 12.

İşe gider gibi: Enka Spor Kulübü 5-14 yaş grubu çocukları için geniş kapsamlı bir yaz okulu açıyor. Kurslar beşer haftalık iki dönem olarak planlandı. Sabah 09.00’da başlayan dersler 17.00’ye kadar sürecek. Atletizmden basketbola kadar pek çok farklı spor çalışmasının yanı sıra yüzme kursları, dinlenme ve okuma saatleri, bilgisayar, resim, satranç dans gibi kültürel ve sosyal etkinlikler de var. Tel: 0212 276 50 84.

Bahçeli müstakil binada: Doğuş Anaokulu, yaz boyunca yemyeşil bahçeli müstakil binasında 36 yaş çocuklarına yönelik yaz okulu programı ile eğitime devam edecek. Yüzme dersleri, resim-seramik, müzik aktiviteleri, drama, bahçe oyunları, kukla gösterileri, grup oyunları, jimnastik, geziler gibi çeşitli etkinlikler ile öğrenciler yaz tatilini eğlenerek ve dinlenerek geçirecekler. Tel: 0216 422 79 90.

Spor, dans ve lisan eğitimi: Kültür Koleji Eğitim Vakfı Yaz Spor Okulu, 5-15 yaş arası öğrencilere. Sportif eğitsel oyunlar, drama, bilgisayar, satranç, yüzme, İngilizce, yaratıcı sanat etkinlikleri, kaya tırmanışı, orienteering eğitimlerinin yanı sıra basketbol, voleybol, futbol, masa tenisi, kaya tırmanışı ve modern dans kursları da var. Tel: 0212 559 04 88.

Doğanın içinde yaz tatili: Geleceğin Yıldızları, Uludağ, Çeşme ve Ege Denizi’nde düzenlediği yaz kampları ile 7-17 yaş arasındaki gençlere doğa yürüyüşleri, açık havada eğitimler, spor ve keyif dolu bir yaz tatili sunuyor. 7-13 yaş arası çocuklara yönelik Yaz Gelişim Kampı, daha önce evlerinden hiç ayrılmamış çocuklara sürprizlerle dolu bir tatil yaşatacak. 1-15 Temmuz’da Uludağ’da düzenlenecek Basketbol Gelişim Kampı’na ise, gelecekte iddialı basketbolcuları olmayı hedefleyen gençler katılacak. Tel: 0216 345 81 00

İbrahim Kutluay ile basketbol ve kamp: İbrahim Kutluay Basketbol Akademisi, çocuklar için farklı paketler hazırladı. Tam ve yarım günlük paketler var. Kurslarda, başta basketbol olmak üzere, yüzme, tenis, masa tenisi, badminton, resim, elişi, drama ve satranç gibi çocuğun gelişimini olumlu etkileyen aktiviteler yapılacak. Ayrıca Gökova’da bir kamp düzenliyor. 7-17 yaş arası çocuklara uygun olan kampın birer haftalık üç dönemi var. Tel: 0216 411 48 00.

İlk yardım eğitimi de var: 23 dönümlük bir arazide ve binlerce metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteren Club Sporium yaz okulunda çocuklar, yaş ve sportif yatkınlıklarına göre gruplara ayrılıyor. Sporun yanı sıra satranç, bilgisayar oyunları, modern dans, halk oyunları gibi etkinlikleri var. İlk yardım, deprem eğitimleri de verilecek. Tel: 0216 416 02 02.

Her gün yüzme ve poniyle gezinti: Atölye Çocuk Evi, sabah 09.00’dan 17.30’a kadar çocuğunuzu emanet edebileceğiniz bir yaz okulu. Tarabya’da bahçe içinde bir yuva olan Atölye, yaz okulu boyunca öğrencilerini her gün Darüşşafaka Spor Tesisleri’ne yüzmeye götürecek. Yaz okulunda poniler ile gezinti günleri de var. Tel: 0212 299 93 25.

Fiyata kıyafetler de dahil: Şişli Terakki Lisesi’nin yaz okulu Levent’teki kampusunda düzenleniyor. Beşer haftalık iki dönemden oluşan programlar 5-11 yaş arası çocuklar için sportif ve sosyal aktivitelerle dolu. Kahvaltı, öğle yemeği, gezi ve spor kıyafetleri (tişört, şort, bone) yaz okulu ücretine dahil. Tel: 0212 351 00 60.

İstanbul’un banliyösündekilere: Hadımköy’deki Antspor Alkent 2000 Yaz Okulu, İngilizce, yüzme, basketbol, futbol, dans, ritim, drama, tenis, satranç, resim ve geziler gibi pek çok aktivite imkanı sunuyor. 6-11 yaş arası çocuklara kamp süresince ilk yardım, çevre gibi konularda eğitimler de verilecek. Tel: 0212 669 80 01.

Sinan’ın ilk yurtdışı gezisi

Sinan ilk defa yurtdışına çıktı. Daha önce uçağa binmişti ama hep şehir içi yolculuklar yapmıştı. Bu sefer ta Paris’e Eurodisney’e gitti. Yanında arkadaşları 4,5 yaşında Efe, 2,5 yaşındaki ikizler Ali ve Naz da vardı.

Eurodisney ile ilgili bilgileri Hürriyet’in seyahat ilavesine yazdım zaten, bu yazımda da çocuklarla seyahat durumlarından bahsetmek istiyorum...

Seneye ilkokula başlayacak çocuğuma bir hediyem olsun istedim. Oğluna çorap bile almayan domuz bir anne olarak, biriktirdiğim birkaç kuruşla ona böyle bir keyif yaşatmak istedim. Arkadaşlarım Nevzat ve Bige’nin de çocuklarıyla yaptığı programı fırsat bilip, onlara kapağı attım. Nihayetinde üç yetişkin ve dört çocuk yola çıktık.

Seyahat öncesi çocukları hazırlamakta fayda var. Uçak ve havaalanı kuralları, lisan sorunu, medeniyet adabı gibi konularda bilgilendirilmeleri iyi olur. Bildikleri iki kelime İngilizce ile hayatlarını orada devam ettirebileceklerini sanıyorlar ya neyse!!!

Gidişteki rötar, özellikle uçağın içinde beklemek küçükleri gerçekten haşat etti. Uyku düzenleri dağıldı. Büyükler ise bulmaca kitapları ve boya kalemleri ile iyi oyalandılar! Uçakta çocukları oyalamak için yanınıza bir şeyler almak şart.

Fransa’ya inip havaalanına vardığımızda epey heyecanlıydılar. Onların heyecanı bizi bile etkiledi, havaya soktu.

YORULMA NUMARALARI

Üç gün boyunca çocuklarla gerçekten güzel zaman geçirdik ve bol bol yürüdük. Benimki arada mızıktı ve yoruldu tabii. Normalde uyumayan ve yorulmayan bir çocuk olmasına rağmen, işine gelmeyen bir hareket olduğunda nedense hemen yoruluyor. Mesela, grubu dönüş yolunda yanlış terminale yönlendirdiğim için doğru terminale ulaşana kadar epey yürümek zorunda kaldık. Çok laf etti benim oğlan ama ben de ona seyahatin yürümek demek olduğunu açıklamaya çalıştım. "Yürümek, sormak, araştırmak, keşfetmek, tekrar yürümek..."

Akşamları kocaman ve oyun alanlı lobimizde oturup kahve içerken saat 24.00 olmasına rağmen çocukların nasıl koşturduklarını ve oynadıklarını izledik. (O zaman yorulmuyorlar işte!) Hatta başka ülkeden çocuklar da katılmıştı onlara. Yabancı dil bilmemelerine rağmen, müthiş bir şekilde oyun kurmayı becermişlerdi.

İşte çocukla yetişkinin en büyük farkı: Biz konuşabilmemize rağmen anlaşamıyoruz, onlar konuşamadan anlaşabiliyorlar.

Son gün Sinan’la Efe biraz çatışmaya başladılar. Anne olarak müdahale ettik tabii. Ama iş alışverişe geldiğinde aralarındaki gerginlik anında bitti: "Efe, ben kostümlerin yerini biliyorum, hadi gel sana göstereyim!" dedi Sinan ve el ele tutuşulup hedefe koşuldu.

Ne hatırlayacaklar, ne anlatacaklar bilemiyorum. Ama biz anne ve babalar üç gün de olsa orada başka bir şey düşünmemenin rahatlığını yaşadık. Çalışkan ailesi, üç çocukla insanüstü bir performans gösterip, kendimden utanmama bile neden oldu. Ben bazen bir çocuğu idare edemediğimi düşünürken, arkadaşlarımın çocuklarına ve elimizde olmayan diğer tersliklere, kalabalığa, karşı gösterdikleri olgunluk müthişti.

Velhasıl döndük.

Çocuklarımızı mutlu görmek ise en büyük mutlulukmuş.
Yazarın Tüm Yazıları