Trafik kazalarında rekortmen İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Trafik kazalarında rekortmen İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 11:09

Uzmanlar, yaz aylarında sürücüleri daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Tatile gidenlerle trafiğin yoğunlaştığı temmuz, ağustos ve eylül aylarında, ölümlü kazalar rekor düzeye ulaşıyor.

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, trafik kazası istatistikleri iyi şekilde incelendiğinde, sıcak havanın hakim olduğu yaz aylarında kazalardaki artışın net bir şekilde gözlenebileceğini belirtti.

Tombaklar, aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında, trafiğe çıkan araç sayısında diğer aylara oranla önemli artış olduğunu vurguladı.

REKORTMEN İLLER

Emniyet Genel Müdürlüğünce istatistiklerine göre, 2005 yılında meydana gelen trafik kazaları ve sonuçlarının illere göre dağılımına bakıldığında İstanbul birinci sırada yer alırken, bu ili Ankara ve İzmir takip ediyor.

Yapılan araştırmaya göre, geçen yıl İstanbul'da 186 bin 831, Ankara'da 76 bin 921, İzmir'de ise 49 bin 474 kaza meydana geldi. Ölümlü trafik kazaları değerlendirildiğinde ise İstanbul'da meydana gelen kazalarda 270, Ankara'da 186, Antalya'da 114, İzmir'de ise 105 kişi yaşamını yitirdi.

Aynı istatistik çalışmasında Ardahan 148 kazada 2 ölüm, Hakkari ise 169 kazada 3 ölüm olayıyla en alt sıralarda yer alıyor.

Son 5 yılın istatistiklerine bakıldığında temmuz, ağustos ve eylül aylarında trafik kazalarında “rekor” artış yaşandığını ifade eden Tombaklar, “Kazaların daha çok yaz aylarında meydana gelmesi bir tesadüf değil. Kazaların özellikle ağustosta artmasının en büyük nedeni araç sayısındaki artış ve aşırı sıcaklar” dedi.

Aşırı sıcak havaların konsantrasyon kaybına neden olduğunu dile getiren Tombaklar, şunları kaydetti:

“Sıcak havalar nedeniyle belli saatlerde sürücülerin vücut kimyası değişiyor. Ölümlü kazaların sıkça yaşandığı yaz aylarında, özellikle saat 11.00-15.00 arasında, aracında klima olmayan sürücüler kesinlikle trafiğe çıkmasın. Seyir halindeki sürücüler ise araçlarını gölge bir alana çekip hava serinleyene kadar beklemeli. Trafik kaza istatistiklerine göre, 2003 yılı ağustos ayında 484, 2004 yılında 490, 2005 yılında ise 53 bin 386 kazada 583 kişi hayatını kaybetti.”
Avrupa'da kuralları çok ciddiye alan gurbetçilerin Türkiye'ye geldiklerinde bu kurallara uymadığını ileri süren Tombaklar, ”Türkiye'de trafiğe çıkanların yüzde 70'i kurallara uymuyor. Avrupa'dan gelenler de bu psikolojiye ayak uyduruyor. Denetimlerde yaz aylarındaki yoğunluğa oranla yetersiz kalıyor” diye konuştu.

Tombaklar, tatile gidecek sürücülerin uykusunu iyi alması, yola çıkmadan önce vücudu ağırlaştıran, uyuşturan ağır yağlı yiyecekler yerine vücutta su dengesinin korunmasını sağlayan meyve ve sebze tüketilmesi ve bol su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Ege de ülkede 13 milyon aracın bulunduğunu, bu kadar yoğun araç trafiğine karşılık yol bakımı ve denetimlere yeterince önem verilmediğini vurguladı.

Trafik kazaları sonucu her yıl ortaya çıkan tablonun ürkütücü nitelikte olduğunu anlatan Ege, “Bütün dünyada karayoluyla olan trafik yüzde 20-40 oranındayken, Türkiye'de bu rakam yüzde 90'a ulaşıyor. Toplumda, sosyal bir patlama yaşanıyor. Sevgi, saygı hiçe sayılarak, kurallar bir çok yerde olduğu gibi trafikte de ihlal ediliyor. Herkes, aracın başına geçince (yol önce benim, ben hız yaparım, ben giderim) gibi bencil tavırlar sergiliyor” diye konuştu.

BİLANÇO SAVAŞ GİBİ...

Dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olan trafik kazaları, Türkiye'de de ağır maddi ve manevi yaralara neden oluyor. Bir yılda yaşanan trafik kazalarının sonucunda kaybolan hayatlar ve ekonomik zarar göz önüne alındığında adeta savaş halindeki bir ülke tablosu ortaya çıkıyor.
 
Ülkede trafik kazalarında yılda 9-10 bin kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi de yaralanıyor.

Trafik kazalarının bilançosu üzerinde yapılan araştırmalardaki sayısal verilere her gün bir yenisi eklenirken, kazalar sonucu oluşan ekonomik kayıp da giderek büyüyor.

Araştırmalara göre, Türkiye'de saatte ortalama 50 trafik kazası meydana gelirken, bu kazalarda 1 kişi ölüyor, 12 kişi de yaralanıyor. Bu acı tablonun Türkiye ekonomisine açtığı yıllık 15 milyar dolarlık zararla ise ülkenin çok sayıda eksiği kapatılabiliyor.

Hesaplara göre, kazalardaki maddi kayıpla bir kilometresi ortalama 8 milyon dolara mal edilen otoyoldan, her yıl bin 875 kilometre yapılabilirken, 5 bin kilometre demiryolu örülebiliyor.

Geçen yıl 570 bin 419 kazada 3 bin 215 kişi hayatını kaybettiği istatistiklere yansırken, bu yılın ilk 4 ayında meydana gelen 210 bin 45 kazada bin 1 kişi yaşamanı yitirdi, 40 bin 488 kişi ise yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan raporda ise trafik kazalarının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun altı çizilerek, dünyada her yıl bu yüzden yaklaşık 127 bin kişinin hayatını kaybettiği, 2.4 milyon kişinin ise yaralandığı vurgulanıyor, trafik kazalarının neden olduğu maddi kayıpların bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sine ulaştığına dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!