Son Ordinaryüs Profesör Reşat Kaynar vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Son Ordinaryüs Profesör Reşat Kaynar vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 18:19

Beyin damarında tıkanma nedeniyle vefat eden “hocaların hocası” (ordinaryüs) unvanına sahip son akademisyen Reşat Kaynar için 26 Mayısta Marmara Üniversitesi (MÜ) Göztepe Yerleşkesinde tören düzenlenecek.

Bersay İletişim Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, beyin damarında tıkanma teşhisi konan ve 10 günlük yoğun bakım sürecinin ardından bugün vefat eden Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar için 26 Mayıs Cuma günü saat 10.30'da, MÜ Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Binası Konferans Salonu'nda tören yapılacak.
Kaynar, aynı gün Levent Camii'ndeki öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu'daki aile mezarlığına defnedilecek.

ORD. PROF. DR. KAYNAR'IN ÖZGEÇMİŞİ

Türkiye'nin yetiştirdiği en değerli akademisyenlerden Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar, 1910 yılında Üsküdar'da doğdu.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun olan Kaynar, mezuniyetinin ardından Haydarpaşa Lisesi'nde tarih öğretmenliği görevine atandı. Kaynar, akademik kariyeri sırasında İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde dekanlık görevinde bulundu. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Siyaset, Hukuk, Atatürkçülük ve İnkılapçılık dersleri verdi.

Atatürk Yüksek Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar, 1932 yılında, Haydarpaşa Lisesi'nde tarih öğretmenliği yaptığı sırada, Ankara'da düzenlenen ilk “Dil-Tarih Kongresi”ne Atatürk tarafından davet edildi.

“Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat” adlı eseri ile “Profesörler Kurulu” tarafından 1954 yılında “Ordinaryüs Profesörlük” unvanına layık görülen Kaynar, 96 yaşında olmasına rağmen halen konferans ve kongrelerde Atatürk ve laiklik konularında konuşmalar yapmaya ve çeşitli üniversitelerde doktora öğrencilerine ders vermeye devam ediyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!