Atatürk’ün ‘Devrimci Güncesi’ New York’ta

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün ‘Devrimci Güncesi’ New York’ta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2006 13:54

ABD’nin New York kentinde düzenlenen Türk-Amerikan Festivali kapsamında, gazeteci-yapımcı Mithat Bereket’in hazırladığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimci dünya görüşünü anlatan ve yaşamından kesitler sunan "Devrimcinin Güncesi" adlı belgesel film gösterildi.

Haberin Devamı

TADF’nin (Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu) girişimiyle, film gösterimi ve ABD’de yaşayan Türklerle söyleşi için New York’taki Türkevi’ne gelen Mithat Bereket, ünlü müzisyen Fikrek Kızılok ile birlikte yapımını gerçekleştirdiği "Devrimcinin Güncesi" belgeselinin oluşum ve yaşama geçirilmesine ilişkin bilgiler verdikten sonra, izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Atatürk’ün dünya görüşlerinin Türkiye’nin bugününe bile ışık tuttuğunu belirten Bereket, "Bu aralar gene çözüm arayışları var Türkiye’de. Başka yerde çözüm aramaya gerek yok. Atatürk o zamanın koşullarında bunları, denemiş, düşünmüş. Çözümü ortaya koymuş, bizim o çözümü sadece uyugulamamız gerekiyor" dedi.

BELGESELCİLİK GELİŞMEMİŞ

"Devrimcinin Güncesi" belgeselinin çekim aşamasına ilişkin bilgiler aktaran Bereket, Türkiye’de belgeciliğin gelişmemiş olması yüzünden belgesel çekiminin oldukça güç olduğuna değinerek, "Öyle ki, Atatürk’e ilişkin belgelere bile zor ulaştık. 1881 ile 1938 arasında Anadolu’da çekilmiş hareketli görüntü yok denecek kadar az. Onuncu Yıl Nutku’nun belgeseli bile Moskova’da KGB arşivinde. Tamamını Ruslar çekmiş, ama bizden çeken olmamış. Ruslardan, Fransızlarda, İngilizlerde topladık ama bizden neredeyse yok" dedi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR BAKANI OLMAZ DEDİ

Atatürk’ün dünya görüşü ve yaşamına ilişkin belgesel film çekimi için Londra’da araştırma yaparken, babası o zaman Daily Telegraph gazetesinde çalışan bir İngiliz’de 10 dakikalık ses ve görüntü kaydı bulduklarını anlatan Bereket, "Adam bize kayıtların 10 saniyelik küçük bir bölümünü gösterdi ve 1 milyon Sterlin istedi. Hemen o zamanın Kültür Bakanı’na gittik. ’Böyle bir belge var, bugüne kadar görülmüş izlenmiş şey değil. Mustafa Kemal davasını, niye Kurtuluş Savaşı’na başladığını anlatıyor, ne elde etmek istiyor onu anlatıyor’ dedik. Kültür Bakanı ’Bizim bu kadar paramız yok, kusura bakmayın’ dedi. Sonra adamın izini kaybettik ve o belge şu anda yok. Bizim milli aarşivimizde olması gereken belge başkalarında kaldı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!