Umut Davası”na onama ve bozma istemi

Güncelleme Tarihi:

Umut Davası”na onama ve bozma istemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2006 11:04

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının aralarında bulunduğu “Umut Davası”nda, sanık Ferhan Özmen'in, “Anayasal düzeni cebren değiştirmeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, sanık Ekrem Baytap'ın ise 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın onanmasını istedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin “Umut Davası”nda 9 sanık hakkında verdiği kararın temyiz istemlerine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebliğnamesi tamamlandı. Başsavcılık, dava dosyasını temyiz incelemesini yapacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

Tebliğnamede, sanık Ferhan Özmen'in “Anayasal düzeni silah zoruyla yıkarak, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı örgüte üye olup, Anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs etme” suçundan eski TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis, sanık Ekrem Baytap'ın ise yeni TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca sonuç olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin hükmün, usul ve yasaya uygun bulunarak onanması istendi.

"DELİL YOK"

Sanıklar Abdulhamit Çelik, Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Yusuf Karakuş'un 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanamayacakları belirtilen tebliğnamede, sanıkların örgüt içindeki konumları itibarıyla verdikleri bilgi veya belgeyle örgütün faaliyetine engel olduklarına yönelik herhangi bir delil bulunmadığı kaydedildi. Bu nedenle bu sanıklar hakkında 4959 sayılı Yasa'daki koşullar oluşmadığı için cezalarından indirim yapılamayacağı kaydedilen tebliğnamede, 7 sanık hakkındaki hükmün bu yönden bozulması istendi.

Tebliğnamenin, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ni bağlayıcı niteliği bulunmuyor, ancak Başsavcılık tebliğnameye aykırı bir karar çıkması halinde bu karara katılmazsa itiraz edebilecek.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Hasan Kılıç ve Mehmet Ali Tekin'i 6 yıl 3'er ay, Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Abdulhamit Çelik'i 3'er yıl 1'er ay 15'er gün ve Yusuf Karakuş'u da 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme, sanıklar hakkındaki hükmü, yeni TCK'nın “örgüt üyesi ve yöneticisi olma” suçunu düzenleyen 314'ncü maddesine göre kurmuş, ardından bu cezalarda yasal artırım ve indirim maddelerini uygulamıştı. Bu sanıklar hakkında, ayrıca Topluma Kazandırma Yasası'na göre de indirim yapılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!