Kimyasal dere

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal dere
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2006 00:00

İzmit Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda dereler çevredeki fabrikalardan gelen kimyasal atıklar nedeniyle rengarenk akıyor. Bölgedeki taş ocaklarına bırakılan fabrika atıkları da insan sağlığı için tehdit oluşturuyor.

TÜRKİYE, zehirli varilleri konuşurken, İzmit Ballıkayalar Tabiat Parkı da alarm vermeye başladı. Tavşanlı Köyü ve çevresinde, turuncu ve açık yeşil akan dereler, köpüklü göletler sık rastlanır görüntüler haline geldi. Çevredeki fabrikaların, vadiden geçen dereye atık bıraktığı ortaya çıktı.

Tabiat Parkını sınırları içine alan Tavşanlı Köyü’nün Muhtarı Sadık Güvenç’in yaptırdığı kısa gezintide ortaya çıkan çarpıcı fotoğraflar, bölgenin nasıl atık deposu haline geldiğini gösteriyor. Jandarma bölgeye hafriyat döken kamyonlardan yakalayabildiğine ceza kesiyor.

YILBAŞI GECESİ BIRAKILDI

Yeni yıla doğal bir ortamda girmek için 31 Aralık 2005 gecesi, Ballıkayalar Tabiat Parkı’na gidenler, vadinin girişinde bulunan, içinde balık ve ördeklerin yaşadığı göleti kalın bir köpük tabakasıyla kaplı buldular. Göletten ve dereden örnekler alındı. TÜBİTAK’ta incelenen örneklerde, suyu yumuşatan, insan hayatını tehdit etmeyen kimyevi maddeler bulundu.

Kocaeli Büyükşehir su ve Kanalizasyon İdaresi’nden bir yetkili, "Vadinin üst tarafında bulunan birkaç fabrikanın, atıklarını doğaya bıraktıklarını tespit ettik. Bu atıklar insan hayatını tehdit etmiyor ama sonuçta doğayı kirletiyorlar. Ceza kesildi. Sürekli kontrol ediyoruz" dedi.

Hürriyet Cuma Eki’nde, "En iyi 10 Kendin Pişir Kendin Ye" adreslerinden seçilen parkın işletmecisi Hasan Saçıldı, denetimlerden sonra fazla köpük gelmediğini söyledi.

Dökülen çinko yaktı

Tavşanlı Köyünde yaşayanların, çevreye zehirli atık bırakmakla suçladığı MEB Metal Tavşanlı Tesisleri’nin Müdürü Özcan Karabulut ise şunları söyledi "Duvarımız çöktü, çinko hammaddemiz dışarı aktı ve toprağı yaktı. Tarla sahibinin zararını ödemeyi kabul ettik. Çevre Bakanlığı’ndan gelerek deponun üstünü kapatmamızı ve maddeleri biriktireceğimiz kuyu yapmamızı istediler. Herşeyi yaptık. Başkaları yapıyor ama kurunun yanında yaş da yanıyor."

Eskiden yüzer ve balık tutardık

DOĞMA büyüme Tavşanlı köylüsü 50 yaşındaki Bahadır Durmaz’ın, "Eskiden yüzer, balık tutup yerdik" dediği dereden, taşocağı ve fabrikalardan gelen turuncu ve açık yeşil pis kokulu sular akıyor ve hiç bir canlı yaşamıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!