'Umut Davası'nda savunmalar tamam

Güncelleme Tarihi:

Umut Davasında savunmalar tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 11:16

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan "Umut Operasyonu"na ilişkin 15'i tutuklu 24 sanıklı davanın, 19. duruşmasında sanıkların savunmaları tamamlandı.

Haberin Devamı

Ankara 2 No`lu DGM`de görülen davanın bugünkü duruşmasına, 15 tutuklu sanık ve sanık avukatları ile müdahil avukatları katıldı.

"BOSNA'YA MUHABİR OLARAK GİTTİM"

Sanıklardan Talip Özçelik esas hakkındaki savunmasında, davanın başından beri tahliye umuduyla duruşmalara geldiğini, ancak bu yönde karar çıkmadığını söyledi. Yasadışı hiçbir faaliyeti olmadığını, emniyetteki sorgusunda sorulara içtenlikle cevap verdiğini anlatan Özçelik, iş ve arkadaşlık ilişkilerinin iddianameye örgütsel bağlantı ve faaliyet olarak yansıtıldığını belirtti. Çeçenistan ve Saraybosna`ya muhabir olarak gitmesinin de iddianamede örgütsel faaliyet olarak yer aldığını savunan Özçelik, ``Mesleki ve insani amaçlarla yaptığım ziyaret suçsa, seve seve kabul ediyorum`` dedi.

Sanık Talip Özçelik ve avukatı Hüseyin Kılıç`ın, esas hakkında savunma yapmalarının ardından, Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş`ten, sanıkların tutukluluk durumu ve soruşturmanın genişletilmesini yönündeki talepler konusundaki görüşü alındı.

Haberin Devamı

Duruşmaya verilen kısa aradan sonra Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, eksiği bulunmadığı takdirde hüküm hazırlanmak üzere dosyanın incelemeye alınmasına karar verildiğini açıkladı.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini bildiren Eken, duruşmanın 7 Ocak 2002 tarihine bırakıldığını kaydetti.

İSTENEN CEZALAR

Esas hakkındaki mütalaaya göre, Gazeteci-yazar Uğur Mumcu`nun öldürülmesi olayına katıldığı ve cürüm işlemek için teşekkül oluşturduğu iddiasıyla hakkında idam istemiyle dava açılan Abdullah Argun Çetin ile sanıklar Musa Koca, İsmail Koçhan, Şeref Dursun ve Adnan Yükdağ`ın, üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli kanıt bulunmadığından, beraatlerine karar verilmesi talep ediliyor.

9'U HAKKINDA İDAM

Mütalaada, sanıklar Ferhan Özmen, Necdet Yüksel, Rüştü Aytufan, Yusuf Karakuş, Muzaffer Dağdeviren, Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Hasan Kılıç ve Mehmet Şahin`in, Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) ``Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak`` hükmünü düzenleyen 146/1. maddesine göre idamları isteniyor.

Haberin Devamı

Sanıklar Murat Nazlı, Adil Aydın, Mehmet Gürova, Mehmet Kassap, Hakkı Selçuk Şanlı ve Talip Özçelik hakkında, TCK`nın ``yasadışı örgütüyesi olma`` hükmünü içeren 168/2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu`nun ``ceza artırımını`` öngören 5. maddesine göre, 15`er yıldan22 yıl 6`şar aya kadar ağır hapis cezası istenen mütalaada, sanık Mehmet Ali Tekin hakkında ise TCK`nın ``yasadışı örgüt yöneticiliğini`` düzenleyen 168/1 ve 3713 sayılı Yasa`nın 5. maddesi uyarınca 22 yıl 6 aydan az olmamak üzere ağır hapis talep ediliyor.

Sanıklar Derviş Polat ve Yüksel Pekdemir hakkında ise TCK`nın ``yasadışı örgüte yardım ve yataklık`` fiilini içeren 169 ve 3713 sayılı Yasa`nın 5. maddesi uyarınca 4 yıl 6`şar aydan 7 yıl 6`şar aya kadar ağır hapis talep edilen mütalaada, yasadışı örgüt mensuplarına yardım ettiği iddiasıyla yargılanan sanık Arif Tarı hakkındaki davanın ise 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun kapsamında ertelenmesi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!