Rahmaninov'un hayatı film oluyor

Güncelleme Tarihi:

Rahmaninovun hayatı film oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 11:42

ABD'li yapımcılar, 20. yüzyılın en büyük piyanist ve bestecilerinden birisi olan Rus Sergey Rahmaninov'un yaşamını filme çekmeye hazırlanıyor. Variety Gazetesi'nin haberinde, filmin yönetmenliğini, “Driving Miss Daisy” filminin yönetmeni Bruce Beresford'un yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Filmin, 1917'deki Bolşevik Devrimi'nden sonra Rusya'dan kaçarak ABD'ye yerleşen ve 1943'de bu ülkede ölen Rahmaninov'un eşinin gözünden anlatılacağı kaydedildi.

Asker kökenli zengin ve aristokrat bir ailenin çocuğu olan Rahmaninov, 1 Nisan 1873’de, Novgorod şehri yakınlarındaki Oneg’de doğdu.
 
Konservatura devam eden Rahmaninov, difteri salgınında kızkardeşi Sofiya’nın ölmesinin ardından anne ve babası da ayrılınca, tepkisini okuldaki tüm derslerinden kalarak gösterdi.

19 YAŞINDAYKEN YAPTIĞI BESTEYLE DİKKAT ÇEKTİ
 
Moskova’ya sert bir öğretmen olan Nikolay Zverev’in yanına gönderilen Rahmaninov, 19 yaşında iken yazdığı 'Do diyez minör prelüd' ile dikkatleri üstüne çekti.
 
Mezuniyet projesi olarak da Puşkin’in 'Çingeneler Şiiri' üzerine bestelediği tek sahnelik operası 'Aleko' adlı eseri yazan bestecinin ilk önemli eseri 1895-1896’da yazdığı 'Re Minor Birinci Senfoni' oldu.
 
'İkinci Piyano Konçertosu'nu da yazan Rahmaninov,  bu eseri Moskova Filarmonisi’nin konserinde çalarak dünyanın takdir ettiği besteci-yorumculardan biri oldu.
 
1902’de kuzeni Natalia Satina ile evlenen Rahmaninov, İsviçre’de geçirdikleri balayı sırasında 12 Şarkı’yı besteledi. Rusya’ya döndükten sonra art arda besteler yapan Rahmaninov'un eserleri 1904’te şef olarak çalışmaya başladığı Bolşoy Tiyatrosu’nda seslendirildi.
 
Rahmaninov, 1909’da yeni eseri 'Üçüncü Piyano Konçertosu' ve diğer eserlerini seslendirmek üzere Gustav Mahler ve Walter Damroch ile ABD’ye gitti.

BOLŞEVİK DEVRİMİ'NDEN SONRA ÜLKESİNDEN AYRILDI
 

ABD turnesi için özel olarak bestelediği konçertoyu New York Senfoni Orkestrası eşliğinde başarıyla seslendirdi. Boston Senfoni Orkestrası’nda sürekli şef olma önerisi alan Rahmaninov, kabul etmeyerek Rusya’ya döndü.
 
Rusya’da müzik alanındaki zıtlaşmada hayranlık duyduğu Çaykovski'nin yanında yer alan besteci, beste çalışmalarında insan sesine ağırlık vermeye başladı.
 
1917’deki Bolşevik Devrimi’nin ardından Rahmaninov, ailesi ile birlikte Rusya’yı terk etti ve bir daha dönmedi. Bir süre İsveç ve Norveç’te yaşadıktan sonra ise ABD’ye yerleşti.
 
1926’da Dresden’de geçirdiği bir tatil sırasında 'Dördüncü Piyano Konçertosu’nu yazan Rahmaninov'un 1930’larda bestelediği Paganini’nin 'Bir Teması Üzerine Çeşitleme', en çok çalınan eserlerinden oldu.
 
En son büyük eseri olarak 'Senfonik Dansları' besteleyen Rahmaninov, 28 mart 1943‘te yaşamını yitirdi. (A.A/CNNTURK)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!