Civciv aleminin Haydar Dümen’i Koreli Seksörler

Güncelleme Tarihi:

Civciv aleminin Haydar Dümen’i Koreli Seksörler
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 00:00

İşleri civcivlerin erkek ve dişilerini ayırmak. Kore’de bu işin okuluna gidiyor, Belçika’dan dünyaya dağılıyorlar. Türkiye’de sayıları 20’yi geçmez ama Koreli seksörler, morali bozuk tavukçuluk sektöründe nadir tebessüm sebeplerinden biri. İşte civciv cinselliğinin Haydar Dümen’leri, Koreli seksörler.

Ne iş yapıyorsunuz? Ne kazanıyorsunuz? Haftada kaç gün çalışıyorsunuz? Peki, net iki milyara haftada 4 güne ne dersiniz?

Okumaya devam ettiğinize göre demek sizden iyi "seksör" olur. Yok yanlış anlamayın, öyle namussuz bir iş değil. Okulu var, tayini var, alnının teriyle temiz para!

Sadece işiniz pipiyle ilgili olacak. Evet sünnetçi gibi, ama civciv pipisiyle.

"Yılda kaç milyon civciv, büyüyüp horoza dönüşmek suretiyle, boşa beslenmiş oluyor" gibi bir konu zihninizi hiç kurcalamamış olabilir. Oysa bu soru, tavukçuluk sektörünün temel meselelerinden biri.

Çünkü erkek civcivler, yumurta veremeyecekleri için kesimhaneye gidiyor ve 45 gün içinde ya but, ya da nugget olarak soframıza geliyor. Yok dişi ise, o zaman besi çiftliklerine gidiyor ve burada yumurta üretiyor. Bunu becerebilmek için de çare, epeyce uzaklarda, Kore’de.

Belçika kökenli Hobochicsexing firması, Kore’de bu işin okulunu kurdu. Koreli genç dimağlar meşakkatli bir eğitim sürecinin sonunda, erkek civcivleri daha rüştlerini ispat etmeden ayıklamayı öğreniyor. Diplomayı hak eden seksörler, aynı firma tarafından dünyanın dört bir yanındaki kuluçkahanelere tayin ediliyor; keza Türkiye’dekilere.

Seksöre ihtiyacı olanlar, bu Belçikalı firmayla temas kuruyor ve ödemeleri firmaya yapıyorlar. Yani seksörler, maaşlarını eğitim aldıkları ve bordrolu elemanı oldukları Hobochicsexing firmasından alıyorlar.

SAATTE 800 KONTROLDEN EN FAZLA 16 HATA

Türkiye’de sayıları 20’yi geçmeyen bu uzmanların altısı, bağlarıyla ünlü Ankara-Kalecik’te yaşıyor. Burada Ross Breeders adlı bir üretim tesisinde çalışıyorlar. Kalecik’ten evler kiralamışlar. Kimi bekar, kimi ailesiyle. Türkçe de öğrenmişler.

Aralarında Türk meslektaşları da bulunuyor. Ama ister Türk, ister Koreli; ister mektepli, ister alaylı hepsinin tutturması gereken mesleki standartları var: Saatte en az 800 civciv kontrol edilecek ve en fazla yüzde iki hata yapılacak.

Siparişe göre ayarlanan kuluçka zamanlarında tesislere gidiyor, civciv ayıklıyorlar. Bu iş için özel laboratuvarları ve ekipmanları var.

Civcivin cinsiyeti renginden, kanat ucundan da anlaşılabilir. Ama en güvenilir yöntem, onların yaptığı özel bir ışığın altında "pipi arama" yöntemi. Bu işlemin civcivin cinsel organları içeri çekilmeden, ilk sekiz saat içinde yapılması gerekiyor.

SİZCE BU CİVCİV İÇİN TEST GEREKİR Mİ?

Bu küçük hanım, ilk "cik"ini 4 saat önce söyledi. O saatten beri de hiç susmadı. Başka makam bildiği, öğreneceği yok. Taa ki onu çekim için hazırladığımız minyatür makyaj masasının önüne götürene kadar. Aynada kendini gördü, bir sağdan bir soldan baktı, gagasını farın içine buladı, sonra sustu. Sizce teste girmeye ihtiyacı var mı?

ADİL GÜZEL (38)

Alaylı Türk, mekteplilere taş çıkarıyor


Bu işe 17 yaşında liseyi bırakıp başladı. Koreliler gibi mektep görmedi. Yani, Adil Güzel alaylı bir seksör. Bu işi ağabeyi Ali’den öğrenmiş: "Ağabeyime seksörlüğü öğreten de yine başka bir Koreli. Türkiye’de yaşıyormuş. Sonradan Mustafa Kim adını alarak Türk vatandaşlığına geçmiş. Bildiğim kadarıyla şimdi başka iş yapıyor." Okullu olmamasına rağmen Adil Güzel’in Koreliler’den aşağı kalır yanı yok. Saatte 900 civcivi kontrolden geçirebiliyor. Evli, iki kız babası."

JAEGAK SHIN (33)

İş olduğu sürece buradayım


Seul, merkezden. 3 yıldır Kalecik’te. Önce Ankara’da oturmuş, sonra Kalecik’in içinde ev tutmuş. Türkçesi yeterli. Bekar. Kore’de bir buçuk yıl Hobochicsexing’in okuluna gitmiş. Mesleğinde çok başarılı, 100 civcivden en fazla birinde yanılıyor. Kore’deki ailesini çok özlüyor ama senede ancak bir kez gidebiliyor sılaya. Dönmeye de hiç mi hiç niyeti yok gibi: "İş olduğu sürece ben de buradayım." Peki, madem öyle, söyle bakalım Cigaaak, yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar, diye gülerek soruyorum. Öyle suratıma bakıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!