Bursa'da 8 katlı bina çöktü

Güncelleme Tarihi:

Bursada 8 katlı bina çöktü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 16:04

Bursa'da bir süre önce yaşanan heyelanda zarar gören 8 katlı binanın çöktüğü, bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı sevk edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Bursa Valisi Nihat Canpolat, iki bloktan oluşan binanın çökmesiyle ilgili olarak, “Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde enkaz altında, bina içinde kalan canlı vatandaşımız yok” dedi.

Osmangazi İlçesi'ndeki “İntam 95” ve “İntam 97” adlı binaların çökmesinin ardından olay yerine giderek çalışmaları yerinde yöneten Vali Canpolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, çöken binanın arkasındaki istinat duvarında bir süre önce göçme olduğunu, bunun ardından iki bloğun da tahliye edilmesine karar verdiklerini hatırlattı.
 
Bu binaların, tahliye kararı üzerine boşaltıldığını anlatan Canpolat, şöyle konuştu:

“Biz bu binaları boşaltmıştık. Şu ana kadar bizim yaptığımız tespitlerde enkaz altında, bina içinde kalan canlı vatandaşımız yok. Böyle bir duyum alınmadı. Dinlemeler devam ediyor. Gerek köpekli aramalar gerekse dinlemelere devam ediliyor. Ümit ediyoruz ki insanlarımız enkaz altında kalmasın. Bize intikal eden bir şey de yok. Olay anında taksi durağında ve otobüs durağında vatandaşlar varmış, ancak binanın kaydığını görünce kaçmışlar. Elimizde o yönde bilgiler var.”
 
Canpolat, bir gazetecinin çevredeki binaların durumlarını sorması üzerine de bu binaların da şu anda boşaltılmış durumda olduğunu belirterek, “Heyelandan sonra bizim boşattığımız toplam 15 binaydı, 2 tanesi yıkıldı. Yıkılan binaların üstünde kalan binaların artık orada bir şekilde durması sakıncalı” dedi.
  
BİNA SAKİNLERİ
  
“İntam 97”nin yöneticisi, işadamı Atilla Parlamış, heyelanın ardından tüm eşyalarını bırakarak binadan ayrıldıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Kendisinin bir mühendis, teknik adam olmadığını anlatan Parlamış, şunları söyledi:

"Ancak zannediyorum bu hareket, bir zincir gibi devam eder gider. Benim tek şikayetim, hiçbir tedbir alınmamasıdır. Bugün de aradım, dün de aradım hiçbir cevap verilmedi bana. Ne arıyorlar, ne soruyorlar. İşte buyurun olay bu. Tahliye, büyük bir faciayı insan açısından önledi ama biz oradan bir tek toplu iğne bile alamadık.”

Binalarda 4 işyeri, 16'şar daire ve birer kapıcı dairesi bulunduğuna işaret eden Parlamış, “İntam 95”teki eşyaların boşaltıldığını, ancak 'hiçbir şey yokmuş gibi” göründüğü için kendi binalarında oturanların eşyalarını almadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

"İntam 95”te kapıcılık yapan Selamet Çavdar ise binanın tahliye edilmesi nedeniyle bir yakınlarının yanında kaldıklarını, “kalacak yer istemek için” eşiyle birlikte Osmangazi Belediyesi'ne gittiğinde olayın meydana geldiğini söyledi.

Belediye başkanının kendileriyle görüşmemesi üzerine eşyalarını almak için eve döndüklerini, ancak bindikleri araçtan indiklerinde binanın yerinden duman yükseldiğini gördüklerini anlatan Çavdar, “Biz geldiğimizde herkes bir taraflara kaçışıyordu. Benim bildiğimiz kadarıyla binada kimse yoktu” diye konuştu.

Bu arada, havanın kararması üzerine iki yandan projektörlerle ışıklandırılan bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, çeşitli firmaların arama kurtarma ekiplerinin de olay yerine yönlendirildiği bildirildi.

/images/100/0x0/55ea6ccef018fbb8f87f0ef6

Haberin Devamı

92 KİŞİYE MEZAR OLMUŞTU

Konya'nın Selçuklu ilçesinde Ocak 2004'te çöken 11 katlı Zümrüt Apartmanı'nın (sağ üst fotoğraf) enkazında 92 kişi hayatını kaybetmişti. Binanın 'yapım hatası' nedeniyle çöktüğü tespit edilmişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!