FIFA'dan Türkiye'ye 6 maç ve 200 bin Frank ceza

Güncelleme Tarihi:

FIFAdan Türkiyeye 6 maç ve 200 bin Frank ceza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 18:49

Olaylı Türkiye-İsviçre maçıyla ilgili olarak FIFA Disiplin Kurulu beklenenden daha ağır bir ceza kararı aldı. Türkiye'ye 6 maç saha kapama cezası geldi. Türkiye'ye 6 maç tarafsız ve seyircisiz karşılaşmanın yanı sıra 200 bin Frank para cezası verildi.

Haberin Devamı

FIFA Disiplin Kurulu, Türkiye-isviçre maçı sonrası çıkan olaylarla ilgili komisyon çalışmalarını tamamlayarak, resmi açıklamada bulundu.

FIFA'nın resmi açıklamasına göre, Türkiye Futbol Federasyonu'na, Türkiye-İsviçre maçı sonrası çıkan olaylar nedeniyle 6 maç seyircisiz oynama cezası verildi. FIFA seyircisiz oynanacak maçların Türkiye sınırlarının 500 kilometre dışında ve UEFA üyesi ülkelerde yapılabileceğini, bu maçların tüm masraflarının Türkiye Futbol Federasyonu tarafından karşılanacağını açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu ayrıca, 200 bin İsviçre Frangı para cezası ve 20 bin İsviçre frangı duruşma masrafı ödeyecek.

FIFA'nın açıklamasında, saha ve stat koridorlarındaki olaylarda adı geçen milli futbolcu Alpay Özalan'a 6 maç men cezası ve 15 bin İsviçre Frangı para cezası artı bin İsviçre Frangı duruşma masrafı, Emre Belözoğlu'na 6 maç men cezası ve 15 bin İsviçre Frangı para cezası artı bin İsviçre Frangı duruşma masrafı, Serkan Balcı'ya 2 maç men cezası ve 5 bin İsviçre Frangı para cezası artı 500 İsviçre Frangı duruşma masrafı cezaları verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

FIFA Disiplin Kurulu, Milli Takım antrenörü Mehmet Özdilek'e de 12 ay hak mahrumiyeti ve 15 bin İsviçre Frangı para cezası artı bin İsviçre Frangı duruşma masrafı cezası verdi.

HUGGEL'E 6 MAÇ CEZA

FIFA Disiplin Kurulu, İsviçreli futbolcu Benjamin Huggel'e 6 maç men ve 15 bin artı 500 İsviçre Frangı cezaya hükmetti. İsviçre Milli Takımı fizyoterapisti Stephan Meyer de 2 maç men ve 6.500 artı 500 İsviçre Frangı ceza aldı.

FIFA'nın resmi açıklamasında, hak mahrumiyeti cezalarının bugünden itibaren başlayacağı, maç cezalarının da ilk milli maçtan itibaren uygulanacağı, para cezalarının ise 30 gün içinde tahsil edileceği belirtildi.

BAKAN ŞAHİN: ÇEKİLECEK DEĞİLİZ, YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Öte yandan, Serkan Balcı ve Stephan Meyer'ın FIFA Tahkim Kurulu'na başvuramayacakları ifade edildi.Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, FIFA Disiplin Kurulu'nun Türk Milli Takımı'na verdiği cezayla ilgili olarak, “Bu müsabakalardan çekilecek değiliz, yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Verilen kararın önyargılı bir karar olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, Ankara Tenis Kulübü'nde yaptığı açıklamada, “FIFA Başkanı Sepp Blatter, daha önce zaten kendisine hiçbir rapor ulaşmadan tavrını ortaya koymuştu. Bu müsabakalardan çekilecek değiliz. Yolumuza devam ederiz, ama bunu düzeltmek için de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti olarak, bakanlığım ve federasyon olarak her türlü girişimde bulunmak mecburiyetindeyiz. Bunun yeniden gözden geçirilerek düzeltilebileceği ihtimalini, hala hafızamda canlı olarak tutuyorum” diye konuştu.

Şahin, 2008 Avrupa Şampiyonası Eleme Müsabakalarında Türkiye'nin çok iyi bir gruba düştüğünü belirterek, “Bu karar, bu nedenle Türkiye'nin önüne konmuş bir engel olabilir. İtirazlarımızın sonucu olumsuz kararlar çıksa bile itiraz etmeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

HALUK ULUSOY İLE İLGİLİ GÖREVİMİ YAPTIM

Bakan Şahin, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ile ilgili dosyaları savcılığa vermesiyle ilgili olarak, sadece görevini yaptığını söyledi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunda ifade edilen cezai işlemlerin yapılması amacıyla, dosyaları ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiğini ifade eden Şahin, “Kuşkusuz bazı işlemler ve çalışmalar yapılacak. Soruşturma açılmasına karar verildiğini duydum. Tabii ki ilgili kişilerin ifadesine başvurulup dava açılıp açılmamasına daha sonra karar verilecektir. Bu bir süreçtir, ben sadece Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak gelecekle ilgili endişelerimi kamuoyu ile paylaşmıştım. Kimseyle benim husumetim kavgam yoktur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu arada Bakan Şahin, tenis kortunda görüntü alan basın mensuplarına, “Arkadaşlar ben buraya tenis oynamaya değil, tenis dersi almaya geldim. Bilginiz olsun” dedi.

SERKAN: KARAR ACIMASIZCA

FIFA Disiplin Komitesi tarafından 2 maç ceza verilen Fenerbahçeli milli futbolcu Serkan Balcı, Türkiye'ye verilen cezayı acımasızca bulduğunu söyledi. Türkiye ile İsviçre (A) Milli Takımları arasında oynanan Dünya Kupası elemeleri play-off baraj rövanş maçında yaşananlar nedeniyle 2 maçla cezalandırılan Serkan, kulübün resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Bana verilen cezayı beklemediğim gibi, öteki cezalar da beni çok şaşırttı. Türkiye aleyhine verilen kararlar çok acımasızca” dedi. FIFA Disiplin Komitesi'ne iki kez ifade verdiğini hatırlatan Serkan, “Görünüşe göre onları ikna edememişim, ama ben ve durumu bilen herkes, suçsuz olduğumu biliyor. Hukuki olarak itiraz hakkımın bulunmaması da ayrı bir soru işareti” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!