Türkiye’nin de ortak olduğu F-35 uçmaya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin de ortak olduğu F-35 uçmaya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 00:00

Dünyanın önde gelen savunma ve teknoloji şirketi Lockheed Martin’in liderliğinde Türkiye’nin de dahil olduğu 200 milyar dolarlık F-35 Müşterek Taarruz Uçağı(JSF) programının ilk uçağının üretiminde sona yaklaşılıyor. Geleceğin uçağı F-35’in ilk uçuşu bu sonbaharda gerçekleşecek...

Haberin Devamı

Devrim niteliğindeki teknoloji ve sistemleri bir araya getiren 5. jenerasyon taarruz uçağı F-35’in ana parçalarının montajı tamamlandı. Dünyanın en büyük askeri projesi olan F-35 müşterek taarruz uçağı bu yılın başlarında motorunun takılmasıyla ilk uçuşuna hazır olacak.

 

Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve JSF Programı Genel Müdürü Dan Crowley; “F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı, üretimdeki hız ve titizliğiylebugüne kadar yürütülen tüm askeri programları geride bırakırken, en deneyimli havacılık uzmanlarını bile etkilemeye devam ediyor ” dedi.

 

Haberin Devamı

Türk şirketleri aktif rol alıyor

 

Dünyanın en büyük askeri projesi olan F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programında Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç de yer alıyor.

 

F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programında Aselsan, Havelsan, Kalekalıp, Mikes, TAI, Alp Havacılık, Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi A.Ş. (AYESAŞ), Gate Elektronik gibi başlıca Türk savunma sanayii firmaları bulunuyor.

 

F-35 üretim öyküsü:

 

Mayıs 2005:BAE Systems ve Lockheed Martin’in ürettiği gövde parçalarının birleştirilmesinin ardından Northrop Grumman’ın ürettiği uçak gövdesinin orta kısmı, Lockheed Martin’in ürettiği kanatlara monte edildi. 

Eylül 2005 :Teknisyenler ilk defa elektrik kaynağını uçağa bağladı.

Kasım 2005 :İngiltere’de Samlesbury’de BAE Systems tarafından tasarlanarak üretilen dikey kuyruklar takıldı.

Aralık 2005:Yatay kuyruklar takıldı.

 

F-35 motoru için üretilen ve birbiriyle değiştirilebilir Pratt&Whitney’in F135 turbofanı ve General Electric Rolls-Royce Fighter Engine Ekibinin F136 turbofanı halen geliştirme aşamasında.

 

Haberin Devamı

F-35 Müşterek Taarruz Uçağı hakkında:

Lockheed Martin, F-35’i, başlıca endüstri ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte üretiyor. Görünmezlik özelliği olan ve sesten hızlı uçan F-35’ler çok fonksiyonlu ve 5. jenerasyon bir uçak. Ortak bir tasarımı ve üç farklı modeli olan F-35; AV-8B Harrier, A-10, F-16, F/A-18 Hornet ve İngiliz Harrier GR.7 ve Sea Harrier’ın yerini alacak şekilde tasarlandı.

 

Tek motorlu F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, Hava Kuvvetleri için imal edilen konvansiyonel kalkış-iniş (CTOL) gerçekleştiren versiyonu, Deniz Kuvvetleri için üretilen uçak nakliye (CV) versiyonu, Deniz Piyadeleri için üretilen kısa kalkış-dikey iniş (STOVL) yapabilen versiyonu olmak üzere üç farklı versiyonda imal edilecek.

 

Haberin Devamı

JSF Programı (Müşterek Taarruz Uçağı Programı) kapsamında 4 bin 500’ü aşkın F-35’in üretilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!