Erol Evcil: Çakıcı'ya maddi desteğim olmadı

Güncelleme Tarihi:

Erol Evcil: Çakıcıya maddi desteğim olmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 17:52

Avusturya'da yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilen Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına kaçışına ilişkin davada, sanıklardan işadamı Erol Eşrefoğlu (Evcil) ifade verdi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Erol Evcil ile birleşen dosyanın tutuksuz sanıklarından Oğuz Yenerkan ve Şükrü Kazancı katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı, Alaattin Çakıcı'nın da aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında, Çakıcı'nın yurtdışına kaçışına ilişkin açılan sahte pasaport davası ile eski MİT görevlisi Faik Meral'in de aralarında bulunduğu 6 sanıklı dava dosyasının bu dava dosyasıyla birleştirildiğini tutanağa geçirdi.

Heyet Başkanı ayrıca, rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya gelmeyen Çakıcı'nın doktor raporunun gönderildiğini tutanağa yazdırdı.

Duruşmada ifadesi alınan Erol Evcil, kimlik tespiti sırasında üniversite mezunu işadamı olduğunu ve aylık gelirinin 10 bin dolar olduğunu söyledi. Üzerine kayıtlı bir ev ve 2 araba ile zeytinlikleri bulunduğunu belirten Evcil'in, bekar ve sabıkalı olduğu da tutanağa geçti.

Evcil, ifadesinde herhangi bir suç örgütüne üye olmadığını belirterek, “Alaattin Çakıcı'ya herhangi bir şekilde mali desteğim olmadı. Suç unsuru olabilecek herhangi bir faaliyette bulunmadım” dedi.

Fransa'da yakalanan Çakıcı'ya Loi Foster adında bir avukat tuttuğunu ve avukata Çakıcı tarafından 900 bin dolar ödendiğini ifade eden Evcil, “Avukat vaatlerini yerine getiremedi. Hatta Çakıcı'nın davasına dahi girmedi. Ben bulduğum için, bu parayı ödemek bana düştü. Çakıcı cezaevinden çıkınca hesap yapıldı. 860 bin dolar, peyder pey benim tarafımdan Çakıcı'nın eşi ve çocuklarının hesabına yatırıldı” diye konuştu.

“Alaattin Albayrak” ve “İbrahim Arı” adına düzenlenen pasaportları kendi isteği üzerine Çakıcı'ya vermediğini belirten Evcil, “O tarihte 80 kişi Irak'a gidecekti. Bunlardan 2'si de bu kişilerdi. Bunlara pasaport çıkarılırken Çakıcı ofise beni ziyarete gelmişti. Çakıcı yeni pasaportları sadece mukayese amacıyla istedi. Bu yüzden verdim” dedi.

Yine iddianamede belirlenen tarihler arasında Çakıcı ile sıkça telefonda görüştüğünü dile getiren Evcil, telefon kayıtlarının bulunduğu dosyayı bir süre inceledikten sonra, görüşmelerin bir kısmını hatırlayamadığını söyledi.

Sanıklardan Oğuz Yenerkan da maaşla çalıştığı dönemde Evcil'in talimatı doğrultusunda Alaattin Çakıcı'nın yeğenleri ve eşine para gönderilmesini sağladığını ifade etti. Şükrü Kazancı ise firmanın mutemedi olduğu için bu paraları kendisinin bankaya yatırdığını kaydetti.

Esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine karar veren Mahkeme Heyeti, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMELER

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Ali Yüce'nin “çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak” ve “12 kez sahte pasaport düzenlemek” suçlarından 15 ile 42 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Sinan Engin ve Erol Evcil'in “çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık etmek” ile “sahte pasaport ve evrak düzenlemek” suçlarından 1,5 ile 4'er yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları öngörülen iddianamede, Kaşif Kozinoğlu'nun da “çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık etmek” suçundan 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, diğer sanıklar Hakkı Süha Şen, Mehmet Özbulut, Nizamettin Özoğul, Mustafa Kamalak, Aydın Göker, Gençağa Çakıcı, Başar Barış Çakıcı, Velit Yavuz Günerkan, Mehmet Salih Hantal ve Fırat Ardıç'ın da “çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık etmek”, ”sahte pasaport ve evrak düzenlemek” suçlarından 6 ay ile 7 yıl arasında değişen çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Birleşen dosyanın iddianamelerinde ise Alaattin Çakıcı'nın, Uludağ'da öldürülen eski eşi Uğur Kılıç'ın oğlu Onur Özbizerdik'in öldürülmesi için talimat verdiği ve çıkar amaçlı suç örgütü kurduğu belirtiliyor.

Çakıcı'nın yurtdışına kaçarken 2 ayrı sahte pasaport kullandığı da öne sürülen iddianamede, Erol Evcil'in de yaptığı maddi yardımlar nedeniyle bu çıkar amaçlı suç örgütünün finansörü durumunda bulunduğu iddia ediliyor.

Çakıcı'nın “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” ile ”sahte pasaport kullanmak” suçlarından 5.5 ile 12 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Erol Evcil'in de “çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak” suçundan 3 ile 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Eski MİT görevlisi Faik Meral'in de “çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve yataklık etmek” suçundan 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, diğer 8 sanığın da çeşitli suçlardan dolayı 1 ile 15 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!