Bankaların gayrimenkulleri satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bankaların gayrimenkulleri satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2001 16:11

Etibank, İktisat Bankası ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ait toplam 345 adet gayrimenkul, 27 Kasım'da satışa sunulacak.

Eskidji Müzayedecilik tarafından açık teklif alma yöntemiyle 27 Kasım tarihinde satışa çıkarılacak gayrimenkullerin toplam muammen bedeli 66.2 trilyon liraya ulaşıyor. Bu miktar, bugüne kadar bir günde satışa çıkmış en büyük blok satış anlamına geliyor.

İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Antalya illeri ağırlıklı olmak üzere Türkiye genelinde yer alan 345 adet gayrimenkulün, 150 adedi konut, 71 adedi işyeri ve 124 adedi arsa. Satışa sunulan gayrimenkullerden 81 adet konut Maltepe'de Yaşar Holding'den borca mahsuben alınan Yaşamkent'deki dairelerden, 41 adedi İktisat Bankası'nın, 223 adedi ise Etibank'ın ihtiyaç fazlası gayrimenkullerinden oluşuyor.

Gayrimenkullerin muammen bedelleri 750 milyon lira ile 24 trilyon lira arasında olup, başlangıç fiyatları ise muammen bedelin altında olacak. Müzayedeye katılmak isteyenlerin, 2 milyar lira teminat yatırmaları gerekiyor.

Eskidji Müzayedecilik'in sahibi Dikran Masis, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 27 Kasım'da yapılacak müzayedenin bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük tasfiye olacağını belirterek, ''Çünkü, 66.2 trilyon liralık bir portföy var. Bu, bugüne kadar bir günde satışa çıkmış en büyük blok satış'' diye konuştu.

KORMAZ YİGİT VE EROL AKSOY'UN GAYRİMENKULLERİ

Etibank'ın satışı çıkartılacak malları hakkında bilgi veren Masis, bunlar arasında daha önce satılamayanların yanında yeni gayrimenkullerin de bulunduğunu kaydetti.

Yeni yerler arasındaki en flaş ve önemli gayrimenkulün, Üsküdar'da 7 bin 700 metrekare alan üzerine kurulu eski tütün binası olduğunu ifade eden Masis, ''Bunu, Korkmaz Yiğit devletten satın almıştı. Tahmini olarak, 14 milyon dolara almıştı. Bu binanın önemi, Boğazda şuanda satışta olan en büyük bina olması'' dedi.

Masis, bunun dışında Kandilli'de hissesiz olarak satışa çıkartılacak villaların da bulunduğunu söyledi.

İktisat Bankası'nın gayrimenkulleri arasında, Şişli'de 700 metrekare alana sahip bodrum, zemin, asma ve bir normal katlı işyeri bulunduğunu açıklayan Masis, ''Bize gelen duyumlara göre, burası Erol Aksoy'un küçüklüğünü geçirdiği yer. Eğer, hislerine bağlı biriyse burayı belki kendisi alır'' diye konuştu.

Masis, Erol Aksoy'un kendine ev olarak başladığı, ancak ruhsat sorunları nedeniyle 15-20 yıldan beri tamamlanamayan arsa-villanın da satılacağını ifade etti.

İktisat Bankası'nın önemli gayrimenkulleri arasında, Muğla'daki imara açık toplam 4 bin 712 metrekarelik arsa, Hatay İskenderun'da 750 milyon liradan satılacak 63 adet işyeri ve Bursa'daki Buttim İş Merkezi'nindeki dükkanların yer aldığını belirten Masis, ''Bursa'daki Buttim İş Merkezi'ndeki dükkanlar ne şekilde bankaya geçmiş bilmiyorum, ama Cavit Bey ile bağlantı kuruyorlar'' dedi.

''HALK ŞEFFAFLIĞI İSTİYOR''

Masis, 27 Kasım tarihinde devletin de kamu arsalarını satışa çıkardığını anımsatarak, ''Devlete (satamadıklarını gönder, bir de biz deneyelim) önerisi getiriyoruz. Aynı gün onlar 40 parça, biz 345 parça çıkartacağız. Bu at yarışı gibi insana heyecan veriyor. Bakalım, onlar mı, biz mi başaracağız'' diye konuştu.

Eskidji'nin gayrimenkul satışlarına başlayalı 4-5 ay olmasına rağmen çok başarılı olduğunu ifade eden Masis, neden başarılı olduklarını anlatırken, ''Halk şeffaflığı istiyor. İkincisi diyor ki, (Eskidji müteahhit değil, Ahmet'in malını Mehmet'e satıyor). Her şeyimiz berrak, şeffaf. Bu nötr durumumuz halkın hoşuna gidiyor' dedi.

Soruları da yanıtlayan Masis, ''Bankaların mallarını satarken tehdit aldınız mı'' sorusunu yanıtlarken, ''Aldım. Bunları normal karşılamak lazım. Çünkü, bankacılık sistemi Türkiye'de çok can yaktı. Bu gayrimenkullerin bir kısmı insanların canını yakarak bankalara geçti'' şeklinde konuştu.

Bankaların mallarından kendisinin de aldığını bildiren Masis, ''4 milyar 200 milyonluk bir jeneratörü 5 milyar 800 milyon liraya almıştım. Almıştım, ama bol kazık yiye yiye. O ne sağladı? Biraz fiyatları yukarı itti'' dedi.

''BANKALAR, BUGÜNE KADAR BANKACILIK YAPMADI''

Başka bir soru üzerine Masis, devletin müzayedecilikte başarısız olduğunu belirterek, ''Devlet müzayedeyi, satmayı bilmez ki. Türkiye'nin bir tane değil 100 tane Eskidjiye ihtiyacı var. Devlet bıraksın bu işleri. Bizim sıkıntılarımızı gidersin'' dedi.

Masis, bankalarda bugüne kadar bankacılık yapmadığını savunarak, şu görüşleri dile getirdi:

'' Bankalar, emlakçılık yaptılar. (Ver teminatı, al krediyi) dediler. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Herkes verdi teminatı, şimdi bankalar gayrimenkul zenginleri oldular.''

Dikran Masis, 27 Kasım'da müzayedeye çıkacak gayrimenkullerin hepsini satmasalar da, teklif almada rekor kırmak istediklerini kaydetti. Masis, ''345 parça için en yüksek teklifi almak istiyorum. Önceki rekorumuz, 13 trilyonluk gayrimenkul teklifiydi'' dedi.

Dikran Masis, İktisat Bankası'nın satılacak resimleri arasında bulunan Osman Hamdi Bey'in ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' adlı yapıtının müzayede edilmemesi ve resmin bedelinin milletçe toplanarak, eserin müzeye konulması gerektiğini savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!