Kalekalıp Boeing'in altyapımcı şirket oldu

Güncelleme Tarihi:

Kalekalıp Boeingin altyapımcı şirket oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 14:51

Kale Grubu Şirketlerinden Kalekalıp Savunma ve Havacılık Bölümü ile Boeing arasında, uzun süreli işbirliği anlaşması imzalandı. 25 milyon dolarlık anlaşmayla Kalekalıp, Boeing için yapısal uçak parçaları imal edecek.

Anlaşmaya Kale Grubu Şirketleri Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay ile Boeing adına Türkiye'den sorumlu başkan yardımcısı Greg Pepin imza koydular.

Törene katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün AK Parti'nin TBMM'de Grup toplantısı olmasına rağmen, Kalekalıp ile Boeing arasında yapılacak anlaşmaya zaman ayırdığını belirterek, “Ama sakın (Başbakanı dinlemek yerine sanayicileri dinledi) diye de yazmayın” diye espri yaptı. Konuşmasında, dün Brezilya'dan gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Embraer firmasını ziyarete gittiğini ve bu şirketin orta boy 6 bin uçak üretmiş olduğunu öğrendiğini anlatan Gönül, bu firmanın 1968 yılında kurulduğunu hatırlattı. Türkiye'nin uçak fabrikasının ise 1938 yılında kurulduğunu ve bir uçak ürettikten sonra 27 tane de sipariş aldığını hatırlatan Gönül, ”nasıl olduysa, Milli Savunma Bakanlığı fabrikanın ruhsatını iptal etmiş ve üretim sona ermiştir. Herkes sorumluluğu ile tarihe cevabını verecektir” dedi.

Offset çalışmalarının önemine de işaret eden Bakan, offset anlaşmalarında yabancı şirketlere offset şartını getirdiklerini, ancak bu şirketlerin kiminle çalışacağına karışmadıklarını, firmalara şart koşmadıklarını, herkesin demokratik ortam içinde kiminle çalışacağını kendisinin belirlediğini söyledi. Ürettiği jetleri askeri ve sivil uçakları dünyanın birçok ülkesine satan Embraer, Brezilya ihracatına katkı yapan en büyük 2. firma konumunda. Brezilya ise sivil havacılıkta kullanılan uçakların üretiminde dünya dördüncüsü.

MÜSTEŞAR:  OFFSET,  TÜRK SAVUNMA SANAYİİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YÖNTEM

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da, törende yaptığı konuşmada, “offset, kuruluşumuzdan bu yana uyguladığımız, Türk savunma sanayii için çok önemli bir yöntem” dedi. Murad Bayar, Türk şirketlerinin, offset sayesinde, yabancı şirketlerle kalıcı ilişkiler kurabildiklerini söyledi. Boeing şirketinin, genelde tedarikçi şirketlerle çalıştığını, ana kanatlar dışında uçak gövdelerini bile tedarikçi şirketlere imal ettirdiğini belirten Bayar, bu kapsamda şirketin, Türkiye'den de bazı şirketlerle çalıştığını kaydetti. Dünya sivil havacılığının bir çıkış trendi içinde olduğunun altını çizen Bayar, Kalekalıp şirketinin de bu çıkış trendinden faydalanacağını ifade etti.

PEPIN:  TÜRK SANAYİİN'DEKİ ORTAKLIĞIMIZI  GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Boeing'in, Türkiye'den sorumlu başkan yardımcısı Greg Pepin ise Boeing'in, Türk sanayiindeki ortaklığını, takım çalışmasını geliştirmek istediğini söyledi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) liderliğinde, Türk savunma sanayii şirketleriyle yaptıkları takım çalışmasından memnun olduklarını belirten Pepin, Kalekalıp ile 2013 yılına kadar sürecek olan projenin bitiminden sonra da, ilişkileri sürdürmek istediklerini kaydetti. Pepin, Kalekalıp ile yapılan anlaşmanın proje bedelinin 25 milyon dolar olduğunu, ancak 45 milyon dolara çıkma potansiyeli bulunduğunu söyledi.
Pepin ayrıca, SSM ile yürütülen Awacs Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı projesinin de başarıyla devam ettiğini bildirdi.

OSMAN OKYAY: OFFSET OLMASAYDI TANIŞAMAYACAKTIK

Kale Grubu Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, SSM'nin ofsett yönteminin çok iyi bir yöntem olduğunu, bu sayede yabancı büyük şirketlerle uzun vadeli iş ilişkisine girdiklerini ve yüksek teknoloji transferi sağladıklarını kaydetti. Okyay, “offset olmasaydı, büyük şirketlerle bırakın iş yapmayı belkide tanışamayacaktık” şeklinde konuştu.

BOEING-KALEKALIP ANLAŞMASI

İmzalanan anlaşma çerçevesinde Kalekalıp, Boeing için yapısal uçak parçaları imal edecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılan proje kapsamında, 2013 yılına kadar sürecek işbirliği çerçevesinde Kalekalıp, Boeing'in 737, 747, 767 ve 777 uçakları için, değişik gövde ve kanat parçaları imalatını, tüm özel prosesleri ve montajlarını gerçekleştirecek.

Boeing ise tedarikçisi konumundaki Kalekalıp'a, üretim desteği ve teknoloji transferi de sağlayacak.
Bu arada daha önce törene katılacağı duyurulan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bir başka programı nedeniyle imza törenine katılamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!