Sanal alışveriş siteleri için ’güvenlik sertifikası’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sanal alışveriş siteleri için ’güvenlik sertifikası’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 00:00

Kredi kartı dolandırıcılarının internet işlemlerine ağırlık vermesi bankacıları formül geliştirmeye itti. Kredi kartı ile internetten alışverişin 926 milyon dolara yükselmesi üzerine BKM, sanal ortamdaki alışverişlerin güvenliğini artırmak için özel bir sertifikasyon uygulamasına başlayacak. İnternetten satış yapan siteler BKM güvencesi ile dolandırıcılarla mücadele edecek.

KREDİ kartı ile internet üzerinden yapılan alışverişlerin cirosu hızla artarak milyar dolara yaklaşınca bankalar gündemine özel güvenlik sistemini aldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), sanal ortamda daha güvenli alışveriş yapılmasına yönelik çalışmalara hız verdi. Bunun için özel bir sertifikasyon sistemi geliştiren BKM, alışveriş sitelerinin güvenliğini denetleyip, ona göre onay verecek.

E-TİCARET YÜZDE 91 ARTTI: BKM verilerine göre, 2003’te toplam 22.7 milyar dolar olan toplam kredi kartı cirosu içinde e-ticaretin payı sadece 262.4 milyon YTL yani 196.5 milyon dolar düzeyindeydi. Ancak 2004’te toplam kredi kartı cirosu 44.8 milyar dolara çıkarken, e-ticaretin hacmi de yüzde 147’lik artışla 647.1 milyon YTL (yaklaşık 485 milyon dolar) sıçradı. 2005’te de aynı hızlı artış devam etti. 11 aylık rakamlar itibariyle 42.7 milyar dolarlık toplam kredi kartı cirosu içinde e-ticaretin payı 1.227 milyar YTL’ye (926 milyon dolar civarında) yükseldi. Kasım ayı itibariyle yerli ve yabancı kartların sanal POS’lardan yapmış oldukları işlemlerde yüzde 91’lik bir artışı ifade eden rakam, bankaların kendi internet siteleri kadar kredi kartı ile alışveriş yapılan diğer sitelerin de güvenilirliğini gündeme getirdi.

İNTERNETİN ARTAN CAZİBESİ: 2003’te 3 milyon 535 bin 678 olan e-ticaret işmeninin, 2004 yılında 7
/images/100/0x0/55eacfd8f018fbb8f8983fc4
milyon 617 bin 446’ya sıçraması ve bu rakamın Aralık 2005 itibariyle 8 milyon 491 bin 174’e ulaşması Türkiye’de internetten alışverişin arttığının göstergesi. Özellikle bu yıl kartlı alışverişlerde çip ve pin uygulamasına geçilecek olması, dolandırıcılık ve sahtekarlık işlemlerinin internete yönelmesi gibi bir olasılığı gündeme getirince, BKM de bunun için özel bir çalışma yaptı. Türkiye’deki kredi kartı ile dolandırıcılık ve sahtekarlık cirosunun artan hacme karşılık düşük olduğunu ve mevcut durum itibariyle onbinde 3’lerle ifade edildiğini belirten BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Tam rakamlara ulaşılamamakla birlikte bankaların güvenlik konusuna yaptıkları yatırımların sahtekarlık ve dolandırıcılık işlemlerini internete kaydırdığını gözlemliyoruz" dedi. Özinal’ın verdiği bilgiye göre bu yılın başlarında hayata geçirilmesi planlanan çalışma, alışveriş yapılan internet sitelerine yönelik özel bir güvenlik sertifikasyonunu içeriyor.

BKM, avukattan jandarmaya kadar özel eğitim düzenliyor

BKM, güvenlik sistemini artıracak teknolojik altyapı çalışmalarını desteklerken, emniyet ve güvenlik birimlerine de eğitim seminerleri vererek bu konudaki mücadelesini etkinleştirmeyi amaçlıyor. BKM bunun için kartlı ödeme sistemleri konulu, kartlı ödeme sistemlerinin kavramlarının, yapısının, işlevlerin, teknolojik gelişmelerle birlikte gündeme gelecek konuların ve dolandırıcılığa karşı alınacak tedbirlerin aktarıldığı seminerleri düzenliyor. Bugüne kadar, üye avukatları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı için seminerler düzenlenmiş durumda.

10 bin dolarlık işlemde 3 dolarlık sahtekarlık var

SAHTECİLİK ve dolandırıcılık rakamının düşüklüğü aslında Türkiye’de bankacıların övündüğü konulardan biri. Kredi kartı cirosundaki hızlı artışa karşın, sahtekarlık ve dolandırıcılık oranının onbinde 3’lerle ifade edilmesi, Avrupa ve dünya ortalamasının oldukça altında. Eylül 2005 itibariyle 42.7 milyar dolarlık kredi kartı cirosu içinde tespit edilen sahtekarlık ve dolandırıcılık rakamı 12.3 milyon dolar olması, Türkiye’de her 10 bin dolarlık alışverişte 3 dolarlık sahtekarlık ya da dolandırıcılık yapıldığını gösteriyor. Oysa Visa ve Mastercard verileri, sahtekarlık ve dolandırıcılık işlemlerinde Avrupa ve dünya ortalamasının her 10 bin dolarda 7 dolar olduğu yönünde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!