Maç anlatacağız diye Drakula’ya döndüler

Güncelleme Tarihi:

Maç anlatacağız diye Drakula’ya döndüler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 00:00

Amerikan Basketbol Ligi NBA’in Türkçe maç anlatımlarını, canlı olarak, beş kişi gerçekleştiriyor: Kaan Kural, Murat Kosova, Murat Murathanoğlu, Osman Sakallıoğlu ve Yiğiter Uluğ. İki kişilik ekipler halinde çalışıyorlar. Sebebi, maçların haftanın yedi günü olması ve üstelik bir de sabahın erken saatlerine denk gelmesi. Bir çeşit spor vardiyası.

Ama durum artık o hale gelmiş ki, o saatte her gün iki buçuk saat mikrofona konuşmaktan, ondan önce bir o kadar saat hazırlık yapmaktan düzenleri altüst olmuş. Uluğ, bu durumu, "Maç anlatacağız diye Drakula’ya döndük" diye özetliyor. Birçok kişinin işe gitmek için uyandığı ya da sokağa çıktığı saatlerde onlar evlerine dönme telaşında oluyorlar. Yine de şikayetçi değiller. Sporu ve NBA’yi seviyoruz, diyorlar.

Türkiye’de milyonlarca kişinin yataklarında mışıl mışıl uyuduğu saatler. Gecenin karanlığı ve sessizliğinde, sabaha karşı 3 civarında İstanbul’un Maslak semtindeki NTV televizyonunun binasından içeri giriyor Murat Murathanoğlu. Yarım saat sonra NBA TV’de naklen NBA maçı anlatacak. Bu yarım saati, maç öncesi iki takımla ilgili son haberlere göz atıp, bilgisini tazelemek için kullanıyor. Yaklaşık iki buçuk saatlik bir yayından sonra da sabah Bahçeşehir’deki evinin yolunu tutacak. "İnsanlar işe gitme hazırlığı yaparken veya evden çıkarken eve dönüyorum. Okula gitmeden önce çocuklarımı görüyorum. Onları yolcu ettikten sonra da birkaç saat uyuyorum. Tabii bu tempoda uyku düzenimiz tamamen bozuldu."

Murathanoğlu bu durumdaki tek anlatıcı-yorumcu değil. Onunla birlikte Murat Kosova, Osman Sakallıoğlu ve Kaan Kural da, iki sezondur her gece sabaha karşı NBA’in bir maçını naklen anlatıyor. Ekibe bu sezon Yiğiter Uluğ da katıldı. Sezon başındaki programa göre haftanın yedi gününü paylaştılar. Bir kişi anlatıcı görevini üstlenirken diğeri yorumculuk yapıyor.

NAKLEN YAYIN İÇİN YILBAŞINDA İÇMEDİM

Bu iş temposu uğruna yaşam biçimleri tamamen değişmiş durumda. Maçların genelde Türkiye saatiyle sabaha karşı 2.30 ile 5.30 arasında başladığı ve iki buçuk saat sürdüğü düşünülürse bu şaşırtıcı değil. Gecelerini NBA maçlarına vakfedip gündüz dinleniyorlar. Yiğiter Uluğ bu durum nedeniyle sosyal yaşantı diye bir şey kalmadığından dem vuruyor. "Naklen yayınım olduğu için yılbaşı gecesi bile içki içmedim. Haftanın dört-beş günü bu programa uyunca hepimiz Drakula’ya döndük." Uluğ’un iki çocuğu artık üniversite çağına geldiği için onları okula göndermek gibi bir derdi yok. "Yine de perşembe gecelerini daha doğrusu cuma sabahlarını pek sevmiyoruz. Çünkü ABD’deki ulusal kanalın yayınladığı o maç, genelde 5.30’da başlıyor ve reklamlar yüzünden neredeyse üç saat sürüyor. Maçtan sonra sabah trafiğine yakalanıyoruz!"

İSTANBUL YERİNE NEW YORK SAATİ

Kaan Kural ise NBA aşkına yıllardır İstanbul değil New York saatine göre yaşıyor. "Tam öyle bir düzen benimsedim. İki şehir arasındaki yedi saat fark, hayatıma yansımış durumda. Haftada dört gün maç yorumluyorum. Diğer günler de anlatmadığım maçları izliyorum. Sabah 8.00-9.00 gibi yatıyorum. Öğleden sonra kalkıyorum. Altı saat uyku bana yetiyor." Kural NBA maçıyla da yetinmiyor, hafta içi bir Avrupa Ligi, hafta sonu bir Türkiye Ligi maçını yorumluyor. Zaten geri kalan zamanı da birçok kaynaktan NBA’i takip etmekle geçiyor.

NTV binasında gece trafiği 01’den sonra başlıyor. O gecenin anlatıcıları, araçla evlerinden alınıyor. Bu geç saatte İstanbul’un trafik keşmekeşinden etkilenmeden Maslak’a varıyorlar. İnternet sitelerinden iki takımla ilgili son dedikodular tarandıktan sonra çay kahve takviyesiyle maçın anlatılacağı kabinin yolu tutuluyor. "Maçtan önce herhangi bir şey yemiyoruz. O iki saat boyunca bir de hazım sorunuyla uğraşmak istemiyoruz" diyor Murat Kosova.

Rahat kıyafetlerle kabindeki koltuklara kuruluyorlar. Kulaklıklar takıldıktan sonra en az iki saatlik maraton başlıyor. Murat Murathanoğlu bir çeyrekte yani maçın dörtte birlik bölümünde bir sürahi suyu bitiriveriyor. Bu arada molalar ve devre arası imdada yetişiyor. Bu boşluklarda bir parça dinlenme fırsatı çıkıyor.

Sabah saatlerinde evlerine dönerken ilginç durumlarla da karşı karşıya kalıyorlar. Örneğin Murat Kosova, Etiler semtinde oturduğu siteye arabasıyla dönerken kapı bekçilerini uyurken buluyor. "NTV’de çalışan eşim Şebnem ile artık garip bir tempoda yaşıyoruz. Ben sabah eve dönerken, o işe gidiyor. Bazen o, gece yurtdışından dönerken ben maç anlatmak için evden çıkıyorum."

Murat Kosova ve Osman Sakallıoğlu, NBA ekibinin diğer üç üyesinin tersine NTV’nin kadrolu elemanı. Bu nedenle başka görevleri de var. Kosova, cuma akşamları NBA Stüdyo programının da sunuculuğunu üstleniyor. Seyrek de olsa futbol maçı anlatıyor. Sakallıoğlu ise gece haberlerini hazırlayıp sunuyor, İspanya ve Almanya Ligi’nden naklen maç anlatımı yapıyor. Hafta sonu Türkiye Basketbol Ligi (TBL) maçları da cabası. Cuma, cumartesi ve pazar akşamları birer lig maçında saha kenarındalar.

Kosova’ya göre en zoru, cumartesiyi pazara bağlayan gece anlattığı bir NBA maçından sonra Türkiye Ligi maçı için yola koyulmak. "Hele İstanbul dışına gidiyorsak sabah hiç uyumadan havalanına gidiyorum. Pazar günü TBL maçını anlatıp geri dönüyoruz. Yani neredeyse bir buçuk gün gözüme uyku girmiyor." Ama bu durumdan çok da şikayet etmiyor. "Bu işi hepimiz çok severek yapıyoruz. Üstelik ekip olarak da çok iyi anlaşıyoruz. Ne kadar yorulsak da biraraya geldiğimizde çok eğleniyoruz."
/images/100/0x0/55eb1651f018fbb8f8aa314e

NASIL UYUYAYIM!

İşte yine bir cuma akşamı. NBA Stüdyo programı sona ermiş. Herkes sıcak evine dönecek ama Kaan Kural ve Murat Kosova’ya kaçış yok. Cumartesi sabaha karşı anlatacakları Utah Jazz-Memphis Grizzlies maçına hazırlanmak zorundalar. Kosova aradaki iki saatlik boşluğu notlarıyla beraber geçirecek. Hafif uykulu gözlerle bürodan çıkarken tekrarlıyor. "Bu kadar kısa sürede ne uykusu! Notlarımı okuyacağım, üstüne son dakika gelişmesi var mı, diye bir de internete bakacağım. Nasıl uyuyayım."

MAÇ KOPUNCA HİÇ ÇEKİLMİYOR

Maç çekişmeli geçiyorsa fazla sorun yok. Her biri, son dakikaları bile iki saatlik anlatımın yorgunluğuna karşın büyük bir şevkle anlatmayı başarıyor. Ama eğer fark açıldıysa ve maçın son çeyreğine başlarken galip takım zaten belliyse, iki kişilik anlatıcı-yorumcu ekibin keyfi kaçıyor. Uyuklamakla maç anlatmak arasında gidip geliyorlar. Hatta kendilerini eve bırakacak aracın peşine düşüyorlar. Murathanoğlu açıkça söylüyor: "İki takım da gevşeyince son dakikalar çekilmiyor doğrusu. Zaten böyle bir maçta ekran başında kimsenin kaldığını da zannetmiyorum."

NBA’CİLERİN HAFTALIK PROGRAMI

GünTV kanalıAnlatıcıYorumcu

PazartesiNBA TVMurat MurathanoğluKaan Kural

SalıNBA TVMurat MurathanoğluYiğiter Uluğ

ÇarşambaNBA TVMurat KosovaMurat Murathanoğlu veya Yiğiter Uluğ

PerşembeNBA TVMurat MurathanoğluYiğiter Uluğ

CumaNBA TVMurat KosovaKaan Kural

CumartesiNBA TVOsman SakallıoğluYiğiter Uluğ

CumartesiNTVMurat KosovaKaan Kural

PazarNBA TVMurat MurathanoğluKaan Kural

Not
: Günler Amerika’da maçın başladığı saate göre yazılmıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!