Merkel fino olur mu

Güncelleme Tarihi:

Merkel fino olur mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:00

Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel’in bugün ABD Başkanı George W.Bush’la Beyaz Saray’da yapacağı görüşme Washington’da merakla bekleniyor. Siyasi çevreler, Merkel’in, İngiltere Başbakanı Blair’in yerini dolduracağı, ancak "Bush’un finosu" görüntüsünden uzak duracağı görüşündeler.

ALMANYA’nın yeni Başbakanı Angela Merkel’in, bugün Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush ile yapacağı görüşmenin, transatlantik ilişkilerde yeni bir dönemi başlatacağına inanılıyor.

Çeşitli yorumlara göre, Irak’ın işgali konusunda Avrupa’da son üç yıldır yaşanan bölünmüşlükten sonra, Başkan Bush, artık, Eski Kıta’daki en yakın müttefikini buldu. Bu yorumlar, Bush’un en yakın dostlarından İngiltere Başbakanı Tony Blair’in bir yıl içinde siyaset sahnesinden çekileceği ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin de yolsuzluk suçlamaları karşısında iyice kan kaybettiği temeline dayanıyor.

Avrupa’da, Bush’un en yakın müttefiki olma koltuğunu Angela Merkel’in dolduracağına kesin gözüyle bakılırken, Almanya Başbakanı’nın "Bush’un finosu" olma görüntüsünden kesinlikle uzak duracağı da ifade ediliyor.

Merkel’in, ABD ziyaretinden önce Alman basınına yaptığı ve CIA işkenceleri ve Guantanamo’daki tutuklular konularındaki sert eleştirilerinin, Almanya Başbakanı’nın "Bush’un finosu olmayacağı" yolundaki kanıtlar olduğu ifade ediliyor.

Bush’un, Merkel’in işbaşında kalma gücünü ve Avrupa’daki yeni güç simsarı olacağını görerek, bunu, Avrupa ile ilişkileri geliştirme yolunda kullanmak istediği de belirtiliyor.

Almanya’nın, Irak’a asker göndermeme politkasının değişmeyeceği, ancak Angela Merkel’in "bir Schröder olmayacağı" ifade ediliyor. Merkel’in, CIA işkencesi ve Guantanamo ile ilgili eleştrilerinin de, Doğu Almanya’da baskıcı bir rejimde büyümesi ve ABD’ye hep "özgürlük sembolü" olarak bakmasından kaynaklandığı kaydediliyor. Merkel’in, ABD’nin Küba’daki Guantanamo üssünde tutuklu bulunan terör zanlısı Murat Kurnaz’ın serbest bırakılması için girişimde bulunacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!