Şans oyunlarında alınmayan ikramiyeler trilyonu buldu

Güncelleme Tarihi:

Şans oyunlarında alınmayan ikramiyeler trilyonu buldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 11:55

Piyango biletleri ile sayısal oyun kuponlarının iyi kontrol edilmemesi, pahalıya mal oluyor.

2003 yılındaki çekilişlerde biletlerine ikramiye isabet eden, ancak çekiliş sonuçlarına iyi bakmayan vatandaşlar, 2004 yılı sonuna kadar almaları gereken ikramiyelerini 20 milyon YTL (20 trilyon lira), 2003 yılı dahil son 10 yılda da 100 milyon ABD Doları ya da 135 milyon YTL (135 trilyon lira) kaybetti.

Piyango ve hemen kazan bileti alan veya sayısal loto, şans topu ve on numara gibi oyun oynayan vatandaşlar, çekiliş sonuçlarına gereken dikkati göstermiyorlar. Ya biletler bir tarafa atılıyor ve sonuçlara bakılmıyor ya listeler titizlikle kontrol edilmiyor ya da ikramiye küçük bulunduğu için alınmıyor. Sonuçta milyonlarca YTL, eski ifadeyle trilyonlarca lira tutarında ikramiye, zaman aşımı sonrasında idareye gelir kaydediliyor.

PİYANGO VE LOTOCULAR DİKKAT

Milli Piyango İdaresi'ne, en fazla gelir talih kuşu ile sayısal lotoda bırakılıyor. 2003 yılı çekilişlerinde piyangodan 8 milyon 316 bin 210 YTL, sayısal lotodan da 6 milyon 331 bin 625,5 YTL ikramiye, zaman aşımı nedeniyle idareye kaldı. Şans Topu'nda 3 milyon 525 bin 918,5 YTL, On Numara'da 1 milyon 726 bin 693,4 YTL ve Hemen-Kazan'da 300 bin 500 YTL tutarındaki ikramiye de dikkatsizlik sonucu idareye gelir kaydedildi.
Böylece, dikkatsizlik ve ihmal sonucu bu dönemde idareye kalan para miktarı 20 milyon 200 bin 947,45 YTL oldu.

10 YILDA 100 MİLYON DOLAR

2003 yılı itibarıyla son 10 yıllık dönemde ise vatandaşın idareden almadığı ikramiye tutarı, 99 milyon 970 bin 942 dolar olarak hesaplandı. Böylece dikkatsizliğin vatandaşa faturası, bugünün dolar kuruyla 135 milyon YTL (100 milyon dolar) veya 135 trilyon lira oldu.

OTOMOBİLLER DE ALINMADI

Bu arada Milli Piyango'nun Hyundai Getz çekilişinde bile 10 talihliden 4'ü, otomobil kazandığını farketmedi.
Talihlilerin gelip arabaları almaması üzerine bu araçlar, zaman aşımının ardından Milli Piyango İdaresi'nce Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü'ne (TASİŞ) gönderildi. 4 araba, TASİŞ tarafından bu ayın sonunda 16 bin YTL muhammen bedelle açık artırmaya çıkarılarak satılacak.

GENEL MÜDÜRDEN UYARI

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, vatandaşları çekiliş sonuçlarına daha dikkatli bakmaları çağrısında bulundu. İnsanların milli piyangoda daha çok amorti, son 2 rakam ve büyük ikramiyeye baktığını, diğer şans oyunlarında da oyun kuponlarını iyi kontrol etmediğini kaydeden Balak, şunları söyledi:

“İstatistiklerimize göre, milli piyangoda en çok amorti ve büyük ikramiyelerin dışındaki ikramiyeler alınmıyor. Vatandaşımız (Nasıl olsa çıkmamıştır) diye listeleri doğru dürüst kontrol etmiyor. Aynı şey, sayısal oyunlarda da geçerli. Oyun kuponları ile kazanan numaralar dikkatli karşılaştırılmıyor. Biz, kazanılan ikramiyelerin sahibine ulaşmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız, lütfen bilet ve kuponlarını daha dikkatli kontrol etsinler. Olanağı olanlar, internet sitesinde sorgulama yapsınlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!