Gündüz Mercan Dede, gece Arkin Allen

Güncelleme Tarihi:

Gündüz Mercan Dede, gece Arkin Allen
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 01:58

Kabuk değiştiren Roxy'deki 'A Gate to Clubbin at Roxy' başlığı altında partiler düzenleniyor. Bu partilerin ilk konuğu Craig Walsh'di. Onu 24 Eylül gecesi bir DJ set sunacak Arkin Allen izliyor. Arkin Allen bizim Mercan Dede olarak bildiğimiz beyefendinin ta kendisi.

Müzikal alteregolarının adı Mercan Dede ve Arkin Allen olan müzisyenin gerçek adı Akın Ilıcalı. Türkiye'de doğan ve Kanada'da yaşamakta olan sanatçı 23 yaşında Arkin Allen adı altında DJ'liğe başladı. ‘‘Poundmaker’’ adı altında da müzik yapan Mercan Dede çok özel perküsyoncular, vokaller ve müzisyenlerle çalıştı. Arkin Allen olarak Interchill Records (UK)'dan çıkan ‘‘Interior Horizons’’ adlı karma albüme parça verdi ve yine aynı şirketten çıkan Omniscience adlı karma albümün ‘‘Sugar Monk/Interchill’’ ile birlikte miksajını ve prodüksiyonunu üstlendi.

Omniscience, Allen'ın bir parçasının yanı sıra New York'lu Jesse Owens Sims ve İstanbul'dan DJ Can ile çalışmalarını ve daha pek çok müzisyenin orijinal çalışmalarını barındırıyor. Mercan Dede Doğu'nun çoksesli müziğiyle house ve techno ritimlerini bir araya getirmekteki ustalığıyla tanınıyor.

Sanatçı Arkin Allen ve Mercan Dede olarak Black Blue 98'den (Montreal Festivali) Kanada Medeniyetler Müzesi'ndeki Emprovize Klasik Türk Müziği konserine kadar çok çeşitli müzik organizasyonunda performans sergiledi. Onu Doublemoon etiketiyle çıkan ‘‘Seyahatname’’ adlı albümüyle de hatırlayabilirsiniz.

DJ olarak dünyevi dans pistlerinde, Sufi müzisyen olarak ruhani alanda müzik icra eden Arkin Allen, Roxy'deki konsere Pure Tribal projesi ile katılıyor. Montreal'de yaşayan dünyaca ünlü perküsyoncu Scott Russel ise Pure Tribal projesinin diğer ayağını oluşturuyor. (0212) 249 12 83- 245 65 39


Meleklerin dans ettiği yer


Canlı performanslarına şahit olanların ‘‘bizi meleklerin dans ettiği yere götürdüler’’ dediği ‘‘Plaid’’ ikilisi 23 ve 24 Kasım gecesi Babylon'da olacak.


Elektronik müziğin duygusuz bir müzik olduğunu iddia edenleri yalancı çıkaracak kadar duygusal bir proje olan Plaid, dinleyenleri gözyaşlarına boğan şarkılara imza atıyor. ‘‘Elektronik müziğin duygusal ve nahif yüzü’’ olarak nitelendirilen İngiliz ikili Plaid Ed Handley ve Andy Turner'dan oluşuyor.

Medyatik olmaktan özenle kaçınan grup bu yıl J&B'nin düzenlediği Dans ve Tekno Festivali'nin assolisti Orbital ile birlikte 90'ların ve 2000'li yılların elektronik müzikteki en önemli ve yenilikçi isimlerinden biri oldu. Zaten Orbital ile konser sonrası yapılan bir röportajda grubun beyni Hartnoll Kardeşler de kendilerinin en çok dikkate aldıkları grubun Plaid olduğunu söyledi.

IDM, ambient techno, neo-electro, electro-techno ve electronica gibi türleri inanılmaz bir duygusal yoğunlukla harmanlayan altyapı olarak son derece karmaşık parçalar üretiyor. Buna rağmen canlı performanslarına katılanlar kendilerini ne olduğunu anlamadan gökyüzünde meleklerle dans ederken bulduklarını söylüyor.

Biz söyleyenlerin yalancısıyız, kendileri memleketimize ilk kez geliyorlar ve neler olacağını hep birlikte göreceğiz. The British Council'ın katkılarıyla düzenlenen gecelerde Plaid öncesi saat 22.00-23.00 arası Radiodays, Plaid sonrası ise 01.00-03.00 arası DJ Style-Ist (a.k.a Metehan) sahne alacak.

Tel: (0212) 292 73 68


Sarardıkça güzelleşen dergi beş yaşında


Memleketin en iyi müzik ve müzik kültürü dergilerinden biri olan Roll beş yaşına bastı. Sarardıkça ve sallandıkça güzelleşen dergi Roll'un Kasım sayısında yok yok.


Müziği dinlemek kadar okumak ve düşünmeyi de sevenlerin dergisi Roll'un beşinci yaş sayısının kapağını Brian Eno, Suzanne Vega ve Joe Strummer süslüyor. Bildiğiniz üzere ‘‘Bağımsız dergi’’ Roll uzun röportajlara, detaylı yazılara ve şarkı sözlerine yer veriyor.

Dergide Otis Taylor, Don Byron, Ömer Faruk Tekbilek, Kudsi Ergüner, Kamkarlar, Senem Diyici, Yusuf Güler Aksöz, Alp Altıner ve Yaz Baltacigil ile yapılmış gayet kafa açıcı söyleşiler var. Ayrıca Doğan Kitapçılık'tan çıkan ‘‘Maggiore Dörtlüsü’’nün yazarı Vikram Seth ile ilgili doyurucu bir derleme de derginin ağır toplarından. ‘‘Onbir Eylül’’ ile ilgili bir dosyanın da yer aldığı Roll'deki albüm tanıtımlarına da özel bir dikkat ve ilgi göstermenizi öneririz.


Çok yakında bir ‘‘live’’ albüm çıkaracak Fransız elektro-dance Daft Punk'ın yeni single'ı ‘‘Harder, Better, Faster, Stronger’’ çıktı. Thomas Bangalter ve Guy Manuel de Homem Christo'dan oluşan ikilinin ‘‘Discovery’’ adlı son albümlerinden çıkardıkları single'ın videosunu dünyanın en büyük animasyon ustalarından Leiji Matsumoto çekti.

Caz savaşçısı Kerem Görsev, bundan böyle her perşembe Switch'de çalıyor. Görsev'e bas gitarda Volkan Hürsever ve davulda AteşTezer eşlik ediyor. Kerem Görsev programında New York'ta kaydettiği ‘‘Warm Autumn’’ albümündeki parçaları yorumluyor. Görsev bu albümde tümüyle Amerikalı müzisyenlerle çalışmış. Bu müzisyenler basçı Erci Revis, trompetçi Russel Gunn, tenor saksofoncu J.D. Allen, tromboncu Jason Jackson, davulcu Alvester Garnett ve perküsyoncu Kahlil Kwame Bell. Switch, pazar, pazartesi ve salı geceleri hariç her gün saat 22.00'den 04.00 e kadar açık. (0212) 292 74 58-59 Web Site: www.switchclub.net

Türkiye'nin üzerinde en çok kıyamet kopan, hakkında sosyolojik tartışmalar yapılan eğlence mekanı 'Laila' şimdilik kapandı ve gelecek yazı bekliyor. Ama kendisiyle aynı adı taşıyan bir albüm ortalığın tozunu attırıyor. Aralarında James Brown, Faithless, Chocolate Puma gibi isimlerin imza attığı on beş parçanın olduğu albüm Laila'nın ortamını evlerine taşımak isteyenler tarafından baş tacı edildi. Doğan Music Company etiketiyle çıkan bu albüm haftalardır listelerin üst sıralarını işgal ediyor.

İsveç'in dünyaca ünlü efsane grubu Abba yeni albümü ‘‘Definitive Collection’’ ile arz-ı endam etmeye hazırlanıyor. Pop müzik tarihinde önemli bir yere sahip olan Abba 1974 yılında Waterloo şarkısıyla kazandığı Eurovision Şarkı Yarışması'ndan sonra çıkardığı albümlerle dünyaca üne kavuştu. Ünlü dörtlü Bjorn, Benny, Agnetha ve Frida'dan oluşan Abba'nın bu çok özel koleksiyon albümü grubun 1972-1982 yılları arasında hit olmuş 35 şarkısı yer alıyor.


etkinlik takvimi


Dub + downtempo + breakbeat + abstracthiphop + breakbeat + electro + drum'nbass gibi türler arasında gezinip duran DJ STYLE-IST her çarşamba gecesi 22.00-02.00 arası Plus adlı kulüpte çalıyor. Giriş ücretsiz, Mis Sk. 11 Beyoğlu, (0212) 243 63 95.

Bob Dylan'ın hayranlarınca sabırsızlıkla beklenen yeni albümü ‘‘Love And Theft’’ dünyayla aynı anda 18 Eylül'de Sony Müzik etiketiyle yayımlanmıştı. İçinde blues kökenli 12 yepyeni şarkının bulunduğu albümün dinletileceği parti ise 21 Kasım Çarşamba gecesi yeni mekanlardan Trip'de gerçekleşecek. Sony Müzik Türkiye ve Kent FM işbirliğiyle düzenlenen gecede sanatçının eski parçaları da dinlenebilecek ve videoları gösterilecek. İlginç sürprizlerin de hazırlandığı gecenin asıl güzelliği girişin ücretsiz olması. Trip, Kadife Sok. No:10/1 Kadıköy. (0216) 346 04 13.


HAFTANIN LİSTESİ


Bu haftanın listesi İstanbul'un zevk sahibi clubberlar'ından Zafer Cecen'den.

1 Josh Patrick Reach Out

2 Rubber Souls Modulate

3 Mojolators Drifting (Xportant Remix)

4 Marc Jellybear Very Chic and Miguel Migs

5 Jay J Smoke it Up

6 Freak Sensation Kickflip

7 Circulation Turquoise (Different Gear Remix)

8 House Of 909 Blandford Superfly

9 Natural Born Lovers Precious Thing (Roger Sanchez 'S Man's Dark Crystal' mix)

10 Jean Jacques Smoothie 2 people
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!