Milletvekiline kayıtdışı ‘cep’ sürprizi

BİR GSM operatörünün iki yıl önce milletvekillerine promosyon amaçlı hediye ettiği cep telefonları da kayıtdışı çıktı. Bu telefonları kullanan milletvekillerine, SMS mesajı gönderilerek, 13 Aralık salı gününe kadar 5 milyon lira karşılığında telefonlarını kayıt ettirmeleri istendi.

Haberin Devamı

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu’nun kayatdışı cep telefonlarını kayıt altına almak için başlattığı ‘IMEI numarasını kaydettirme’ uygulamasından milletvekilleri de nasibini aldı. Bir GSM operatör şirketinin iki yıl önce milletvekillerine promosyon amaçlı gönderdiği cep telefonları da kayıtdışı çıktı. Bu telefonları kullanan milletvekillerine de, SMS mesajı gönderilerek, 13 Aralık salı gününe kadar 5 milyon lira karşılığında telefonlarını kayıt ettirmeleri istendi.

BANA DE UYARI GELDİ:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın görüştüğü kaçak telefon mesajı alan milletvekillerinden Ak Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, ‘Bir GSM operatörünün hatlarını yaygınlaştırmak için promosyon olarak milletvekillerine verdiği cep telefonları da kayıt dışı çıktı. Bu telefonlar yüzünden bir çok arkadaşım, SMS mesajı aldı. Ben de bu mesajlardan aldım. Ancak, bana gelen mesaj, başka bir telefon içindi’ dedi.

TARTIŞMA YARATMIŞTI:

Haberin Devamı

Bir GSM operatörü şirketin hatlarının kullanımını yaygınlaştırmak için iki yıl önce promosyon amaçlı milletvekillerine verdiği cep telefonları, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Bazı milletvekilleri bu telefonları iade etme yoluna giderken, bazı milletvekilleri de kullanmakta bir sakınca görmemişti.

FATURALIYA DA GELİYOR:

Ancak, Telekomünikasyon Kurumu’nun kayıtdışı cep telefonlarını kayıt altına almak için başlattığı ‘IMEI numarasını kaydettirme’ uygulaması, sadece milletvekillerine promosyon amaçlı verilenler değil, vergisi ödenip, faturası alınan telefonların bile kaçak olduğunu gözler önüne serdi. Şimdi, 6 milyonu klonlanmış, toplam 18 milyon kaçak cep telefonunun, bloke edilmemesi için 13 Aralık tarihine kadar kayıt ettirilmesi gerekiyor.

TURİSTE IMEI SÜPRİZİ:

Telekomünikasyon Kurumu’nun ‘IMEI’ uygulamasında sadece Avea, Turkcell ve Telsim aboneleri değil, tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelecek olan turist ve gurbetçiler de etkilenecek. Turist ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, yanında getirdikleri cep telefonlarını kontörlü hatlarla kullanmak isterlerse, bu telefonları Türkiye’de de kayıt ettirmeleri ve misafir abone işlemi yaptırmaları gerekecek. Misafir abone kaydı yaptırmak isteyen turist ve gurbetçilerden, pasaportun yanı sıra, Türkiye’de kullanılacak telefonun faturasını da ibra etmeleri istenecek. Kayıt yaptırmadan kontörlü hat kullanmak isteyenler, kaçak telefon kullanıyor muamelesi görecek. Kullanılan telefon, bloke edilecek. Dünyada başka bir örneği olmaya bu uygulama da, Telekomünikasyon Kurumu’nun başını ağrıtacak.

Kaçak geçmedi TK’nın işlem hatası var

GÜMRÜK Müsteşarı Cihat Ancın, son günlerde kamuoyunda cep telefonlarının IMEI numaraları konusunda yaşanan karmaşanın gözleri gümrüklere çevirdiğini belirtti ve şöyle konuştu: ‘Burada bir yanlışlık var. Ben kayıtları inceledim 1997 ile 2005 Ekim’i arasında 40 milyon 435 bin adet cep telefonu ithal edilmiş. Yani ceplerin büyük bölümü gümrükten kayıtlı geçiyor. Ancak Telekomünikasyon Kurumu bu cep telefonlarının sonraki kayıt işlemlerini yapmamış. IMEI numarası olmayan her telefon kaçak sanılıyor ve gümrükler zaafta gösteriliyor. Böyle bir şey yok.’

Kimse mağdur olmasın diye TÜDER devrede

HAFTABAŞINDA GSM operatörlerinden gönderilen mesajlarla dünyada bir ilke imza attıklarını söyleyen Türk Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ‘Bir çok sorunla karşılaşacağımızı biliyorduk ve tüketicilerin mağdur olmaması için TÜDER (Tüketiciler Derneği) ile birlikte çalışmaya karar verdik. Biz kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Mümkün olduğunca az sorunla bu süreci atlatmayı amaçlıyoruz. Ama insanlarında anlaşıyışlı olmaları gerekiyor’ dedi.

2 milyon telefon bloke edilecek

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu’nun başlattığı uygulamadan, 12 Temmuz tarihinden sonra satın alınan kaçak ve klonlanmış telefonlar yararlanamayacak. Bu da 2 milyon cep telefonunun önümüzdeki salı gününden itibaren bloke edilmesine yol açacak. Böylece, asıl kıyamet, spot piyasanın yanı sıra vergisi ödenmiş, faturası alınmış bazı telefonların da bundan etkilenmesiyle kopacak. Önümüzdeki salı günü bitecek olan yasal sürenin uzatılması için Telekominikasyon Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığına başvuracaklarına dikkat çeken MOBİSAD (Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, ‘GSM operatörlerinden Pazertesi günü başlayan sinyal gönderme işlemi Salı günü son buluyor. Ama 3 günde ancak 18 milyon abonenin sadece 3’te birine mesaj gitti. Biz kaos yaşanmaması için çalışıyoruz. Bir de madalyonun öbür yüzü var. Yasal sürenin hızla gözden geçirilmesi ve 12 Temmuz ile 30 Kasım tarihleri arasında ülkeye giren kaçak cep telefonlarının bir şekilde kayıt altına alınması gerekiyor. Çünkü Telekominikasyon Kurumu 5 aylık sürenin son haftasında kayıt işlemini başlatmasaydı bu 2 milyon kaçak telefonuda önlemiş olacaktı’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları