Koruyan ve tedavi eden ilaç besinler

Fonksiyonel besinleri üretenlerin en sık yararlandıkları yöntem, ürünlerin içine ‘doğal iyileştiriciler’ eklemektir. Eğer bunu besinin tadını bozmadan, kalitesini azaltmadan, hele bir de fiyatını yükseltmeden yapabiliyorlarsa sonuç genellikle başarılıdır. ‘Doğal iyileştiriciler’ eklenmiş ilaç besin örneklerinden bazıları şöyle...

Haberin Devamı

LİKOPEN Domates, karpuz, pembe greyfurt ve kan portakalına kırmızı rengini veren doğal bir antioksidandır. Damar sertliğini engellemekte, bazı kanserler için (prostat, meme, kalın bağırsak) savunma gücünü yükseltmektedir. Likopen eklenmiş makarnalar, çorbalar, likopen gücü arttırılmış ketçap, salça ve domates sularını vitrinlerde görürseniz şaşırmayın, satın almakta tereddüt etmeyin.

FOLİK ASİT B grubu vitaminlerinden biridir. Kansızlığı engeller hamilelik döneminde alınan 400 mg’lık folik asit desteği, bebeklerde oluşabilecek bazı doğumsal kusurları engeller. Genç veya orta yaşlı bir kadın ya da büyüme çağında birisiyseniz, folik asit ilaveli meyve sularını veya mineralli sularını tercih edin. Tavukları keten tohumu karıştırılmış yem ile besleyerek omega-3 içeriğini ikiye-üçe katlayan yumurtalar üretildi. Bulursanız omega-3 zengini bu yumurtaları yiyin. Keten tohumu eklenmiş salataları, ekmekleri, doğrudan omega-3 ilave edilmiş çorbaları da tüketebilirsiniz.

KALSİYUM VE D VİTAMİNİ

Haberin Devamı

Kemik sağlığınızı korumak, osteoporozu önlemek için çok gereklidir. Sportmen, egzersize düşkün biri ya da yaşı ilerlemiş bir gençseniz daha aktif bir yaşam için, kalsiyum ve D vitamini destekli enerji içecekleri sizi bekliyor.

CLA İÇEREN YOĞURT

Kilonuzu korumak için sadece daha az yağlı (low fat) ve karbonhidratlı (low carb) değil, glisemik yükü az, kan şekerini hızla yükseltmeyen, insülin salınımını tahrik etmeyen glisemik yükü düşük besinler de (low GI) fonksiyonel besinlerden kabul ediliyor. CLA (Conjugated Linoleik Acid) süt ve süt ürünlerinde bulunan doğal bir maddedir. Yağ kaybını güçlendirdiği, sağlıklı kiloyu desteklediği belirtiliyor. Düşük yağlı süt ve süt ürünlerinde miktarı azalan bu madde, diyet yapanlar için ‘low fat’ süt ürünlerine ilave edilmeye başlandı bile. Düşük yağlı ama CLA katkılı bir yoğurt sağlıklı kilolarınızı korurken size yardımcı olabilir.

BİTKİSEL STEROLLER

‘Trans Yağ Asitleri’nin kötü kolesterolü yükselttiği, ‘bitkisel steroller’in ise düşürdüğü biliniyor. Bol bol trans yağ asidi içeren yağlı salata soslarını biz doktorlar pek sevmeyiz! Kolesterolü yükselten ve zararlı trans yağları içeren bu sosları da yakında korkmadan kullanabileceksiniz! Zararlı trans yağ asitlerinden temizlenmiş ve bitkisel sterol eklenerek (kolesterolü yükseltmek bir yana) kolesterol düşürücü güç eklenmiş salata sosları ABD’de piyasaya verildi bile.

ANTİOKSİDAN MEYVE SUYU

Haberin Devamı

‘Serbest radikaller’ olarak bilinen maddelerin hücreleri daha erken yaşlandırdığı biliniyor. Bu zararlanmayı önlemek için hücrelere antioksidan destekler vermenin sağlığı güçlendirdiği, kanser, damar sertliği, katarakt, arttirit gibi sorunları olumlu yönde etkilediği, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliğine bağlı hasarları ertelediği kabul ediliyor. İçeriğine E vitamini, beta karoten, Likopen eklenmiş besinlerin serbest radikal zararlarını önlediği düşünülmektedir. ‘Roobios’ ile antioksidan gücü arttırılmış sağlıklı içecekler birçok ülkede çoktan kullanıma sunuldu.

PİKNOGENOL MUCİZESİ

‘Piknogenol’ doğal bir antioksidandır. ‘Doğal polypill’ de denilen bir antioksidan, çam kabuğu kabuklarından elde edilir. Kalp ve damar sistemi için üretilmiş mükemmel bir molekül gibidir: Kolesterolü azaltır, kan basıncını düşürür, kanı incelterek pıhtı oluşumunu engeller. Piknogenol eklenmiş içecekler ve yiyeceklerde sırada bekliyor!

BİR ÖNERİ

Prebiyotik ve probiyotik ürünlerden faydalanın

Süt ürünleri sağlıklı beslenmenin anahtar besinleridir. Şişmanlık riskini azaltır, sağlıklı kiloyu destekler. Koroner kalp hastalığı, inme, tip-2 şeker hastalığı, kemik kırılganlığı artışı (osteoporoz), böbrek taşı ve kalın bağırsak kanserine ilişkin riskleri azaltır. Süt ürünlerine ilave edilen ‘dost bakteriler’ ile sağlık yararları daha da arttırılabiliyor. Prebiyotik ve probiyotik ürünler bizde de tüketime sunuldu. Bu ürünler sindirim sisteminizin işini kolaylaştırıp bağışıklık gücünüze destek veriyor. Probiyotik ürünlerdeki bakterilerin iç dengeyi iyileştirdiği, yaşam süresini arttırıcı, sağlık kalitesini iyileştirici etkiler sağladığı kanıtlandı. Bu ürünlerde ki dost bakteriler etkili bir ‘detoks’ sağlıyor, bağırsak florasını dengeleyip vitamin üretimi ve emilimini arttırıyor!

Magnezyum ve potasyumlu içecek

1980’li yıllarda başlayan içecekleri mineraller ile zenginleştirme, başlangıçta sadece demir ve kalsiyum ile yapılıyordu. Şimdi potasyum ve magnezyum da ilave ediliyor. Potasyum kalp, sinir sistemi ve kasların çalışmasında yaşamsal görevler üstlenir. Kan basıncını düzenler. Özellikle sporcu içeceklerine ve enerji içeceklerine ekleniyor. Besinlerle alınan magnezyum miktarı yeterli değilse stres reaksiyonları artmakta kas zayıflığı, kramplar, yorgunluk ortaya çıkmaktadır. Uzun süreli magnezyum eksikliği kemik sağlığını etkilemektedir.

Yazarın Tüm Yazıları