Otomobilinden vazgeçmeyen hamileler bu yazıya dikkat

Güncelleme Tarihi:

Otomobilinden vazgeçmeyen hamileler bu yazıya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2005 00:00

Günümüzün modern kadını, hamilelik süresi boyunca iş hayatından ve otomobilinden ayrılmıyor. Ancak hamilelikte direksiyon başına geçmenin de anne ve çocuk güvenliği açısından bazı püf noktaları bulunuyor.

Günümüzde çalışan kadınların otomobil kullanmasının iş hayatında büyük kolaylık sağladığı bir gerçek. Peki ya hamilelikte otomobil kullanmak? Hamilelik süresi boyunca çalışma hayatından kopmayan kadınlar, çoğunlukla otomobillerini kullanmaya devam ediyor. Ancak, hamilelik boyunca direksiyon başına geçmenin de bazı püf noktaları bulunuyor. Hamilelik sürecince otomobilini kullanan DSM Training’in Eğitim Direktörü Dilek Sesli, yaşadıklarını, otomobil ve trafik ile gözlemlerini AutoShow dergisine aktardı.

UZMANLAR SAKINCA GÖRMÜYOR

Yorgunluk, mide bulantısı, aşırı hassasiyet gibi belirtiler bulunmuyorsa, uzmanlar ve doktorların bazı genel kurallara
/images/100/0x0/55eb5464f018fbb8f8ba4bd8
dikkat ederek araç kullanmakta herhangi bir sakınca görmediğini belirten Sesli, ‘Ancak bebeğinizin hamilelik süresince bulunduğu sıvının azalması ile birlikte aslında onu darbelerden koruma özelliği de azalmış olduğu için özellikle 9’uncu ay itibariyle artık araç kullanılması pek önerilmiyor’ uyarısında bulunuyor.

Hamileliğini rahat ve sağlıklı geçirdiği için iş ve özel işlerini halletmek üzere otomobil kullanmayı 8 ay süresince son derece doğal bir eylem olarak değerlendirdiğini kaydeden Sesli, ‘Ama biliyordum ki hem bebeğimin hem de kendi güvenliğimi sağlamak üzere özellikle otomobil kullanırken bazı konulara dikkat etmem kaçınılmaz olacaktı’ diye konuşuyor. Sesli, hamilelik boyunca dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

YORUCU SAATLERE DİKKAT

Emniyet kemeri mutlaka kullanılmalı. Bazı hamile kadınlar rahatsızlık duydukları ve kemer kendilerini sıkıyor gerekçesiyle kemer takmamayı tercih ediyorlar. Bu durumda anne ve çocuğun kaza anında zarar görme riski, özellikle hava yastıklı otomobillerde daha da artıyor.

Trafiğin yorucu ve sıkıcı olabileceği saatler ve yolları tercih edilmemeli. Böylece hamilelik döneminde daha hassas ve duygusal olan kadınlar, trafik ile boğuşarak daha da kötü hissetmekten kaçınabiliyorlar.

‘Otomobilde bebek var’ uyarı işaretini otomobilin arka camına asılmalı. Bu tür uyarıcı yazılar, trafikte işe yarayabiliyor.

Özellikle ilerlemiş hamilelik döneminde çok uzun süre araç kullanılmamalı. Hamileliğin 6 ile 7’nci ayından sonra uzun süre oturmak, doğal olarak bacakların şişmesiyle rahatsızlık verebilir. Bu nedenle uzun yolculuklardan mutlaka kaçınılmalı ve gerekmediği sürece yalnız uzun seyahatlere çıkılmamalı.

ARACINIZDA SU BULUNDURUN

Otomobilin içi iyi havalandırılmalı. Özellikle sıcak aylarda klima sistemi iyi çalışan bir araç kullanmanın konfor ve güvenlik açısından bir zorunluluk olduğu gözden kaçırılmamalı.

Aracınızda sürekli elinizin altında su bulundurulmalı. Anne adayı çok soğuk ve de çok sıcak olmayan bir suyu otomobilinde bulundurmalı.

Geceleri mümkün olduğu kadar direksiyon başına geçmemeli. Nasıl gündüz yoğun trafik saatlerinde kullanmak yorucu olabiliyorsa, gece saatlerinde araç kullanmak daha da dikkat gerektirebilir. Ne kendinizi ne de bebeğinizi bu anlamda strese sokmaktan kaçının.

Emniyet kemeri ihmale gelmez

Beş aylık hamilelik döneminde özellikle hamile emniyet kemerlerinin varlığını araştırırken, 3 noktalı emniyet kemerine rastladığını dile getiren Dilek Sesli, şunları söylüyor: ‘Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü dahi bu emniyet kemer sistemini hamileler için öneriyor. Bu amaçla hazırlanan tanıtım broşüründe; ‘Doğmamış çocuğunuza sağlayacağınız en güzel koruma üç noktalı emniyet kemerini kullanmanızdır. Bel hizasındaki şerit çıkıntı oluşturan hamile karnının alt kısmından, karına baskı yapmayacak şekilde geçmelidir. Omuzdan gelen şerit ise normal kullanımdaki gibi göğüs kafesi üzerinden çapraz ve normale göre daha gevşek şekilde geçmelidir. Emniyet kemerinin her iki şeridi de doğru kullanılıyorsa, cenin için hiçbir risk oluşturmaz ve hem annenin hem de bebeğin güvenliği sağlanmış olur’ bilgileri yer alıyor.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!