Politikaya festival molası

Güncelleme Tarihi:

Politikaya festival molası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2001 13:20

Başkent Ankara yoğun politik gündeminden sinema sayesinde biraz da olsa uzaklaşacak. Ekonomik kriz nedeniyle üç kez ertelenen 13. Uluslararası Ankara Film Festivali 26 Kasım ile 9 Aralık tarihleri arasında yapılıyor.Festivalde dünyanın dört bir yanından 350 film seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Ekonomik kriz nedeniyle iki kez ertelenerek  sonbahara kalan Ankara'nın en renkli festivali, 26 Kasım-9 Aralık tarihleri arasında 350'ye yakın filmle seyirci karşısına çıkacak. 
13. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl ünlü İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin Cannes Film Festivali'nde ''En İyi Film'' ödülünü alan ''Oğul Odası'' filmiyle açılacak. 

Festivalin ''Fantastik Türk Filmleri'' bölümünde izleyiciler, ''Dünyayı Kurtaran Adam'', ''Tarzan İstanbul'da'' ve ''Ayşecik SihirliCüceler'' filmleriyle nostalji yaşayacak.  

Sinemaseverler ''Sinema Korkutuyor'' bölümünde de Paul Cotgrove'un ''Yeşil Parmaklar'', Urban Chillers'in ''Yatakhane'', Ted Mills'in ''Uzak Bir Yer'', Adalberto Leibovich'in ''44'' ve Mohamed-Ulad Mohand'ın ''Aynadan Ötesi'' filmleriyle ürperecekler.   

MAHMUT TALİ ÖNGÖRÜN ANISINA 


Bu yıl, 1999 yılında hayata veda eden festivalin kurucusu Mahmut Tali Öngören'in anısına düzenlenen festival, 26 Kasım'da Ulusal Kısa Film Yarışması ile başlayacak. Bu bölümde 12 canlandırma, 55 deneysel ve kurmaca yapıt yarışırken, ayrıca 25+ Filmleri, Danish Video Art Toplu Gösterimi, eşcinsellik konulu filmler, korku filmleri, Low-Fi Video Toplu gösterimi, Signal-de-Perte grubu filmleri ve Pierre Yves Clouin bölümleri sunulacak.  

Ankara'da 1,5 yıl açık kalmayı başarabilmiş bir kısa film atölyesinde üretilen 25+ filmleri arasında, ''Dumpil Final Ödevi'', ''F'', ''Mum'', ''Maalesef'', ''Bit'', ''İmam'' ve ''Opsesif'' gibi atölye çalışmaları bulunuyor.  
    
EŞCİNSELLİĞİ KONU ALAN FİLMLER 
    
Eşcinselliği konu alan filmlerden İsrailli yönetmen Staphanie Abramovich'in ''Seni İzlerken'', Kanadalı yönetmen Paul Lee'nin ''Hediye'', Amerikalı yönetmen Lawrence Brose'un ''Ayin'' adlı filmi seyirciyle buluşacak. 

Korku ve fantastik filmler kuşağında ise Lisa Hammer'in ''Crawley'', ''Acı İmparator'' ve ''Ölümün Dansı'', İngiliz yönetmen Paul Cotgrove'un ''Yeşil Parmaklar'', Urban Chillers'in ''Yatakhane'',Ted Mills'in yönettiği ''Uzak Bir Yer'', Adalberto Leibovich'in ''44'', Mohamed-Ulad Mohand'ın ''Aynadan Ötesi'', vid Tarde ve Clement Subileau'nun yönettiği ''Bom'', Omar Hassam'ın ''Nebulous Dawn'' seyircileri korku dünyasına götürecek.  

Danish Video Art bölümünde Danimarkalı bir grup video art yapımcısının 25 filmi sergilenirken, Yugoslav bir grubun deneysel çalışmaları ''Low Fi'' başlığı altında gösterilecek.  

Haberin Devamı

Öte yandan Fransız deneyselci Pierre Yves-Clouin'in basit ve tepkisel filmleri ile Kanadalı video-art sanatçısı Signal-de-Perte'ninilginç filmleri, kısa film programının iddialı yapıtları arasında yer alıyor.  
    
ULUSLARARASI UZUN FİLMLER 
    
Festivalin ''Uluslararası Uzun Filmler'' bölümünde, 22 ülkeden gelen 48 film gösterilecek.  
Dünya Sineması bölümün bu yıl ki konukları, usta yönetmenler Robert Bresson ve Andres Wajda olacak. Bu bölümde Bresson'un ''BologneOrmanının Hanımları'', ''Yankesici'', ''Jeanne d'Arc'ın Yargılanması'', ''Rastgele Balthazar'', ''Mouchette'', ''Gölün L'Ancelot'' ve ''Para'' adlı filmleri yer alacak.  

Wajda'nın ise ''Kanal'', ''Bay Tadeusz'', ''Vaatler Ülkesi'', ''Herşey Satılık'', ''Küller'', ''A Chronicle Of Amorous Accidents'' ve ''A Generation'' adlı filmleri seyirciyi selamlayacak.  

Ayrıca ''Carla'nın Şarkısı''nın unutulmaz yönetmeni Ken Loach'un ''Ekmek ve Güller'', adlı yapıtı ile ünlü İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin bol ödüllü son filmi ''Oğul Odası'' da bu bölümde seyirciyle buluşacak.  

Genç Yönetmenler bölümünde ise Çek yönetmen Jan Hrebejk'in ''Bölünerek Yok Oluyoruz'' adlı yapıtı ile İngiliz yönetmen Pael Pawlikowski'nin ödüllü filmi ''Son Sığınak'',ilk kez Ankara'da Türk sinemaseverlerin karşısına çıkacak.  
    
ULUSAL UZUN FİLMLER 
    
Festivalin ulusal uzun film bölümü, ''Yurt Dışında Yaşayan Türkiyeli Yönetmenler'', ''Ulusal Uzun Film Yarışması'', ''Lütfi Ömer Akad Toplu Gösterimi'' ve ''Fantastik Türk Filmleri Gösterimi'' alt başlıklarından oluşacak.  

''Yurt Dışında Yaşayan Türkiyeli Yönetmenler'' bölümünde Almanya'da yaşayan Hussi Kutlucan'ın ''Me Boss, You Sneakers'', ThomasArslan'ın ''Kardeşler'' ve ''Satıcı'', Avustralya'da yaşayan Serhat Karadere'nin ''Çaresiz'', Sinan Akkuş'un ''Sevda'', Danimarka'da yaşayan Mehmet Özçelik'in ''İçimdeki Düşman'', Yüksel Yavuz'un ''BeyazMantolu Adam'' ve ''Nisan Çocukları'' filmleri sunulacak.  

Festivalin ''Fantastik Türk Filmleri'' bölümünde, Türk sinema tarihinin çeşitli dönemlerinde öne çıkmış fantastik filmler seyirciyleyeniden buluşacak. Bu bölümde ''Dünyayı Kurtaran Adam'', ''Süpermen Dönüyor'', ''Tarzan İstanbul'da'', ''Ölümün Nefesi'', ''Tarkan Altın Madalyon'', ''Ayşecik Sihirli Cüceler'' ve ''Killing Serisi'' yer alacak.  
    
LÜTFİ ÖMER AKAD SİNEMASI 
    
Festivalde, Türk sinemasının büyük ustası Lütfü Ömer Akad'ın filmlerinden oluşan bir toplu gösterim düzenlenirken, Akad'a ''Türk sinemasında tiyatrocular dönemini bitirip sinemaya kendi dili, kendi mantığı, kendi matematiği ve estetiğini kazandırdığı'' gerekçesiyle ''Aziz Nesin Emek Ödülü'' verilecek.  

Festivalde Akad'ın ''Meyhanecinin Kızı'', ''Hudutların Kanunu'', ''Kızılırmak Karakoyun'', ''Katil'', ''Gelin'' ve ''Zümrüt'' adlı filmleri gösterilirken, sağlık problemleri nedeniyle Ankara'ya gelemeyen Akad'a ödülü, İstanbul Beyoğlu sinemasında düzenlenecek törenle sunulacak. 
    
ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI 
    
Ulusal Uzun Film Yarışması'nda Türk sinemasına son dönemlerde damgasını vuran filmler yer alacak. Yarışmada toplam 16 dalda ödül verilecek. 

Bu bölümde, Ömer Kavur'un ''Melekler Evi'', Ayşe Polat'ın ''Yurtdışı Turnesi', Serdar Akar'ın ''Dar Alanda Kısa Paslaşmalar'', Zeki Demirkubuz'un ''Yazgı'' ve ''İtiraf'', Nihat Seven'in ''Gölge Aşklar'', Zeki Ökten'in ''Güle Güle'', Ahmet Çadırcı'nın ''Renkli Türkçe'', Tunç Başaran'ın ''Abuzer Kadayıf'', Ömer Uğur'un ''Hemşo'', Ali Özgentürk'ün ''Balalayka'' ve Kazım Öz'ün ''Fotoğraf'',  Barış Pirhasan'ın ''O Da Beni Seviyor', Ersin Pertan'ın ''Acı Gönül'', Gani Şavata'nın ''Dava'', Handan İpekçi'nin ''Büyük Adam Küçük Aşk'', SavaşAy'ın ''Dansöz'' ve Semih Kaplanoğlu'nun ''Herkes Kendi Evinde'' adlı filmler yarışacak.  
    
BELGESEL FİLMLER 
    
Festivalde, bu yıl yerli-yabancı 43 film yer alacak. Belgesel filmyarışmasında kazananlar, 30 Kasım gecesi, 13. Uluslararası Ankara FilmFestivali'nin açılış töreninde ödüllerini alacaklar.  

Göç, tarih, politika, sanat ve kadın konularındaki belgesellerden,sanatı konu alanlar arasında ''Ambrosetti's Jazz Family'', ''Picasso Days'', ''The Filt and the Fury'', ''Heykele Dönüşen Ağaç'', ''Local Color'' ve ''Rüya Sineması'' yer alırken, ''Kim Ayırdı Bizi'', ''Passing Drama'', ''Ayrılığın Yurdu Hüzün'', ''Göçe Yazgı'' ve ''Son Göç'' adlı belgeseller ise göç konusunu işliyor. 
    
KAHRAMAN YAVUZ BELGESELİ 
    
Öte yandan festivalde belgesel filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler de düzenlenecek. 
Bu kapsamda ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in Yavuz zırhlısınınsökülerek jilet fabrikasına gönderilişini konu alan yasaklı filmi ''Kahraman Yavuz'' belgeseli de 29 Kasım'da Ekin Tiyatrosu'nda gösterilecek.  

Belgesel programındaki ikinci söyleşi, festivalde ''Local Hero'' adlı çalışması gösterilecek olan Macar yönetmen Janos Domokos ile yapılacak.  

Belgesel programda ayrıca belgesel ve kısa film yapımına ve yayınına yönelik çözümler üretmek amacıyla bir panel düzenlenecek.  

Festivalde ayrıca ''2001 Kitle İletişim Ödülü'', genç yaşta hayataveda eden TRT Ankara Televizyonu Prodüktörlerinden Lütfü Özatalay'ın başlattığı TRT-2'nin ''Genç Sinemacılar'' programına verilecek.  

13. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ulusal Uzun Film Yarışması, 1-9 Aralık'ta Ekin Tiyatrosu'nda düzenlenecek. Lütfi Ömer Akad toplu gösterimi aynı tarihlerde Ekin Tiyatrosu'nda, belgesel filmler ise Umag salonu ve Ekin Tiyatrosu'nda ücretsiz olarak görülebilecek.  

Haberin Devamı

 Uluslararası gösterimler Kızılırmak ve Kavaklıdere sinemaları ile Tepe Cinemax'ta yapılırken, kısa filmler ise Ä°ngiliz Kültür ve ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Merkezi'nde ücretsiz gösterilecek. Yurtdışında Film Yapan Türkiyeli Yönetmenlerin filmleri ise Ekin Tiyatrosu'nda seyirciyle buluÅŸacak.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!