Åžemdinli’deki astsubay: Can güvenliÄŸimiz yok

Güncelleme Tarihi:

Şemdinli’deki astsubay: Can güvenliğimiz yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2005 10:45

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde yaşanan olaylarda, içinde kalaşnikov marka tüfek ve silahlarla el bombalarının bulunduğu aracı kullanan Jandarma Astsubay Ali Kaya, terör örgütünün hedefi haline getirildiklerini ve can güvenliğinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin bombalandığı olaylar sırasında burada bulunan araçta yer alan Jandarma İstihbarat Astsubay Ali Kaya, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kaya,  açıklamalarda bulundu.

Kaya, 2004 yılının Temmuz ayından bu yana Hakkari’de istihbarat Şube’de görevli olduğunu belirtti. Kaya, aracı kendisinin kullandığını, aracın ön kolduğunda diğer Jandarma Assubay Özcan İldeniz’in, arka koltukta ise Veysel Ateş’in oturduğunu anlattı.

Şemdinli’ye, bazı "haber elemanları" ile buluşmaya gittiklerini söyleyen Kaya, "Özcan ’ben sıkıştım’ dedi. AKP’nin ilçe teşkilatının önünde bir yerde park ettim. O inerken, patlama oldu. Orada toplanan kalabalığa sordum ’Ne oldu’ diye. Onlar da ’Bunlar güvenlik görevlisi’ diye bağırıyorlardı. Bize saldırdılar" diye olayları anlattı.

Haberin Devamı

KROKÄ°LER VE DOSYA ARABADA NE ARIYORDU?

Kaya, krokiler ve dosyanın arabada ne aradığının sorulması üzerine, Umut Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz’ın telefonlarının dinlendiğini bildirdi. Kaya, bu telefon kayıtlarından Yılmaz’ın ev ve işyerinin izlemeye alındığını söyledi. Kaya, krokiler ve diğer dosyaların bu ilişkiler sonucu elde edilen istihbari bilgiler olduğunu kaydetti.

Kaya, arabada bulunan kalaşnikov tüfek silahlarla el bombalarının ise Jandarma’ya ait olduğunu bildirdi. Kaya, bunları herhangi bir saldırı ihtimaline karşı yanlarına aldıklarını anlattı.

"CAN GÜVENLİĞİMİZDEN ENDİŞE EDİYORUZ"

Ali Kaya, can güvenliklerinden endişe ettiğini bildirdi. Kaya, "Psikolojimiz bozuldu. Suçumuz günahımız yok. Herşey legal" diye konuştu.

Kaya, "Tesadüfen oradaydık. Özcan arabadan indi ve 3-4 dakika geçmeden patlama oldu. Bizi linç etmeye çalıştılar. İllegal birşey yapmadık ki" dedi. Kaya, "İnsan devletine sahip çıkmaz mı?" diye konuştu.

"HALÄ°MÄ°Z PERÄ°ÅžAN"

"Halimiz perişan" diyen Kaya, "Çocuklarımız ve eşimiz sıkıntıdayız. Hedef haline getirildik. Kimliğimiz, resmimiz, adresimiz yayınlandı. Can güvenliğimizden endişe ediyoruz. Allah’a şükür her zaman onlarla savaşırız ama hedef haline getirildik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaya, olaya Susurluk benzetmesinin yapıldığının anımsatılması üzerine, "Öyle birşey yok. Siyasi baskılar çok" diye konuştu.

Halen Hakkari’de bulunan Kaya, evli ve iki çocuklu.

İKİ ASTSUBAY VE BİR İTİRAFÇININ İFADELERİ KAFA KARIŞTIRDI

Bu arada Şemdinli’de Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla başlayan olaylarla ilgili yapılan hazırlık soruşturmasında adı geçen iki astsubay ile bir itirafçının ifadeleri kafaları karıştırdı. Astsubaylar tuvalet ihtiyaçları için, üçüncü şahıs olan itirafçı ise "sayısal loto" kuponu almak için durduklarını söylüyor.
  Â
Şemdinli'de 9 Kasım günü Umut Kitabevi’ne atılan bombayla başlayan gerginliğin ardından olaya el koyan Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık, hazırlık soruşturması kapsamında iki jandarma astsubay ile bir itirafçının ifadelerine başvurdu.

Haberin Devamı

İfadelerde, astsubay Ali Kaya’nın kullandığı 09 AK plakalı aracın neden olay yerinde durduğuna ilişkin anlatımlarda çelişki bulunması dikkat çekti.

SAYISAL LOTO KUPONU MU, TUVALET Ä°HTÄ°YACI MI?
 
Edinilen bilgiye göre, Jandarma Astsubay Özcan Ä°ldeniz, ifadesinde 1990 yılından beri istihbarat biriminde astsubay olarak çalıştığını 1,5 senedir de başçavuÅŸ olarak görev yaptığını belirtti. Ä°ldeniz, bölgeye bazı haber elemanları ile buluÅŸmaya gittiklerini söylerken, arabayla giderken sıkıştığını ve tuvalet ihtiyacını karşılamak için arabayı durdurduklarını ifade etti.Â

İldeniz, arabadan inip burada bulunan camiye doğru giderken, patlama sesinin duyulduğunu ve olay yerine toplanan kalabalığa ne olduğunu sorarken, saldırıya uğradıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

HABER ELEMANLARI Ä°LE BULUÅžMAÂ

İldeniz, istihbarat görevlisi olarak bu bölgede sık sık çalıştığından buradaki insanların kendisini tanımış olabileceğini aktarırken, "Bu nedenle İlçe Jandarma Komutanlığı’na doğru hızla yürüdüm. Eğer koşsaydım kalabalık bana da saldırırdı. Burada haber elemanları halkı engellemeye çalıştı. Grubun dışına doğru çıkarken ’mavi montlu’ diye bağırdılar. Polis ve özel harekatın vesilesiyle kurtuldum" dedi.
  Â
Jandarma Astsubay Ali Kaya da haber elemanları ile buluşmak için bölgeye gittiklerini ve İldeniz’in tuvalet ihtiyacı nedeniyle AKP ilçe teşkilatı yakınlarında park ettiklerini, daha sonra İldeniz’in ihtiyacını karşılamak için camiye doğru gittiği sırada patlamanın gerçekleştiğini anlattı.
  Â
İTİRAFÇI ATEŞ: SAYISAL LOTO İÇİN DURDUK

Haberin Devamı

İtirafçı olduğu belirtilen Veysel Ateş ise tuvalet ihtiyacı için değil sayısal loto kuponu almak için durduklarını belirtti.

Ateş, ifadesinde "9 Kasım günü sabah 08.30’da haber elemanları ile buluşmak için yola çıktık. Şemdinli’ye geldim. Bu sırada Özcan abdest alacaktı. Ve sayısal loto oynamak için kupon alacaktık. Daha arabadan çıkmadan bomba sesini duyduk. Ali sordu ne oluyor diye. ’Hem yapıyorsunuz hem soruyor musunuz’ deyip dövdüler" diye konuştu.

ARAÇ İÇİN SUÇ DUYURUSU
 
Hazırlık ifadeleri alınırken, Kaya, İldeniz ve Ateş, arabalarına, eşyalarına ve kendilerine saldırıldığı gerekçesiyle şikayetçi oldu.
  Â
Ali Kaya, ifadesinde, arabanın içinde 3 kalaşnikov tüfek, 11 kalaşnikov tüfek ve el bombası ile bazı belge ve dökümanların bulunduğunu belirtirken, "Devletin aracına ve dökümanına saldırıldı. Şikayetçiyim" dedi.
  Â
Özcan İldeniz de vücudunun bir çok yerinde dayak izi bulunduğunu belirtirken, bu nedenle kalabalıktan şikayetçi oldğunu ve mahkemenin Adli Tıp Kurumu’ndan kendisiyle ilgili gelecek raporu dikkate almasını istedi. İldeniz, devlete ait olan araç ve dökümanlara da saldırıldığı gerekçesiyle şikayetçi oldu.
  Â
Veysel Ateş ise silahlar ve şarjörlerin jandarmanın olduğunu belirtirken, el bombasından haberinin olmadığını söyledi. Ateş de gruptan şikayetçi oldu.

KROKÄ°LERÄ° Ä°LDENÄ°Z HAZIRLAMIÅž
 
Öte yandan, aracın içinden çıkan Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz’ın işyerine ait krokileri ise Jandarma Assubay Özcan İldeniz’in hazırladığı ortaya çıktı.
  Â
İldeniz, hazırlık ifadesinde, Seferi Yılmaz’ın bir örgütle bağlantısının bulunduğunu ve bu nedenle telefon konuşmalarının dinlenildiğini anlattı. İldeniz, telefon konuşmalarından elde edilen bilgiler kapsamında Yılmaz’ın takibe alındığını söylerken, "Krokileri de bizzat kendim tanzim ettim" diye konuştu.

"ÖRGÜTLE İRTİBATLI HERKES İÇİN YAPIYORUZ"
 
İldeniz, söz konusu krokilerin sadece Yılmaz için hazırlanmadığını belirtirken, "Örgütle irtibatı olan bütün şahıslar için krokileri yapıyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!