Türkiye politikasıyla CDU’ya oy gelmedi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye politikasıyla CDU’ya oy gelmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 02:16

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tutumuyla tanınan CDU lideri Angela Merkel’in bu stratejisi, ona oy kazandırmadı. Merkel’in beklentilerin aksine sandıktan mutlak galip olarak çıkmaması, AB politikasında Türkiye aleyhine bir ‘balans ayarı’ yapılması ihtimalini de ortadan kaldırdı.

CDU lideri Angela Merkel’in seçim kampanyası boyunca kullandığı bir numaralı silah Türkiye’ydi. Ülkedeki Türk azınlıkla Türkiye’nin muhtemel AB üyeliğinin muhafazakar Almanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi oya çevirmek isteyen Merkel, ‘Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık verilmeli. Tam üyeliğe karşı olanların oyunu istiyorum’ demişti. SPD lideri Başbakan Gerhard Schröder ve Yeşiller adayı Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise, ısrarla Türkiye’nin Avrupa’nın güvenliği ve İslam dünyasına örnek olması açısından vazgeçilmez önemde olduğunu vurgulamışlardı. Dünkü sonuçların ardından, tüm iktidar karşıtı havaya rağmen CDU’nun geçen seçime göre ciddi oranda oy kaybetmesi, ‘Merkel’in Türkiye karşıtlığı puan getirmedi’ yorumlarına neden oldu.

Merkel’e oy kaybettiren faktörlerden bir diğeri ise, ABD yanlısı tutumu oldu. Schröder döneminde Irak savaşına karşı alınan muhalif tutum nedeniyle bozulan Almanya-ABD ilişkilerini düzeleteceğini açıklayan Merkel, ABD’nin Irak’ta kitle imha silahı bulamaması ve bu ülkede düzeni sağlayamaması sonrası, prestij yitirdi.

Merkel ağırlıklı olarak dış politika yüzünden bozguna uğrarken, Schröder’in SPD’si ‘içeriden’ vuruldu. SPD’ye geçen seçimlere göre yaklaşık yüzde 5 oy kaybettiren ana etken, ekomiydi. Sosyal güvenlik sistemindeki köklü reformlar, yüksek vergiler ve 4.7 milyon işsiz, halkı iktidarı cezalandırmaya itti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!