Beyaz eti sağlıklı yemenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Beyaz eti sağlıklı yemenin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2005 00:00

Tavuk, protein kaynağı olarak çocuklara, içerdiği doymamış yağ ile kolesterol sorunu olan yetişkinlere zengin beslenme alternatifleri sunuyor.

/images/100/0x0/55eb24c0f018fbb8f8ae142d
Ancak bunca olumlu özelliğine karşın tavuk eti en hızlı bozulabilen besinlerden biri. Bu nedenle markasız tavuk almayın, son kullanma tarihine bakın, çözülen eti yeniden dondurmayın ve ızgara yapacaksanız ateşten 15 cm uzakta pişirin... 

Tüketici beyaz et satın alınırken nelere dikkat etmeli?

Satın alırken et dokunulduğunda soğuk olmalı. Nemli olmalı. Kuru, rengi değişmiş, morarmış tavuklar alınmamalı. Üzerinde son kullanma tarihi yazılı tavuklar tercih edilmeli. Dökme tabir edilen, markasız tavuklar yerine, markalı olanlar tercih edilmelidir. Etler elastik, normal renk, koku ve görünümde, ambalajları sağlam ve temiz olmalı. .

Beyaz et hangi koşullarda saklanmalıdır?

Satın alındığı anda, oda sıcaklığında bekletilmeden, buzdolabına kaldırılmalı. Buzdolabının arka bölümüne yakın saklanmalı ve iki gün içerisinde de tüketilmeli. Etler hemen tüketilmeyecekse bir seferde kullanılacak miktarlarda kaplar içine konularak, buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 10-12 ay süre ile dondurularak saklanabilir.

Buzdolabında çiğ et ve pişmiş etler birlikte saklanabilir mi?

Hayır, bu etler buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır.

Pişirme sırasında mutfakta hijyen açısından nelere dikkat edilmeli?

Pişmemiş tavuk hiçbir zaman pişmiş yiyeceklerle temas etmemeli. Çiğ tavuk suyu diğer yiyeceklere damlamamalı. Pişmemiş tavuğa dokunduktan sonra eller yıkanmalı.

Tavuğu pişirirken hangi yöntem tercih edilmeli?

Tavuk pişirilirken dışarıdan yağ eklenmemesi uygundur. Çok gerekiyorsa katı yağ değil, sıvı yağ eklenerek pişirilmelidir. Tavuğun çok yüksek sıcaklıktaki ızgara üstüne konup veya aleve çok yakın olarak tutularak pişirilmesi sırasında sağlık açısından zararlı (kanser yapabilen) öğeler oluşur. Bu nedenle ızgara edilirken et yüzeyinin ısı kaynağından en az 15 cm uzakta olması gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!