İsviçre’nin dağlarından İstanbul’a medeniyete indim, bir nefes aldım

Güncelleme Tarihi:

İsviçre’nin dağlarından İstanbul’a medeniyete indim, bir nefes aldım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2005 00:43

İki gözüm, sevdiğim, kısrağım İstanbul! İnsek artık Yeşilköy’e, bir öpsem gerdanından. İsviçre’nin dağlarından İstanbul’a zor attım kendimi. Bir röportaj için üç günlüğüne gittim, biraz aklım var, onu da orada kaçıracaktım: İnsan nasıl yaşar öyle bir yerde? Herkes salsa biliyor çünkü gece tek açık barı olan Cuba Bar sadece salsa çalıyor.

İstediğiniz içkiyi bulamazsınız (bulunmaz şeyler değil; JB, Absolut, Miller diyorum), müzik kötü, servis berbat, bir de utanmadan pahalı. Bahsettiğim yer İsviçre’nin başkenti Bern! Saat 11 buçuk dedi mi bütün barlar kapanıyor. Gece dans edilecek bir yer sordunuz mu küfretmişsiniz gibi suratınıza bakıyorlar. Meğer sen ne güzel şeymişsin ey diyarı medeniyet! Bir sengine cümle İsviçre feda olsun, saadetimin kapısı, dünya kenti İstanbul! Orası ise hálá Heidi ile Peter’i bıraktığım yerde.

KENDİMİ SOKAĞA ATTIM

Back to the medeniyet, 20 Ağustos (ilk gece): BKM, Arap aleminin minik serçesi Natacha Atlas’ı Kuruçeşme’ye getirmiş, kaçmaz. Cumartesi akşamı Arena’daydı, atladım gittim. Buraya ilk gidişim; dolayısıyla önce mekan: Beşiktaş Belediyesi ve BKM’nin işbirliği ile kurulmuş Kuruçeşme-Arena. Eksikleri var, ama burada mutlaka bir konser izleyin. Sirkeci üstgeçidinden sonra bildiğim en iyi 1. Köprü manzarası var. Mehtap da muhteşemdi. Bu akşam (21.00) Funda Arar&Kıraç (34-28 YTL); yarın akşam aynı saatte Kardeş Türküler (28-22,5 YTL) çıkacak. Biletler Biletix’te: (216) 556 98 00.

Önden çıkan Mısırlı Ahmet muhteşemdi. Ama ukalalık yapacam tabii. Darbukanın içine ışık koymaları çok güzel oluyor: Tam ‘büyülü parmaklar’ tribi.. Ama madem öyle, o zaman kostümü siyah olmalı, aksine bembeyazdı. Mercan Dede’yi anlatmama gerek yok, sufi gösterisi büyüleyici olmuş. Natacha Sultan ise sadece 5 şarkı okuyarak beni derin üzüntülere gark etti. Ama olsun isabet olmuş. Oradan fırladım, doooğru Ece’ye. Haberiniz ola, Sezen (Aksu) Ece Bar için yeni bir müzik grubu kuruyormuş, takibe almak lazım, bu aralar Ece’ye sık sık uğrayacak demek bu (212. 265 96 00). Ece’ye gelmişken sahan köfte (7 YTL) yenmeden gidilmez ama daha tekne turuna katılacağım, ya kusarsam diye yemedim.

Arkadaşımın doğum günü kafilesini ağırlayan tekne bizi Kuruçeşme’den aldı. Adambaşı 30 kağıt veriyorsunuz, limitsiz yerli içki, sabah 4’e kadar müzikli Boğaz turu. Peşinen üç rakı istedim (iyi akıl etmişim, sonradan içki bitti). Yattım mindere seyrettim, Reina, Hammam, Sortie, Lacivert. Canım Boğaziçi, benzer mi hiç dere kenarı Bern’e?

BİR DE SÜRMELİ Mİ YAPSAM?

Bitti mi? Yoooo, ahdım var, bu gece sabah edilecek. Kabataş’tan atla taksiye, Tophane-i Amire’yi solda, İtalyan Hastanesi’ni sağda bırakıp, Firuzağa üzerinden doğru Bilsak’a. Kapanana kadar, iki rakılık ve bir Hande Yener’lik vaktim var (dublesi 12 YTL; 212. 252 73 61).

Çıkışta yanımdakini kandırabilsem daha Gayrettepe Sürmeli Otel’in terasında Godet’nin yerine gideceğim (212. 243 81 43). Ama İsviçre’de kaybedilen üç günün acısını da çıkarmak lazım. Malum, Romalıların açgözlülükten kusup kusup tekrar yemesi gibi; biz de aşk kusuyor, yeni aşk yutuyoruz.

Bana paranızı söyleyin ona göre yazlık sinema önereyim

Yazlık sinemalar iki yıldır patladı. 5 yıldızlı otelinden belediyesine kadar herkes yazlık sinema düzenliyor. Bu olaya son noktayı ise Ulus’ta bir site koydu: Bahçelerine seyyar yazlık sinema kurdular. Bu trend sinema gişelerini artırır mı bilmem ama yaz gözüyle biz de açıkhavada bir film görelim derseniz buyurun efendim bütçenize göre alternatifler çıkardım, seçin seçin izleyin.

1 SİNEMAYA PARA VERMEM O zaman Büyükşehir’in düzenlediği yazlık sinema günleri tam size göre. Ama sadece Türk filmleri gösteriyorlar. Biraz çoluk çocuk gürültüsü oluyor. 10 Eylül’e kadar bütün gösterimler saat 21.00’de. İlçenizdeki program için 212. 317 77 22 ve www.kultursanat.org sitesinden bilgi alabilirsiniz.

2 YILMAZ GÜNEY SEVERİM Kadıköy Sanatçılar Sokağı’ndaki Nazım Hikmet Kültür Merkezi de bahçesinde yazlık sinema yapıyor. Bu akşam 21.15’te bir Arjantin belgeseli var. Ama sevenlerine müjde; eylül ayında Yılmaz Güney filmleri gösterecekler. 216. 414 22 39

3FİLME PARA VERMEM AMA İÇTİĞİMİ ÖDERİM Laila’nın yerine açılan Sortie’de her pazar 21.30’da ücretsiz film gösterimi var. Film ücretsiz ama yiyip içtiğinizi ödüyorsunuz. Bir bira 7 YTL. Bu pazar Wes Anderson’ın ilginç filmi The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) oynayacak. Başrolde Bill Murray var. Alışılmadık bir komedi. 212. 327 85 85.

3HEM YERİM, HEM İZLERİM Zekeriyaköy Kulüp Z ise her çarşamba saat 21.15’te gösterim yapıyor. İsterseniz filmi izlerken masada oturup yemek yiyebilirsiniz. Onun dışında sadece sinema ücreti kişibaşı 10 YTL. Önümüzdeki çarşamba (31 Ağustos) Ridley Scott’ın yönettiği, Orlando Bloom’un oynadığı, Haçlı Seferlerini anlatan Cennetin Krallığı filmi var. 212. 202 61 15

4AÇIKBÜFEDEN SEÇERİM İSTEDİĞİMİ ÖDERİM Kemer Country’nin açıkhava sineması da bedava. Her pazar 21.00’de gösterim yapıyorlar ama bu yazıyı yazarken, pazar programı henüz belli değildi, 212. 239 70 10’u aramanız gerekiyor. Açıkbüfe kuruyorlar, istediğinizi seçiyor, yiyor içiyorsunuz, ona göre para ödüyorsunuz. Her pazar büfeleri değişiyor ama bir dürüm 8 YTL.

5PARKORMAN 12 YTL Parkorman’da sinema keyfi 12 YTL. Bence en güzel yer burası. Bir kere yaş ortalaması 20-25, sırf genç. İçki var, çıtır bol, merkeze yakın. Güvenliği biraz abartmışlar ama varsın olsun. Kalabalık ama kimsenin aklına havuzdan seyretmek gelmiyor. 212. 328 20 00 ve Biletix.

6ÖĞRENCİ 7, TAM 17.5 YTL Kozyatağı Bonus Premium Cinecity’de yazlık sinema cuma, pazar ve çarşamba günleri var. Saati 21.30. Havuzbaşında minder ve şezlongdan izleyebiliyorsunuz, isterseniz Planet Kafe her türlü servisi yapıyor. Bu hafta gösterimde ünlü televizyon dizisinden sinemaya aktarılan başrollerinde Nicole Kidman (cadı), Will Ferrell (kocası) ve Shirley McLaine’in (cadının annesi) oynadığı Tatlı Cadı var. (216) 315 10 10.

720 VERİRİM, BOĞAZ’I DA SEYREDERİM Swissotel’in Boğaz manzaralı açıkhava sineması kişibaşı 20 YTL. Bu fiyata bir bira veya bir meşrubat dahil. Bu yılın filmlerini gösteriyorlar, bu yüzden yazbaşından beri full çekiyor. İsteyen soğuk sıcak sandviç, dondurma, alkollü alkolsüz içecekler bulabilir. Mısır 4 YTL. Gösterim perşembeleri saat 21.45’te. 1 Eylül’de başrollerinde Nicole Kidman ve Sean Penn’in oynadığı, Sydney Pollack’ın yönettiği Çevirmen oynayacak. 212. 326 11 00

8600 DOLARI VERİRİM BAHÇEMDE İZLERİM Ulus Konakları Sitesi bir süredir site bahçesinde yazlık sinema gösteriyor. Ahali her çarşamba 21.00’de basket sahasında toplanıp film izliyor. Fikir site sakini Haluk Pepeyi’den çıkmış. Haluk Bey’in bir organizasyon firması var, ‘İsteyenin bahçesine aynı sistemi 600 dolara kurarız’ diyor. 212. 211 44 21

KAÇIRMAYIN

ROCK SEVENLERE

Barışa Rock, Sarıyer’de

Bu yıl üçüncüsü yapılan Barışa Rock Festivali yine Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda. 27-28 Ağustos’ta yapılacak festivale giriş ücretsiz. İlk günkü konserler arasında Demirhan Baylan, Kesmeşeker ve Bulutsuzluk Özlemi (üçü arka arkaya 21.40-23.25) pazar günü ise Turgut Berkes (15.20), Zardanadam (20.00) ile 22.00’den itibaren sırayla Bülent Ortaçgil ile Moğollar var.

Kargo, Çubuklu Hayal’de

Kargo bu akşam ‘yıldızların altında’ söyleyecek. Konser saat 24.00’te, giriş bir dark bira dahil 30 YTL. İstinye’den tekne var. (216) 413 68 80

Soruları bil Robert Smith’le tanış

Rock’n Coke, 30 izleyicisine kulise girme ve The Cure, Korn ve Apocalyptica üyeleri ile tanışma fırsatı sunuyor. 20 kişi Korn, 5 The Cure, 5 kişi de Apocalyptica ile tanışacak. İlgilenenler www.rockncoke.com sitesinde yer alan formu doldursun ve bilet numarasıyla çekilişe katılsın.

BLUES SEVENLERE

Aytek Şermet Dörtlüsü, Harley’de

Harley Davidson’ın biliyorsunuz Ortaköy’de bir kafesi var: Harley by the sea cafe. İşte burada bu cumadan itibaren her cuma saat 21.00’de ‘vdf Blues Nights’ adıyla canlı müzik yapılacak. Aytek Şermet Quartet sahne alacak. Tibet Ağırtan ve Kırık Kalpler, blues sevenlere konser verecek. www.vdf.com.tr

HAFTANIN PARTİLERİ

Kudu, Nublu East’ta

New York, Los Angeles ve Atlanta’da hatırı sayılır kitlesi olan Kudu ikilisi geçen haftaki performanslarından sonra yoğun istek üzerine tekrar Nublu East, New Yorker Kuruçeşme’de. Giriş 30 YTL. 212. 265 69 12

Catteneo, Anjelique’te

DJ Mag’de 6. sıraya kadar yükselen ve Arjantin’in Jim Morrison’ı lakaplı Hernan Catteneo bu pazartesi (29 Ağustos) Anjelique’te. Saat 23.00, giriş yok. 212. 327 28 45.

Sweet Sarah, 360’ta

Güney Afrika’nın 5 kadın DJ’i arasına girmeyi başaran DJ Sweet Sarah bu akşam (26 Ağustos) Tic Tac Toe partisi için 360 İstanbul’da. Parti saat 23.00’te. Giriş ücretsiz. 212. 251 10 42
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!