Damla’nın yaşam bedeli 1875 YTL

Güncelleme Tarihi:

Damla’nın yaşam bedeli 1875 YTL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Modifiye edilmiş otomobiliyle aşırı hız yaparken köprüden uçarak beraberindeki kız arkadaşı Damla Bal’ın ölümüne sebep olan makine mühendisinin yargılaması beş yıl sonra tamamlanabildi. Ceza sadece bin 875 YTL oldu.Ankara’da Metin ve Behiye Bal, birkaç dil bilen, üniversite mezunu tek çocukları 27 yaşındaki Damla Bal’ı 5 yıl önce trafik terörüne kurban verdi. Damla’nın hayatını alan ise erkek arkadaşı Korhan Keten’in hız tutkusu oldu.

Opel marka aracını modifiye ederek motor gücünü artıran makine mühendisi Keten, 21 Temmuz 2000 tarihinde, kız arkadaşıyla, kendisini sıkıştırdığını söylediği bir başka aracı geçmeye çalışırken yoldaki bariyerlere çarpıp köprüden uçtu. Damla, kazada başına aldığı darbeler nedeniyle beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti.

Baba sonucu göremedi

Bal Ailesi Keten’in cezalandırılmasını sağlamak için açılan kamu davasına katıldı. Ancak dava uzadıkça uzadı. Baba Bal, dava sonucunu göremeden 2004’te hayatını kaybetti. Yargılama olaydan 5 yıl sonra tamamlandı ve yapılan bütün incelemeler kazanın Keten’in yanındaki aracı geçmeye çalışırken aşırı hız yapmasından kaynaklandığını gösterdi. Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi de ‘Aracın hızının artırılmasına dönük ilave düzenekler yaptırıldığı, mevcut hasar durumuna göre hızının 125 km civarında olduğunun belirlendiğini’ tespit edilerek Keten’in cezalandırılmasına karar verdi.

Hapis cezası paraya çevrildi

Keten 1 yıl 8 ay hapse mahkum edildi. Ayrıca kararda ‘Sanığın geçmişteki hali, suç işleme konusundaki eğilimleri göz önüne alınarak bir daha suç işlemeyeceğini dair kanaat gelmediğinden cezasının ertelenmesine takdiren yer olmadığına karar verildiği’ belirtildi. Ancak daha sonra bu ceza, ‘sanığın sosyal durumu’ dikkate alınarak bin 875 YTL para cezasına çevrildi.

Damla için hayır yapacaktık

TEK çocuklarını kaybeden Metin ve Behiye Bal, süren ceza davasına ek olarak Keten’e 100 milyarlık bir manevi tazminat davası açtı. Dava sürerken baba Bal, akciğer kanserine yenik düştü. Mahkeme, Keten’in Bal Ailesi’ne toplam olarak 15 milyar tazminat ödemesine karar verdi. Emekli bankacı olan anne Behiye Bal, ceza davasında da Keten’in bin 875 YTL gibi bir para cezasına mahkum olmasına üzüldüğünü belirtti. Bal, şöyle konuştu: ‘Elbette bizim yaşadığımız acının maddi bir karşılığı olamaz. Ben önce tek çocuğumu ardından bu üzüntüye dayanamayan eşimi kaybettim. Eşim ve benim Damla’nın ölümünden sonra tek isteğimiz onun adına hayır yapmaktı. Keten’in mahkum olacağı tazminatı da Anamur’daki okullara ve özürlü çocuklara bilgisayar alınması için kullanmak istiyorduk.’
Olcay PINAR / ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!