1.5 saatte 163 fotoğraf çeken var

Güncelleme Tarihi:

1.5 saatte 163 fotoğraf çeken var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2005 00:44

Geçtiğimiz hafta başlattığımız ‘Kask Kafalı Avı’ kampanyamıza o kadar çok fotoğraf geldi ki sormayın. Bir yandan ‘kampanyaya destek veren ne çok duyarlı okuyucum var’ diye sevinirken diğer yandan gelen fotoğraflardaki kask takmayan motosiklet kullanıcılarının sayısının çokluğu karşısında çok üzüldüm.

Gelen maillerde hemen hemen herkes, ‘merkezi bir yer seçtim ve fotoğraf makinem elimde bir saat bekleyip, kask takmayanları çektim’ diye başlıyordu. Hele bir mail vardı ki, okurken gerçekten içim cız etti. Kask kafalı avına çıkan ismi bende saklı okuyucum, bir direğe yaslanıp, 1.5 saat içinde tam 163 tane kask kafalı fotoğrafı çektiğini yazıyordu. 1.5 saat içinde 163 kasksız motosiklet kullanıcısı ne demek farkında mısınız?

Anlayacağınız Kask Kafalı Avı da avcıları da umduğumuzdan hızlı çıktı. Amacımız, kask takma bilincinin oluşması için insanların dikkatini çekip, sosyal bir baskı ve caydırıcılık yaratmak. Bunu yaparken, bize çektikleri fotoğraflarla destek olan ‘kask kafalı’ avcılarından, en çok fotoğraf yollayana da desteğinden dolayı bir teşekkür olarak Kızıltoprak Mototaş’tan son model bir Arai kask hediyemiz olacak... Kampanyayı destekleyen herkese şimdiden teşekkür ediyorum ve fotoğrafların devamını bekliyorum. Adresi biliyorsunuz; ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr... Gelen fotoğraflar arasından her hafta seçtiklerimizi burada, yollanan fotoğrafların hepsini ise gazetemizin www.hurriyetim.com internet adresinde görebilirsiniz.

Ben trafikte FazerCan’la seyir halindeyken, kask takmayan motosikletlileri gördüğümde durumum müsaitse mutlaka kornaya basıp bana bakmalarını sağlıyor ve sonra da sol elimle kaksımı gösterip kafa sallıyorum. Genellikle tepkiler; ‘haklısın ama işte, hay Allah...’ tadında bir mahcubiyet ifadesi oluyor. Ve içimden de diyorum ki kask takan tüm motorcular takmayanlara bunu yapsa, yani ben kask takmayan biri olsam ve trafiğe çıktığımda her karşılaştığım motorcu kornaya basıp kaksını gösterse en azından rahatsız olur ve bir süre sonra takmaya başlayabilirdim. Kask takan bilinçli motorcular olarak, bunu da bir düşünün isterseniz. Ancak, milleti uyaracağım diye olmadık yerlerde elinizi kolunuzu kaldırıp sürüşünüzü tehlikeye asla atmayın. İlk şartımız neydi? Önce güvenlik!

Bunları biliyor musunuz

Kaza yapan motosiklet sürücülerinin yüzde 98’inin hiçbir teorik ya da pratik eğitim almadığını...

Kaza yapan motosiklet sürücülerinin çoğunluğunun ehliyetsiz olduğunu...

Kazaya karışan motosiklet kullanıcılarının yalnızca yüzde 40’ının kask taktığını...

Yaralanmaların yüzde 50’sinin bacak, diz, kalça, ayak bileği ve ayak bölgesinde meydana geldiğini...

Motosiklet eğitimi almamış, ehliyetsiz şahısların özellikle yazın ve kısa yolculuklarda kask takmadıklarını...

Kasklı sürücü ve yolcularında son derece düşük baş be boyun yaralanmaları görüldüğünü...

Kask takılması sebebiyle herhangi bir yaralanma ya da hasar gözlenmeyip, bilhassa ciddi hasarların küçük yaralanmalarla sonuçlandığını...

Araştırmaya konu alınan kazaların yüzde 60’ında kask takılmadığı, bu sürücülerin yüzde 26’sının rahat edemediğini ve yüzde 53’ünün herhangi bir kazaya karışabileceklerini akıllarından bile geçirmediğini için kask takmadığını söylediğini...

Not: Bu veriler ABD’de Hurry Hurt tarafından 4 binden fazla motosiklet kazası üzerinde yapılan genel ve 900 kaza üzerinde yapılan detaylı çalışmalar sonunda ortaya çıkmış ‘Hurt Raporu’ndan alınmıştır. 1981’de sonuçlanan bu rapor tüm dünyada motosiklet güvenliği konusunda önderlik etmiş ve kurallar, motosiklet ve güvenlik ekipmanlarının dizaynı, güvenlik önlemleri, otomobil ve motosiklet sürücülerinin eğitimi bu rapor sayesinde bugünkü halini almış. Raporun 55 ana maddelik özetini ‘Motosiklet Teorisi’ isimli kitapta bulabilirsiniz.

Motorculardan anlamlı destek

İlki geçtiğimiz yıl yapılan Ulusal Harley Davidson Rallisi bu yıl 12-13-14 Ağustos’ta Istanbul Parkorman’da yapılacak. H.O.G. Türkiye (Harley Owners Group-Harley Sahipleri Grubu) tarafından organize edilen bu organizasyon, İstanbul’un da aralarında olduğu dünyanın belli başlı şehirlerinde yapılıyor. Etkinlik kapsamında 12 ve 13 Ağustos akşamı Ceza, Duman, Özlem Tekin, Pamela, Esra Kahraman’ın yani sıra ilginç show ve dj ler yer alacak. 14 Ağustos Pazar günü Parkorman’da saat 13.00’da, startını Şişli Belediye Başkanı Sayın Mustafa Sarıgül’ün vereceği ‘Kanserle Mücadele İçin Sarı Bilezikle Koşuyoruz’ etkinliği ile Türkiye Meme Vakfınca yapılması hedeflenen Kanser Polikliniği projesine H.O.G tarafından destek olunacak. Harleyciler Boğaz geçiş turunu sarı bilezikleri ile yapacaklar. Ayrıca 3 günlük bu büyük organizasyon boyunca, satılacak sarı bilezik ve Meva T-Shirtlerinin tüm geliri Türkiye Meme Vakfına bağışlanacaktır. Festival biletleri Biletix’de satılmakta. Her bilete bir sarı bilezik verilerek Meva’ya destek sağlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!