Tokyo otomotivde yarına sürüyor 1.5 milyon kişiyi fuara bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Tokyo otomotivde yarına sürüyor 1.5 milyon kişiyi fuara bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 00:00

Uluslararası Tokyo Otomobil Fuarı 39’uncu kez kapılarını açıyor. 19-20 Ekim günlerinin basın mensuplarına ayrıldığı fuar, 21 Ekim tarihinde ise özel ziyaretçiler ve açılış kutlamaları için kapılarını açacak. 22 Ekim’den 6 Kasım tarihine kadar ise tüm otomobil severler fuarı ziyaret edebilecekler. Chiba şehrindeki Makuhari Messe fuar merkezinde gerçekleşen şovun kapıları 17 gün boyunca ziyaretçilere açık kalacak.

Önemli otomobil fuarlarında her yıl belli bir tema işlenir. Bu yıl 39’uncusu düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı’nın teması ise ‘Tokyo’dan Yarına Sürüş’ (Driving Tomorrow from Tokyo!) olarak belirlenmiş. Dünyanın en önemli teknoloji üslerinden bir tanesi olan Japonya’da, ev sahibi üreticiler hazırladıkları konsept otomobillerle büyük bir şova imza atmaya hazırlanıyorlar.

Fuarda gelecekte üretilecek modellere öncülük eden ve geleceğin otomobilleri hakkında ipucu veren konsept otomobiller, gerek tasarımları gerekse sıra dışı teknolojileri ile uzun bir süre kendilerinden söz ettireceğe benziyorlar. 22 adet konsept otomobilin sergilendiği fuarda ev sahibi otomobil üreticilerinin yanı sıra, Avrupalı üreticiler de yeni geliştirdikleri konsept otomobillerini sergiliyorlar. Alman otomobil firması Volkswagen, Polo GTI modelinin resmi tanıtımını bu fuarda gerçekleştirirken, yeni model ve konsept motosiklet modellerin de fuarda tanıtımı yapılacak. 40 bin metrekare alan üzerine kurulu olan fuar, bugüne kadar 79 adet dünya ve 120 adet Japon lansmanına ev sahipliği yaptı. 2003 yılında 1.45 milyon kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 1.5 milyon ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

Bu otomobil kendi etrafında dönüyor
/images/100/0x0/55eaf3c3f018fbb8f8a14c61

Nissan fuara 5 konsept otomobili ile katılıyor. Yeni nesil GT-R modelinin nasıl bir çizgiye sahip olacağını anlatan GT-R Proto’nun resmi tanıtımı fuarda yapılacak olan yüksek performansa sahip model 2007 yılında üretime geçecek. Bu modelin Skyline’nin yerine geçmesi tahmin ediliyor. Markanın diğer konsept otomobili Foria ise ters açı ile açılan kapıları ile dikkat çekiyor. Kompakt boyutlara sahip olan Foria 4 kişilik spor otomobil mantığı ile tasarlanmış. Fuarın belki de en çok dikkat çekecek modellerinden birisi Pivo olacak. Kendi ekseni etrafında dönebilen bir yolcu kabinine sahip olan araç, 360 derece dönebiliyor. Elektrik motoru ile donatılan Pivo, üç kişilik tasarlanmış. Dönebilen kabini sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip olan araç elektrik motoru ile de çevreye saygılı bir konsept. Amenio isimli konsept araç ise daha çok yolcu taşımaya yönelik olarak tasarlanmış. Van tipinde tasarlanan araç arkaya doğru açılan elektrikli kapılara sahip.

Shooting Brake S3’ün ipuçlarını veriyor

Audi’nin Steppenwolf, Pikes Peak quattro, Le mans quattro ve Nuvolari gibi tanıttığı konsept otomobillerini geleceğe yönelik mesajlar içerecek biçimde tasarlayan ve geliştiren Audi, Uzakdoğu’nun en büyük otomotiv arenası olan Tokyo Otomobil Fuarı’nda yepyeni bir konsept otomobil olan Shooting Brake’yi tanıtacak. Gelecekte üretilecek olan S3 hakkında fikir veren araçta 3.2 litre hacminde ve 250 beygir gücünde bir motor görev yapıyor. Audi’nin mucidi olduğu ‘quattro’ 4 tekerlekten çekiş sistemi ile donatılan araçta iç mekan tamamen sportiflik düşünülerek tasarlanmış.

Mercedes’in 2012 model otomobili

Fuardaki Avrupalı üreticilerden bir tanesi de Mercedes. Kompakt sınıf için hazırlamış olduğu F 600 Hygenius modeli ile gelecekte üretebileceği araç hakkında ipucu veriyor. Güncel Mercedes S Serisi’nin güvenlik donanımlarına da sahip olan araç, kompakt boyutlarına rağmen geniş bir iç mekan sunuyor. 115 beygir gücündeki yakıt hücreli motor sıfır emisyon değeri ile çevreye duyarlılığını gösteriyor. 350 Nm tork üreten ve 100 kilometrede sadece 2.9 litre yakıt tüketen bu aracın 2012-2015 yılları arasında üretilmesi planlanıyor.

Biyolojik malzemeli otolar

Japon otomobil devlerinden Toyota, yepyeni tasarımlarını ve teknolojilerini fuarda otomobil meraklıları ile buluşturmaya hazırlanıyor. BB isimli konsept araç iddialı rengi ve aracın dört bir yanına yerleştirilmiş neon ışıklandırmaları ile göz alıyor.

Sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan Fine-X konsepti, markanın yakıt teknolojisinin geldiği son noktayı gösteren bir örnek. Aracın iç mekanında fiber ve geri dönüşümü olan biyolojik plastik malzemeler kullanılmış. 77 derece dönebilen ön ve 65 derece dönebilen arka tekerlekler sayesinde araç yüksek manevra kabiliyetine sahip.

FCS isimli bir diğer konsept ise Toyota’nın lüks sınıftaki temsilcisi Lexus’un konforunu taşıyan bir model. Uzun dingil mesafesine sahip olan araç hatchback tasarımına rağmen geniş ve konforlu bir iç mekan sunuyor. FSC, bir sedan ile mini-vanın özelliklerini birleştiriyor. Araç sedan konumundayken içerideki bir düğmeye basıldığında geniş bagajdan iki koltuk daha çıkarak aracın bir mini-vana bürünmesini sağlıyor.

Bu aracın solunda iki sağında tek kapı var

Chrysler’in Kalfornia’daki stüdyosundaki kadın tasarımcılardan biri olan Akino Tsuçiya tarafından tasarlanan Akino isimli konsept otomobil, sol tarafında iki sağ tarafında ise tek kapıya sahip bir araç olarak yaratılmış. Ev ortamının araca taşınması düşünülerek tasarlanan aracın, özellikle arka koltuklarının evdeki oturma rahatlığını sunduğu belirtiliyor. İç mekanda en çok dikkat çeken nokta ise aracın tabanının bambu ağacından üretilmesi ve aydınlatmanın da eski tip evlerdekilere benzemesi.

Honda, otomobilde köpekleri düşündü

25 farklı araç sergileyecek olan Honda, birbirinden farklı konsept otomobillerini fuarda vitrine çıkaracak. FCX konsepti ile büyük boyutlu otomobillerde yakıt hücresi sistemini ileriki yıllarda kullanmayı hedeflediğini gösteren Honda, aracın tavanını tamamen camdan üretmiş. Kısa burnu ve basık yapısı ile dikkat çeken FCX modeli dışında, Sports 4 ve W.O.W isimli konsept otomobiller de sergilenecek. 4 kapılı spor otomobil olarak tasarlanan Sports 4, akıcı tasarımı ile dikkat çekerken, W.O.W isimli araç ise köpek sahibi kişileri mutlu edecek özelliklere sahip. Honda’nın Japonya’da yaşayan ailelerin yüzde 20’sinin köpek sahibi olmasını göz önüne alarak tasarladığı W.O.W, köpeklerin kaza anında araç içerisinde savrulmasını engelleyen bir kabin tasarımına sahip.

Suzuki konseptte geleceğe döndü

Suzuki, gelecekte üreteceği MPV modeli hakkında fikir veren Ionis modelini tanıtacak. Avrupa ve Japonya pazarında popüler bir segment olan MPV sınıfına bu tarz bir araçla girmeyi hedefleyen Suzuki, gireceği segmente yeni bir soluk getirmeyi de hedefliyor. Suzuki’nin kuşkusuz fuarda en çok dikkat çekecek modellerinden birisi de LC konsepti. Geçmişe gönderme yapan araç küçük boyutları ve şirin tasarımı ile dikkat çekiyor. Araç 1989 yılında üretilen Nissan Figaro modeli ile büyük benzerlik gösteriyor.

Suzuki’nin bir diğer konsept aracı ise Mom’s Personal Wagon ismini taşıyor. Bayan sürücülerin genellikle çocukları ile birlikte seyahat etmeleri göz önüne alınarak tasarlanan araç, yüksekte konumlandırılan farları ile farklı bir görünüm sergiliyor. PX konsept aracı ise markayı fuarda en çok vurgulayacak araç olarak dikkat çekiyor. Her iki tarafında da 3 kapısı bulunan PX’te, 20 inçlik jantları ve farklı tasarımlı farları aracın etkileyici yanlarını oluşturuyor. 3 sıra koltuğa sahip olan araç 3’er kapısı ile koltuk sıralarına geçişi kolaylaştırıyor.

Fuarın yıldızı olmaya aday

Mazda’nın 4 kişilik spor otomobil hayalinin ilk ürünü olan RX-8’den sonra konsept olarak tasarladığı aracı Senku fuarın yıldızları arasında yer alıyor. Yukarı doğru açılan kapılara sahip olan Senku’da, yine RX-8 modelinde kullanılan Rotary ile birleştirilen elektrikli bir hibrid motor görev yapıyor. Ayrıca, Mazda 5’in hidrojen ile çalışan modeli ve MX-Crossport isimli konsept otomobilleri de gün ışığına çıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!