16 takımın koçu TBL yıldız adaylarını seçti

Güncelleme Tarihi:

16 takımın koçu TBL yıldız adaylarını seçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 00:00

Türkiye Basketbol Ligi’nde (TBL) 40. sezon dün oynanan dört maçla başladı. 16 takımın yer aldığı TBL’de bu sezon hem yerli hem yabancı yeni yüzler izleyeceğiz. İbrahim Kutluay ve Mirsad Türkcan gibi Türk basketbolunun yıldız isimleri Türkiye’ye döndü. Takımlar, bütçelerini artırarak kaliteli yabancı oyuncular transfer etti: Kaspars Kambala, Jarod Stevenson, Tyrone Ellis, Antonio Granger gibi kariyerli oyuncular takımlarını zirveye taşımak için uğraşacak. Sezon öncesi 16 TBL takımının koçuyla görüşerek onlara ligin seviyesi ve yıldızları hakkındaki görüşlerini sorduk. Tamamına yakını çok çekişmeli bir lig oynanacağını düşünüyor.

Onlara göre bu sezon alışılmış Efes Pilsen-Ülker çekişmesi yaşanmayacak. 1992’den beri şampiyonluklara adeta ambargo koyan bu iki takım güçlü kadrolarıyla yine iddialı. Ama Beşiktaş, Fenerbahçe ve Türk Telekom yaptıkları transferlerle en azından finali hedefliyor. Favori 5 takımın dışındaki 8 takım, normal sezonu ilk sekiz sırada bitirip play-off’a kalmak istiyor. Geri kalan 3 takım ise sadece kümede kalma mücadelesi verecek. Yani ligin hem üstünde hem altında büyük çekişme yaşanacak. Ayrıca, maçların şifresiz bir kanaldan yayınlanması da pozitif görülen yönlerden birisi. İşte koçların gözünden TBL 2005-06.

JEFF TREPAGNIER (26, 1.92 m)

Ülker, forvet

Lig öncesi performansıyla dikkat çekti. Geçen yıl İtalya’nın Pompea Napoli takımında 15.5 sayı ve 5 ribaunt ortalamalarıyla oynayan ABD’li forvet, kendi şut pozisiyonunu yaratabilen bir oyuncu.

TUTKU AÇIK (25, 1.92 m)

Türk Telekom, oyun kurucu

Yetenekli oyuncu Ülker’de yıllardır yeterli süre alıp kendini gösterememişti. Bunun üzerine daha çok oyunda kalabileceği bir takıma gitmek istedi. Ona bu fırsatı Ankara’nın Türk Telekom takımı verdi. Türkiye Kupası maçlarında ortalama 35 dakika sahada kalarak takımını bir üst tura çıkardı.

JAROD STEVENSON (31, 2.00 m)

Fenerbahçe, forvet

Geçen yıl Rusya’nın Lokomotif Rostov takımında oynuyordu. Rus Ligi’ndeki sayı ortalaması 17.5 idi. Stevenson, Fenerbahçe’nin hücumdaki en önemli silahlarından biri olacak.

İBRAHİM KUTLUAY (31, 1.97 m)

Ülker, forvet

Türk basketbolunun en gözde ismi Kutluay, bir yıl aradan sonra TBL’ye döndü. Geçen yılı, NBA’de başlayıp Yunan Panatinaykos’ta bitirdi ve yazın Ülker ile anlaştı. Avrupa Şampiyonası’nda elinden sakatlanan Kutluay, sezonu biraz geç açacak. Takım kaptanlığını da üstlenen skorer oyuncu, tecrübesiyle takımını beş yıl aradan sonra şampiyonluğa taşımaya çalışacak.
/images/100/0x0/55eb27c7f018fbb8f8aee709

MİRSAD TÜRKCAN (29, 2.06 m)

Ülker, forvet

İtalya ve Rusya’da geçen yıllardan sonra Mirsad Türkcan Türkiye’ye dönme kararı aldı. Her oynadığı takıma büyük katkı yapan Türkcan, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda 18 sayı ve 15 ribauntluk performansıyla galibiyeti getiren isimlerden biriydi. Hırslı oyunuyla Ülker maçlarına ekstra seyirci çekecek oyunculardan biri.

ANTONIO GRANGER (29, 1.98 m)

Efes Pilsen, forvet

Daha önce iki sezon Efes Pilsen forması giyen Granger, Rus takımı CSKA Moskova’nın teklifine dayanamamıştı. Ancak, Rus takımının Avrupa’da hedeflerine ulaşamaması Granger’ı tekrar Türkiye’ye sürükledi. Büyük yıldızı bulunmayan Efes Pilsen’de hem savunmada hem hücumda liderliği üstlenecek.

TYRONE ELLIS (28, 2.00 m)

Beşiktaş, gard

Beşiktaş’ın çiçeği burnunda koçu Murat Didin, Almanya’da Opel Skyliners takımını çalıştırırken kozlarından biri de Ellis’di. Didin, Beşiktaş’a gelirken Ellis’i yanında getirdi. ABD’li gard özellikle çok yüzdeli üçlük atışlarıyla tanınıyor.

FİLİP VİDENOV (25, 1.96 m)

Tekel, forvet

Geçen yıl Fransa Ligi’nde Nancy takımıyla final oynayan Bulgar oyuncu, Avrupa Şampiyonası’nda da milli takım formasıyla dikkat çekti. Sayı krallığının iddialı isimlerinden biri olacak.

KASPARS KAMBALA (27, 2.06 m)

Fenerbahçe pivot

Daha önce iki sezon Efes Pilsen formasıyla izlediğimiz Leton pivot, TBL’ye dönüş yaptı. İspanya’nın Real Madrid ve Rusya’nın Uniks Kazan takımlarında forma giyen Kambala, fizik gücüyle pota altında korku salacak.

SEZONUN ARTILARI

Üç büyükler güçlendi, salona seyirci gelecek

: Son beş yılın en çekişmeli sezonu oynanacak. İyi yabancı oyuncu transferleri sayesinde TBL’deki rekabet arttı.

: Şampiyonluk için Efes Pilsen-Ülker hegemonyasını Fenerbahçe, Beşiktaş veya Türk Telekom bozabilir.

: Geçen sezonun tersine lig maçlarının ilk haftadan itibaren yayınlanması sevindirici. Üstelik NTV’deki basketbolu bilen ekip maçların seyir zevkini artıracak.

: İstanbul’un üç büyük takımı Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, bu sezon üst sıralara oynayacak. Ülker grubunun çeşitli şirketlerinden aldıkları sponsorluk desteği sayesinde üç takım da bütçesini artırıp kadrolarını güçlendirdi. Üç büyükler sayesinde salonlara gelen seyirci sayısı da artacak.

: Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de katılmasıyla Anadolu’daki takım sayısı arttı. Bandırma, Ereğli, Mersin’de ateşli tribünler takımlarını destekleyecek.

SEZONUN EKSİLERİ

Çok fazla yabancı oyuncu var

Televizyon yayın gelirlerinin kulüplere dağıtılması konusundaki belirsizlik sürüyor. Bu yüzden kulüpler bütçelerini oluşturmakta zorlanıyor.

TBL’deki yabancı oyuncu sayısı çok fazla. Her takımda dört yabancının bulunması genç Türk oyuncuların önünü kesiyor. Üstelik Türk Milli Takımı’nda oynama hakkı bulunmayan bazı oyuncular da TBL’de Türk statüsünde oynuyor.

Ligin fikstürü belli ama maçların hangi tarihlerde oynanacağı belli değil. Daha kaliteli bir lig için sezonun sonuna kadar maçların takvimi belirlenmeliydi.

TBL’DE YENİLİKLER

TAKIM SAYISI 16’YA ÇIKTI: Geçen sezon alınan kararla TBL’deki takım sayısı 16’ya çıkarıldı. Böylece 1997-98 sezonundan beri lig ilk kez 16 takımla oynanacak. Ligin iki yeni takımı ise Mersin’den Büyükşehir Belediyespor ve İstanbul’dan Beykoz.

YENİ TOP MOLTEN: Türkiye liglerinde bu sezondan itibaren Molten markalı toplar kullanılacak. Türkiye Basketbol Ligi ve Erkekler 2. Ligi maçları Avrupa Ligi’nin de resmi topu Molten’in FIBA onaylı ‘BGL7’ modeli ile oynanacak.

MAÇLAR NTV’DE: Türkiye Basketbol Federasyonu, maç yayınları için NTV kanalıyla üç yıllık bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre NTV, kulüplere üç yıl için yaklaşık 2.8 milyon dolar ödeyecek. NTV bugün saat 16.00’da İstanbul’daki Galatasaray-Mersin Büyükşehir Belediyespor maçını naklen yayınlayacak.

LİG OFİSİ İŞBAŞINDA: Türkiye Basketbol Federasyonu lig organizasyonunu daha iyi yürütmek için uzun süredir planladığı lig ofisini yaz aylarında kurdu. Sadece TBL maçlarıyla ilgilenen bu ekibin başında koordinatör olarak Ali Özsoy görev yapıyor.

TAKIM SPONSORLUKLARI: İstanbul’un iki büyük kulübü Galatasaray ve Beşiktaş, yeni sezon için Ülker gıda grubundan iki şirketle sponsorluk için anlaştı. İki takım sahaya yeni isimleriyle, Cola Turka Beşiktaş ve Crown Cafe Galatasaray olarak çıkacak.

PLAY-OFF MAÇLARI MAYISTA

Normal sezon maçları 15 Ekim’de başladı, 29-30 Nisan’da tamamlanacak. Normal sezonu ilk sekiz sırada bitirecek takımlar 4 Mayıs’ta başlayacak play-off maçlarında mücadele verecek.


SON 10 YILIN ŞAMPİYONLARI

1995-96 Efes Pilsen, 1996-97 Efes Pilsen, 1997-98 Ülker, 1998-99 TOFAŞ, 1999-2000 TOFAŞ, 2000-01 Ülker, 2001-02 Efes Pilsen, 2002-03 Efes Pilsen, 2003-04 Efes Pilsen, 2004-05 Efes Pilsen

KOÇLAR TAKIMLARININ HEDEFLERİNİ AÇIKLIYOR
/images/100/0x0/55eb27c7f018fbb8f8aee70b


Murat Didin (Beşiktaş): Şampiyonluk

Tab Baldwin (Banvit): Play-off’a kalmak

Naci Özkonay (Büyük Kolej): Play-off’a kalmak

Behçet Üner (Beykoz): Ligde kalmak

Oktay Mahmudi (Efes Pilsen): Üç kupada da final

Ahmet Çakı (Darüşşafaka): Play-off’a kalmak

Aydın Örs (Fenerbahçe): Ligde üst sıralar

Ayhan Kalyoncu (Erdemir): Orta sıralarda tutunmak

Recep Şen (İTÜ): Ligde kalmak

Halil Üner (Galatasaray): Play-off’a kalmak

Rebah Sıdalı (Mersin Büyükşehir Bel.): Play-off’a kalmak

Ahmet Kandemir (Karşıyaka): Play-off’a kalmak

Murat Özgül (Tuborg): Play-off’a kalmak

Hakan Demir (Tekel): Play-off’a kalmak

Ergin Ataman (Ülker): Şampiyonluk

Ercüment Sunter (Türk Telekom): Final oynamak
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!