Şekersiz yapamıyoruz

Yediğimiz karbonhidratlı besinlerdeki şeker çeşidi ne olursa olsun, bu şeker vücudumuzun kullanabilmesi için glikoza dönüştürülür. Glikoz vücudun en hızlı enerji kaynağıdır.

Meyve ve sebzelerdeki şeker çeşidi früktozdur ve bilinen en tatlı şekerdir.

İlk kez Hintliler tarafından işlenen şeker kamışı, İÖ 3000 yıllarında yine Hindistan’da bir tatlandırıcı olarak kullanılmış. Büyük İskender’in fetihleri sayesinde Hindistan’a ulaşan şekere, Yunanlılar ve Romalılar, belki de bu yüzden ‘Hint Tuzu’ ya da ‘Asya Balı’ gibi isimler koymuşlardır. İlk kez şeker ticareti yapan ve şeker üretimi için rafineri kuranlar ise Araplarmış. Haçlı seferleri sayesinde şekerle tanışan Avrupa ülkelerinin şeker kamışından şeker üretmesi ise çok sonraları, sekizinci yüzyıla rastlar. Önce İspanya’da, sonra Güney Fransa’da gerçekleşir şeker üretimi. Üretimin ciddi boyutlara ulaşması ise 19’uncu yüzyıla kadar gerçekleşmez ve bu yüzyıldan sonra, ilk çağlarda yalnızca ilaç yapımında kullanılan şeker, insanlar için vazgeçilmez bir enerji kaynağı halini alır.

Türklerin şekerle ilişkisine gelince, İbn-i Batuta seyahatnamesinde, kendi yaptığı helvayı Kırım Türklerine ikram ettiğini ve Sultan hariç kimsenin helvayı tatmadığını anlatır. Ancak Anadolu’ya geldikten sonra Türklerin tatlıyla barıştıklarını görüyoruz. Çünkü burada yaşayan Romalılar yemek tariflerinde, şekeri olmasa bile balı çok kullanıyorlarmış.

PÜRELİ AMERİKAN TAVUĞU

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk budu

5 yemek kaşığı zeytinyağı

4 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı dolusu un

1 tatlı kaşığı hardal

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığı tuz

Püre için

6 adet orta boy patates

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Zeytinyağını orta boy bir çelik tencerede kızdırın. Tavuk butlarını tencereye aktarıp 7-8 dakika, önlü arkalı hafifçe kızarttıktan sonra alın. Aynı tencereye ince halkalar halinde doğranmış soğanları koyup orta ısılı ateşte, karıştırarak sararıncaya kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine unu da ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. 1 su bardağı sıcak su, hardal, karabiber ve tuzu da ilave edin. Kaynamaya başlayınca, kızarmış butları aktarıp 15-20 dakika daha pişirin. Diğer taraftan, patatesleri soyup dörde bölün. Üzerlerini kapatacak kadar suyla haşlayın. Süzüp tereyağı ve tuzu ekleyerek çatalla ezin. Maydanozu da ilave ederek karıştırın. Patates püresini büyük boy bir servis tabağına yayıp üzerine soslu tavuğu yerleştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

ACILI TAVUK BUDAPEŞTE

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

1/2 demet ıspanak (15-18 yaprak)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 adet orta boy kuru soğan

3 adet tavuk göğüs eti

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Sos için;

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet dolmalık kırmızı biber

3 adet orta boy orta boy domates

2 yemek kaşığı domates püresi

(veya 1 yemek kaşığı domates salçası)

2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz

Ispanağın kök kısmını ayıklayın. Yıkadıktan sonra saplarıyla beraber incecik doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencereye aktarıp küp küp doğradığınız soğanları ekledikten sonra, karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Ispanağı ilave edip 5 dakika daha soteleyin. Tuz ve karabiberini katıp ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, tavuk göğüslerini temiz bir naylon poşete koyup et döveceği yardımıyla iyice inceltin. İncelttiğiniz tavuk etlerini, 2’şer santimlik kısımları üst üste gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirin. Soğumuş olan ıspanağın üzerine kaşar peynirini aktarıp karıştırın. Karışımı tavuk etlerinin ortalarına gelecek şekilde boydan boya yayın. Etleri rulo yapıp tekrar folyoya sararak önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40 dakika kadar pişirin. Zeytinyağını sos tenceresine aktarıp küp küp doğradığınız soğanları sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine robotta çekerek püre haline getirdiğiniz dolmalık kırmızı biberleri, domatesleri, domates püresi, pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyerek kısık ateşte, 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız etlerin üzerindeki folyoyu sıyırın. Rtleri bir parmak kalınlığında dilimleyip pilavın üzerine yerleştirin. Üzerinde sosu gezdirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları