Şekeri nasıl bilirsiniz

İlk kez Hintliler tarafından işlenen şeker kamışı, İ.Ö 3000 yıllarında yine Hindistan'da bir tatlandırıcı olarak kullanılmış.

Büyük İskender'in fetihleri sayesinde Hindistan'a ulaşan Yunanlılar ve Romalılar, belki de bu yüzden şekere "Hint Tuzu" ya da "Asya Balı" gibi isimler koymuşlardır. İlk kez şeker ticareti yapan ve şeker üretimi için rafineri kuranlar ise Araplarmış. Haçlı seferleri sayesinde şekerle tanışan Avrupa ülkelerinin şeker kamışından şeker üretmesi ise çok sonralara, sekizinci yüzyıla rastlar. Önce İspanya'da, sonra Güney Fransa'da gerçekleşir şeker üretimi. Çinli yazar Su-Kung'a göre ise Çinliler, çok eski tarihlerde şeker yapmayı öğrenmişler. Yazar, "Doğa Tarihi" adlı eserinde bir Çin imparatorunun, adamlarını, sırf bu işi öğrenmeleri için Bengal bölgesine gönderdiğini söylüyor. İbn-i Batuta seyahatnamesinde, kendi yaptığı helvayı Kırım Türklerine ikram ettiğini ve Sultan hariç kimsenin helvayı tatmadığını anlatır. Ancak, Anadolu'ya geldikten sonra, Türklerin tatlıyla barıştıklarını görüyoruz. Çünkü burada yaşayan Romalılar yemek tariflerinde, şekeri olmasa bile balı çok kullanıyorlarmış.

Taze baklalı pirinç pilavı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

500 gr taze iç bakla

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 adet kesme şeker

1 yemek kaşığı limon suyu

1 demet dereotu

Pirinci ılık tuzlu suda bekletin. Taze iç baklanın kabuklarını (zarlarını) soyup bıçakla üzerlerini çizdikten sonra yıkayarak süzün. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp üzerine baklayı ekledikten sonra, karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine, 2,5 su bardağı sıcak su, tuz, kesme şeker ve limon suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca, sudaki pirinci süzüp tencereye aktararak pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Son olarak, ince kıyılmış dereotunu da ekleyip pilavı en az 20 dakika dinlendirin. Demlenen pilavın kapağını açıp tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Jöleli mokka puding

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket kayısı aromalı toz jöle (100 gr)

1 su bardağı sıcak su

2 su bardağı soğuk su

Mokka puding için

1 litre süt (yaklaşık 5,5 su bardağı)

1,5 su bardağı toz şeker

4 yemek kaşığı dolusu kakao

2 yemek kaşığı dolusu pirinç unu

2 yemek kaşığı dolusu un

1 yemek kaşığı dolusu hazır kahve

1 paket vanilya

125 gr bitkisel margarin

1 kutu hazır süt kreması (200 mililitre)

Toz jöleyi derin bir kaba aktarıp, üzerine kaynar suyu ilave ettikten sonra, birkaç dakika sürekli karıştırarak jöleyi eritin. Üzerine soğuk suyu ekleyip karıştırdıktan sonra kup bardaklarına paylaştırın. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, toz şeker, kakao, un ve pirinç ununu orta boy bir tencereye aktarın. Neskafe, filtre kahve, ekspresso gibi bir hazır kahveyi ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Üzerine sütü azar azar ekleyip tekrar karıştırın. Orta ısılı ateşte, katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp sıcakken margarini ekleyerek hızlı hızlı karıştırın. Soğuması için bekleyin. Buzdolabındaki jöleli kupları çıkarıp, çırpılmış hazır kremayı üzerlerine paylaştırın. Soğuyan mokka pudingi de eşit bir şekilde üzerlerine yayın. Hazır çikolata sosu gezdirip, buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları