Alonso beşinci kez ‘ole’ dedi, Fransa’nın yıldızı Raikkonen oldu

Güncelleme Tarihi:

Alonso beşinci kez  ‘ole’ dedi, Fransa’nın yıldızı Raikkonen oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2005 00:24

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda olaylı Amerika Grand Prix’sinin ardından ilk start Fransa’da verildi. Bu kez tüm takımların start alarak seyircileri üzmediği yarışta, Renault pilotu Fernando Alonso bu sezonunun beşinci zaferine rahat uzandı. Amerika’da yarışı terk eden yedi takıma ‘Eylül ayında cezayı görüşeceğiz’ diyen FIA ise bu yarışta önemli bir olayın yaşanmaması nedeniyle rahat bir nefes aldı.

McLaren Mercedes’in yeni buz adamı Kimi Raikkonen 13’üncü sırada başladığı yarışı ikinci sırada tamamlayarak yarışın yıldızı olurken, yaşayan efsane olarak adlandırılan Michael Schumacher üçüncü sırada finiş görerek podyumda yer aldı ve şampiyonluk yolunda rakiplerine adeta yalnız değilsiniz dedi. Fransa’nın ardından Türkiye Grand Prix’sine ise 45 gün kaldı.

FORMULA 1 Dünya Şampiyonası’nda sular şimdilik biraz olsun durulmuş gibi görünüyor. Olaylı geçen ve altı pilotun start aldığı Amerika Grand Prix’sinden 15 gün sonra koşulan Fransa Grand Prix’sinde şampiyonluk mücadelesi veren tüm takımlar bu kez pistte olmayı tercih etti. Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından 29 Haziran’da ifadeleri alınan yedi takımda ise endişeli ve fırsatçı bir bekleyiş var. Paris’te takımlar bazı suçlamalardan kurtulurken bazılarından ise suçlu bulundu. Ancak FIA bu suçların cezalarının ne olacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmazken bunun eylül ortasında belli olacağını açıkladı.

İSTANBUL’A 45 GÜN KALDI

Eylül ayının ortasından sonra Formula 1’de Avrupa yarışlarının tamamlanıp geriye Brezilya, Japonya ve Çin yarışlarının kalması ise akılların karışmasına neden oldu. FIA yetkililerinin sezonun geriye kalan bu üç yarışında savunmaları alınan yedi takıma ilginç cezalar verebileceği belirtiliyor. Sonuçta bu olayların durumu ve neticesi ne olursa olsun Formula 1’in tarihinde hiç almadığı kadar ağır yaralar aldığı bir gerçek. Bu olayların 45 gün sonra Türkiye’de ilk kez koşulacak olan Formula 1 yarışında nasıl izler bırakacağı ise belli değil. Ama Formula 1 tutkunlarının Formula 1’e olan ilgisinin başka yerlere kayması da an meselesi.

MATADOR 69 PUANA ÇIKTI

Matadorları ile ünlü olan İspanya’dan Formula 1 Dünya Şampiyonası’na katılan Fernando Alonso beşinci zaferini Fransa’da elde etti. Malezya, Bahreyn, San Marino ve Avrupa Grand Prix’lerinden zaferle ayrılan İspanyol pilot Fransa’da da birinci olarak Pilotlar Şampiyonası’ndaki puanını 69’a çıkardı. Sezonun geride kalan 10 yarışından sadece Kanada ve Amerika’da (Amerika’da start almadı) puan alamayan Alonso sezonun kalan 9 yarışında şampiyonluğun en güçlü adayı olarak start alacak.

Fransa Grand Prix’sinde zorlanmadan birinciliğe ulaşan ve adeta yarışın başlarında yayından fırlamış ok gibi ilerleyen Alonso, yarışı şampiyonluktaki en önemli rakiplerinden Kimi Raikkonen’in 11.8 saniye önünde lider olarak tamamladı. Renault Takımı adına sezona birincilikle başlayarak bütün dikkatleri üzerine toplayan ancak daha sonrasında takım arkadaşı Alonso’nun oldukça gerisinde kalan Fisichella ise Fransa’da altıncı sırada finiş gördü.

13’ÜNCÜLÜKTEN 2’İNCİLİĞE

McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen yarışta en çok dikkat çeken pilotlardan biri oldu. Sıralama turlarında üçüncü iyi zamanı yapan ancak yaşadığı motor problemi nedeniyle yarışa 10 sıra geriden yani 13’üncü sıradan başlamak zorunda kalan Raikkonen en hızlı tur zamanına imza attığı yarışı ikinci sırada tamamladı. Raikkonen sergilediği performansla Fransa’nın yıldızı oldu.

Formula 1’in efsane isimlerinden biri olan Mika Hakkinen’den buz adam lakabını devralan Kimi Raikkonen Pilotlar Şampiyonası’nda da ikinci sırada bulunuyor. Bu sezon üç birincilik elde eden Raikkonen’in 45 puanı var. McLaren Mercedes Takımına bu sezon büyük ümitlerle dahil olan ve bir dönemler Schumacher’i zorlayabilecek tek pilot olarak gösterilen Kolombiyalı Juan Pablo Montoya ise bu yarışta motor problemi nedeniyle finiş göremedi. Montoya’nın sezonun geriye kalan 10 yarışında yalnızca 16 puanı bulunuyor. Bilindiği gibi tenis oynarken kolunu sakatlayarak profesyonellik konusunda kuşkular uyandıran Montoya bu nedenle bazı yarışlarda start almamıştı.

SCHUMİ PODYUMA ABONE OLDU

Bu sezon geçmiş dönemlerindeki başarılarından oldukça uzak kalan ancak 7 kez şampiyon olarak kırılması güç bir rekoru elinde bulunduran Michael Schumacher ise podyuma yine abone olmaya başladı. Kanada’da ikinci sırada finiş gören ve olaylı Amerika Grand Prix’sinde kariyerinin en rahat birinciliğine imza atan Schumacher, Fransa’da da üçüncü sırada finiş gördü. Akıllı pit-stop stratejisinin yine ön plana çıktığı Ferrari cephesinde böylelikle yüzler yeniden gülmeye başladı. Starttan sonra kendisine dördüncü sırada yer bulan Barrichello ise yarışı ancak dokuzuncu sırada tamamlayabildi.

Sırada İngiltere var

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 11’inci yarışı İngiltere Grand Prix’si. Formula 1’in doğduğu yer olan İngiltere’de yarışlar 5.141 kilometre uzunluğundaki Silverstone Pisti’nde koşuluyor. 60 turun atıldığı pistte birincilik mücadelesi veren pilotlar toplam 308 kilometreyi geride bırakmış oluyor. Geçtiğimiz yıl İngiltere Grand Prix’sinde sıralama turlarının en hızlı ismi Kimi Raikkonen olurken, yarışı sezonu da şampiyon olarak tamamlayan Michael Schumacher kazanmıştı.

Bunları biliyor musunuz

21 Ağustos’ta Formula 1’e ev sahipliği yapacak olan İstanbul Pisti’nin pist genişliğinin 14 ile 21.5 metre arasında değiştiğini. Pistte 6’sı sağ, 8’i sol olmak üzere toplam 14 viraj bulunduğunu. Toplam 4 adet düzlüğün bulunduğu pistte en uzun düzlüğün 720 metre uzunluğunda olduğunu. Pistte öngörülen maksimum hızın 320.58 kilometre/saat olarak hesaplandığını. 5.333 kilometre uzunluğundaki İstanbul Pisti’nde tam 124 bin adet lastik bariyer kullanılacağını.

BAR Honda 10’uncu yarışta puan aldı

Geçtiğimiz sezonun flaş takımı olan BAR Honda’da bilindiği gibi bu sezon büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Jenson Button ile çok iyi bir çizgi yakalayan BAR Honda Takımı ilk olarak bu pilotun transfer gelişmeleriyle uzun süre uğraşmıştı. 2005 sezonunu hiçte iyi bir başlangıç yapamayan takım ayrıca aldığı ceza nedeniyle bazı yarışlarda da start alamamıştı. Kanada Grand Prix’sinde Jenson Button’ın sıralama turlarında en iyi zamanı yapmasıyla birlikte umutlanan takım ilk puanını ise sezonun 10’uncu yarışı olan Fransa Grand Prix’sinde yine aynı pilotuyla aldı. Jenson Button Fransa’da dördüncü olarak takımına sezonun ilk puanlarını kazandırdı. Takımın diğer pilotu Takuma Sato ise attığı spinler nedeniyle yine başarıdan uzaktı.

Trulli bu kez ikinci iyi zamanı yaptı

Amerika Grand Prix’sinin sıralama turlarında en iyi zamanı yaparak yarışa ilk sırada başlama hakkını elde eden ancak yaşanan olaylar sonrası start alamayan Trulli bu kez de ikinci iyi zamanı yaptı. Yarışta da iyi bir start alarak ikinci sıradaki yerini koruyan Trulli, Fransa’da finiş çizgisinden ise beşinci sırada geçti. Amerika’da iki yıldır arka arkaya kaza yaparak zorlu günler geçiren Ralf Schumacher ise Fransa’da yarışı yedinci sırada tamamladı. Böylelikle bu sezonun flaş ekiplerinden biri olan Toyota bu önemli yarıştan altı puanla ayrılırken iki pilotunu birden ilk sekiz sıra içine sokmanın keyfini yaşadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!