Raikkonen güldü Montoya atıldı Schumacher ikinci Alonso bitiremedi

Güncelleme Tarihi:

Raikkonen güldü Montoya atıldı Schumacher ikinci Alonso bitiremedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2005 01:12

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın sekizinci ayağı olan Kanada Grand Prix’inde diskalifiye, kaza, sürprizler gibi bir yarışta akla gelebilecek herşey yaşandı. Formula 1 tarihinin en ilginç yarışlarından biri olan Kanada’da gülen taraf ise McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen oldu.

Sezonun bundan önceki yarışı olan Avrupa Grand Prix’inde ilk sıradayken son turda yarış dışında kalan Kimi Raikkonen, Alonso’nun finiş göremediği Kanada’da 2005 sezonunun üçüncü galibiyetini elde etmiş oldu. Bitti denilen Ferrari ise Michael Schumacher ile ikinci, Rubens Barrichello ile üçüncü sırada finiş görerek bu sezon en fazla puanı Kanada’dan almış oldu. 2005 sezonunun en önemli ekibi olan Renault ise iki pilotuyla birden finiş göremedi. Favori pilotların finiş göremediği yarışı 11 pilot tamamlayabildi.

Sezonun yedinci yarışı olan Avrupa Grand Prix’inde ilk sırada ilerlerken son turda yaşadığı süspansiyon problemine yenilerek finiş göremeyen McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen bu sezonun üçüncü zaferine Kanada’da imza attı. Daha önce bu yarışı yedi kez kazanarak önemli bir rekoru elinde bulunduran Ferrari pilotu Michael Schumacher ise ikinci sırada bitirdi. Bu sezonun flaş takımı Renault ise iki pilotuyla birden yarışı tamamlayamadı ve bu sezon ilk kez bir yarıştan puan alamadan ayrılmış oldu. Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın sekizinci ayağı olan Kanada Grand Prix’sinde ayrıca önemli sürprizler ve önemli olaylar yaşandı.

BUTTON İLK SIRADA BAŞLADI

Geçtiğimiz sezonu Markalar Şampiyonası’nda ikinci sırada tamamlayan BAR Honda Takımı bu yarışta, ‘Geri dönüyorlar’ sinyallerini sıralama turlarında verdi. 2004 sezonunda tüm dikkatleri üzerine toplayan Jenson Button sıralama turlarında en iyi zamanı yaparak yarışa ilk sırada başlama hakkını elde etti. Bu ayrıca Button’ın kariyerindeki ikinci pole pozisyon zaferi oldu. Ancak yarış başladığında Button, Renault pilotlarına geçilerek üçüncü sıraya geriledi. Yarışı üçüncü sırada sürdürerek podyum hesapları yapan Button 47’nci turda ise kaza yaparak yarışa veda etti. Button’ın yaptığı bu kazanın ardından da pistte ilginç olaylar yaşandı. Takımın bir diğer pilotu Takuma Sato ise elinden geleni yapsa bile yarış sonunda bunu başaramadı.

MONTOYA DİSKALİFİYE EDİLDİ

2005 sezonunda McLaren Mercedes Takımı adına yarışmaya başlayan ve Formula 1 tutkunları tarafından ‘hırçın çocuk’ olarak adlandırılan Juan Pablo Montoya yarışa çok iyi bir başlangıç yaptı. Montoya uzun süre yarışı lider olarak götürürken Button’ın yaptığı kaza onun hiç beklenmedik bir şekilde diskalifiye olmasına neden oldu. Button’ın yaptığı kazanın ardından piste 47’nci turda güvenlik aracı dahil oldu. Güvenlik aracının piste girmesiyle birlikte birçok pilot pit-stop yapmaya başladı. McLaren Mercedes önce Kimi Raikkonen sonrasında da Juan Pablo Montoya’yı pit alanına davet etti. Raikkonen yarışa kaldığı yerden dönerken Montoya pit alanını terk ettiğinde tüm gözler bir anda kendisine çevrildi. Güvenlik otomobili ve arkasındaki araçların bulunduğu grubun içinde piste geri dönen ve Coulthard’ı geride bırakan Montoya’nın yarış komiserleri tarafından incelemeye alındığı belirtildi. Bu incelemenin hemen ardından Montoya’nın diskalifiye edildiği açıklandı. Bu diskalifiyenin sebebiyse pit alanında kırmızı ışıklar yanarken Montoya’nın piste geri dönmesiydi. Durum böyle olunca duble hesapları yapan McLaren Mercedes pistte tek otomobiliyle kalmış oldu. Montoya’nın diskalifiyesinin ardından McLaren Mercedes’in pit alanında uzun süre soğuk rüzgarlar esti.

Raikkonen bu kez güldü

Sezonun bundan önceki yarışı olan Avrupa Grand Prix’sinde lider olarak giderken son turda süspansiyon problemine yenilerek finiş göremeyen McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen Kanada’da kazanan taraf oldu. Bu sezonun üçüncü zaferini elde eden Kimi Raikkonen puanını 37’ye yükselterek Alonso ile arasındaki farkı 22’ye indirmeyi de başarmış oldu. Ancak Montoya’nın diskalifiye edilmesi nedeniyle Raikkonen’de bu galibiyetine tam olarak sevinemedi.

Ferrari iki pilotuyla birden podyumda

2005 sezonu şampiyon Ferrari için hiçte iyi başlamadı. Efsane takım Ferrari sezonun geriye kalan yedi yarışında taraftarlarının hüsran yaşamasına neden olmuştu. Arka arkaya altı yıldır Markalar Şampiyonu olan Ferrari, Kanada Grand Prix’sinde biz geri döndük dedi. Yarış öncesinde iki pilotuyla birden şanzıman problemi ile uğraşan Ferrari için aslında yarış iyi başlamadı. Sıralama turlarında ikinci iyi zamanı yapan efsane pilot Michael Schumacher start sonrasında 6’ncı sıraya gerileyerek hayal kırıklığı yaşattı. Ancak Rubens Barrichello’nun durumu startta daha kötüydü. Şanzıman problemi nedeniyle sıralama turlarında zaman yapamayan Barrichello yarışa pit alanından başladı. Ferrari Takımı için start sonrasında ise işler bir anda düzeldi. Favori pilotların arka arkaya yarış dışında kaldığı Kanada’da Schumacher ikinci sıraya kadar yükseldi. Schumacher yarışı ikinci sırada tamamlarken Barrichello önemli bir başarıya imza atarak pit alanından başladığı yarışı üçüncü sırada tamamlamanın keyfini yaşadı. Ferrari böylelikle bu sezon ilk kez iki pilotuyla birden podyumda yer alarak bu yarıştan çok önemli puanlarla ayrılmış oldu.

Gözler Amerika’ya çevrildi

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda bir sonraki yarış 19 Haziran’daki Amerika Grand Prix’i. Geçtiğimiz yıl Ferrari pilotu Michael Schumacher’in kazandığı yarışta sıralama turlarının en hızlı ismi ise bir diğer Ferrari pilotu Rubens Barrichello olmuştu. 4.192 kilometre uzunluğundaki pistte pilotlar atılan 73 turun ardından 306 kilometreyi geride bırakıyor. Yarışta 1 pit-stop belirleyenler 40-50, 2 pit-stop belirleyenler 23-38, 47-52, 3 pit-stop belirleyenler 18-23, 34,38 ve 50-55’inci turlar arasında pit alanını ziyaret ediyor.

Bunları biliyor musunuz

Formula 1’in 1950 yılında başlayan tarihinde podyuma en çok çıkmayı başaran ismin 138 kez ile ‘yaşayan efsane’ olarak adlandırılan Ferrari pilotu Michael Schumacher olduğunu. Podyum zaferlerinde ikinci sırada bir dönemlerin efsane ismi Alain Prost’un 106 podyum ile yer aldığını. Yine 1994 yılında hayata gözlerini yuman Ayrton Senna’nın 80 podyum zaferi ile üçüncü sırada yer aldığını.

Renault finiş göremedi

Sezonun bundan önceki yedi yarışının tartışmasız en iyi takımı olan Renault, Kanada Grand Prix’sinden 0 puanla ayrıldı. Oysa Renault için yarış çok iyi başlamıştı. Takım pilotlarından Giancarlo Fisichella ve Fernando Alonso startta yaptıkları atakla ilk iki sırayı ele geçirdi. 33’üncü tura kadar yarışta Renault Takımı’nın sezonun ilk dublesini yapacağı düşünülüyordu. Ancak 33’üncü turda Fisichella aracında hidrolik problemi yaşayınca duble hayalleri suya düştü. Ancak Renault Takımı için bu en önemli olay değildi. 38’inci tura gelindiğinde otomobilinin sağ arka lastiğini viraj çıkışında duvara çarpan Alonso’da McLaren Mercedes pilotlarına geçilmesinin ardından otomobilini pit alanına doğru yönlendirdi. Takımın patronu Flavio Briatore’nin yüzünün asık olduğu Kanada’da Renault’un şansı yaver gitmemiş oldu.

Yarış sonuçları

1. Kimi Raikkonen McLaren Mercedes

2. Michael Schumacher Ferrari

3. Rubens Barrichello Ferrari

4. Felipe Massa Sauber Petronas

5. Mark Webber Williams BMW

6. Ralf Schumacher Toyota

7. David Coulthard Red Bull

8. Christian Klien Red Bull

Pilotlar Şampiyonası

1. Fernando Alonso 59

2. Kimi Raikkonen 37

3. Jarno Trulli 27

4. Nick Heidfeld 25

5. Michael Schumacher 24

Markalar Şampiyonası

1. Renault 76

2. McLaren Mercedes 63

3. BMW Williams 47

4. Toyota 47
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!