Paris’te 300 milyon dolarlık ‘havacılık’ imzası atacaklar

Güncelleme Tarihi:

Paris’te 300 milyon dolarlık ‘havacılık’ imzası atacaklar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2005 01:16

Dünyanın en büyük havacılık fuarı olan Paris Air Show, 245 uçak ve 1900 şirketin katılımıyla dün başladı. Fuara aralarında THY’nin de bulunduğu yedi Türk şirketi katılıyor. Başta THY olmak üzere Türk şirketleri 300 milyon doları aşan anlaşmaları bu fuarda atacak.

PARİS Havacılık Fuarı, iki büyük yolcu uçağı imalatçısı Avrupalı Airbus ve Amerikan Boeing şirketinin büyük rekabetiyle başladı. Airbus Paris’e 555 koltuk kapasitesiyle dünyanın en büyük uçağı olan A380’i getirdi. Boeing’in ev sahibi Airbus’a cevabı ise 17 bin 300 kilometre ile dünyanın en uzun menzilli yolcu uçağı Boeing 777-200LR (LR-Longer Rannge Uzun Menzilli) oldu. İki şirket ayrıca tanıtımlarında henüz tasarım aşamasında olan 787 ve A350 modellerinde de büyük rekabet içindeydi. Yaklaşık 20 milyar dolarlık askeri ve sivil havacılık anlaşmasının imzalanmasının planlandığı fuarı 150 bin ziyaretçinin gezmesi hedefleniyor. Paris Air Show’a 73 ülkeden 1900 şirket katılıyor. A380, 777-200LR, Falcon 7X, Global 5000 gibi uçaklar ilk defa Paris’te halkın önüne çıkıyor.

HABOM, 200 MİLYON DOLARLIK PROJE:

Paris’teki havacılık fuarına bu yıl rekor sayıda Türk şirketi katılıyor. İmalatçıların yanı sıra uçak bakım şirketleri fuarda yeni pazarlara açılmak üzere çalışmalar yapıyor. Türk şirketlerinin Paris’te yaklaşık 350 milyon dolarlık anlaşmaya imza atması bekleniyor. İlk defa yurtdışında havacılık fuarına katılan Türk Hava Yolları Teknik Bakım Bölümü, Perşembe günü Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla tarihinin en büyük anlaşmasına imza atacak. Singapurlu havacılık devi ST Aero ile THY İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda temeli ağustos ayında atılacak HABOM (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) için ortaklığa imza atacak. Başlangıç yatırımı 200 milyon dolar olan proje, 2 bin kişiye istihdam sağlamasının yanı sıra bölgedeki havayolu uçaklarına bakım hizmeti satacak. HABOM’la birlikte ayrıca pilot ve teknisyen eğitimi konusunda da işbirliği yapılması hedefleniyor.

TAI DE İMZA ATACAK:

Ankara merkezli Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TAI ise fuar sırasında Amerikan Northrop Grumman şirketi ile 100 milyon dolarlık anlaşma imzalayacak. Türk Hava Kuvvetleri’nin gelecekteki uçağı JSF için parça imalat ve tasarımını kapsayan projede TAI’nin yanı sıra TEI, Alp Havacılık gibi Türk şirketleri de pay alıyor. Fuarın diğer Türk katılımcıları arasında Kale Kalıp, MNG Teknik ve Eskişehir Jant Sanayii de bulunuyor.

Chirac açılışı yaptı, ilk büyük siparişi Katar verdi

DÜNYANIN
en büyük havacılık fuarı Paris Air Show, 41 ülkeden 200’den fazla uçak ve helikopter ile 2 bine yakın şirketin katılımıyla başladı. Yaklaşık 300 bin ziyaretçinin beklendiği fuarın açılışında, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac da hazır bulundu. Chirac, bu yılki fuarın yıldızı olarak nitelendirilen Airbus A380 Superjumbo’nun tanıtımında da katıldı. 2 katlı olarak tasarlanan uçak, 555 ile 840 arasında yolcu taşıyabiliyor. Öte yandan Katar Havayolları ise, fuarda yaptığı yüksek tutardaki siparişlerle tüm dikkatleri üzerine çekti. Şirket, Airbus’tan 10.6 milyar dolar karşılığında 60 adet Airbus A350 siparişinde bulunurken, Boeing’ten de 4.6 milyar dolar değerinde en az 20 adet Boeing 777 alacağını duyurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!