Anadolu rest çekti

Güncelleme Tarihi:

Anadolu rest çekti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2005 01:36

Naklen yayın havuzundan daha çok pay isteyen 4 büyüklere Anadolu kulüplerinden çok sert tepki geldi. Konyaspor Başkanı Şan, "Çekilirlerse çekilsinler" diye rest çekerken, diğer başkanlar, "Biz piyon değiliz" mesajını gönderdi.

NAKLEN yayın havuzundaki gelir dağılımı Türk futbolunu bir kez daha kaosun eşiğine getirdi. Yayın gelirinden daha fazla pay almak isteyen 4 büyükler ile Anadolu kulüpleri arasındaki görüş ayrılığı giderek derinleşiyor. F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin başkanlarının önceki akşam İstanbul'da bir araya geldikleri Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı'ya, "Anadolu kulüpleri ile eşit para almayı kabul edemeyiz. Bizi ligden çekilme safhasına getirmeyin" diyerek rest çekmesine

Anadolu kulüpleri büyük tepki gösterdi. Bütün Anadolu kulüplerinin başkan ve yöneticileri havuz sisteminin daha adil olması gerektiğini söylerken, "Biz piyon değiliz. Tehdit ve şantajla bir yere varılmaz" mesajını gönderdiler. Anadolu kulüplerinin başkan ve yöneticilerinin konu ile ilgili görüşleri şöyle:

İlhan Cavcav (G.Birliği Başkanı)

Fransa modeli istiyoruz

4
büyük kulüp yayın gelirleri konusundaki taleplerinde kendilerince haklı olabilir. Ancak, bu takımlardan daha az pay alan diğer kulüplerin, hasılat gelirinin yok denecek kadar az olduğu unutulmamalı. Anadolu takımları, ekonomik anlamda en büyük desteği yayın gelirinden alıyor. Onların kazandığı paralarda gözümüz yok ama biz, yayın gelirinin adil dağıtılmasında ısrarlıyız. Biz piyon değiliz. Bizsiz onlar da olmaz. Fransa'da gelirin yüzde 83'ü takımlara eşit dağıtılıyor. Biz de Fransız modelini istiyoruz.

Celal Doğan (G.Antepspor Başkanı)

Haksızlıkları kamufle girişimi


LEVENT Bıçakcı, 4 büyük kulübün başkanlarıyla yaptığı toplantı konusunda bizi bilgilendirdi. Hepimiz haberdarız. Bunlar 4 büyük kulübün haksızlıklarını kamufle girişimidir. 4 büyük kulüp basketbol, voleybol gibi yan kuruluşlarını masraf olarak gösteriyor. Bizlerin de basketbol, voleybol takımları var. Biz yıllarca ligi hep 3'üncü olarak bitirdik. 4 büyüklerden bazıları, ligi bizim altımızda tamamladı. Ama bizim aldığımız para hep aynıydı. Şimdi bu kulüp başkanları, yatırım yaptıklarını söyleyip tehditte bulunuyorlar. O zaman biz de yatırım yapmayalım ve ligden çekilme tehdidinde bulunalım. Böyle şey olmaz.

Hikmet Tanrıverdi (Malatyaspor Başkanı)

Restleşmeden çözülmeli

HAVUZ sisteminde haksız dağıtımın olduğu bir gerçek. Bence bu tür restleşmelerden ziyade en azından birlik ve beraberlik içinde bu sorunun nasıl çözüleceği tartışılmalı. Kendi aramızda çözeceğimize inanıyorum. Başarıya endeksli bir sistemi, onlar da, biz de istiyoruz. Bu yüzden orta yolun bulunması gerekiyor. Bu tür restleşmenin kimseye faydası yok.

Ahmet Şan (Konyaspor Başkanı)

Çekilirlerse çekilsinler

4 büyükler ligden çekilebileceklerini ima ediyorlar. Çekilirlerse çekilsinler. Tehdit ve şantajla bir yere varamazlar. Biz 14 kulüp bu ligi götürürüz. Zaten dar gelirimizle nereye para yetiştireceğimizi bilemiyoruz. Eğer ona da göz koydularsa, bu kadarına da el insaf denir. Biz bu konuda kesinlikle taviz verilmemesini istiyoruz.

Ekrem Cengiz (Ç.Rizespor Başkanı)

Baskılar etik değil

Bir gruplaşma yaratılmaya çalışılıyor. Ama bunu yapanlar Anadolu kulüpleri değil. Büyük kulüplerin Futbol Federasyonu üzerinde psikolojik baskı yaratmaya çalışmalarını etik bulmuyorum. Çözüm barış içinde olsun. Benim çözümüm, federasyonun son mali genel kurulunda alınan kararın uygulanması şeklinde.

Zafer Katrancı (Denizlispor Başkanı)

Bizsiz Süper Lig olmaz

BİZ federasyona yayın gelirlerinin yüzde 50'sinin eşit, yüzde 40'ının puan durumuna göre, yüzde 10’unun ise maçları yayınlanan kulüplere göre dağıtılmasını önermiştik. Federasyon da bunu olumlu karşılamıştı. Dört büyük kulübün ‘ligden çekiliriz’ gibi tehditlerde bulunmaları hoş değil. Ne büyükler, ne de Anadolu takımları olmadan bu lig olmaz.

Haluk Çubukçu (V.Manisaspor Başkanı)

Orta yol bulunur

BEN kişisel olarak havuzun çatlayacağına inanmıyorum. Eninde sonunda bir orta yol bulunacaktır. Biz Süper Lig'in yeni takımlarından biriyiz ve bu büyük arena için büyük harcamalar, önemli yatırımlar yapıyoruz. Şimdilik gelişmeleri izliyoruz. Dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım. Bizim de havuzdan büyük beklentimiz var.

Enver Kemaloğlu (Erciyesspor Başkanı)

Kurul kararı uygulanmalı

FUTBOL Federasyonu’nun 4 büyükler dışında tüm kulüplerin kabul ettiği, genel kurul kararını uygulaması gerekir. Dört büyüklerin sırf, (Gelirlerimiz düşüyor) diye genel kurul kararını kabul etmemesini yersiz buluyorum.

Mecnun Odyakmaz (Sivasspor Başkanı)

Et ve tırnak gibiyiz

BÜYÜKLER ve Anadolu kulüpleri et ve tırnak gibidir. Birbirini tamamlar. Biz de havuzdan kendi hakkımızı alacağız. Herkes kendi takımının çıkarına uğraşıyor. Salı günü yapacağımız toplantıdan sonra gereken açıklamaları yapacağız.

Hilmi Gökçınar (B.B. Ankaraspor Başkanı)

Haksız rekabet var

HAVUZ sisteminde haksız bir rekabet yaşanıyor. Biz bunun değiştirilip daha adil bir dağıtımın yapılmasını talep ediyoruz. Ama bunu kavgaya dönüştürmek gibi bir düşüncemiz yok. Uluslararası alanda Türk futbolunun gelişimi için 4 takım yeterli deniyorsa o zaman fazla söze gerek yok. Havuzda toplanan gelirin adil dağıtılması durumunda; rekabetin artacağına, ülke futbol kalitesinin yükseleceğine inanıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!