Cinnah fısıltıları

Güncelleme Tarihi:

Cinnah fısıltıları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2005 01:29

Vekaletler Caddesi ‘çıkmaz sokak’ oldu

ANKARA’
nın Bakanlıklar semtinde ‘Vekaletler Caddesi’ne açılan sokaktaki Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘vekil bürokratları’, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Köşk’ü ‘vekil’lere kapatmasına neden oldu. Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Adalet Bakanlığı’nın da çevresini sardığı ‘Vekaletler Caddesi’ de, AKP hükümeti döneminde atanan ‘vekil’ bürokratlar sayesinde adını ayrı bir anlamda perçinledi.

VEKİL DEVLET

Resmi yazıların sonundaki bürokrat imzalarının yanındaki ‘V.’ vurgusu ile ‘asil’inden ayrılan ‘vekil bürokratlar’, bu dönemde Cumhuriyet tarihinde hiç görülmemiş oranda güçlerini ve sayılarını artırdı. ‘Devlet vekaleten yönetiliyor’ eleştirilerine de neden olan bu duruma karşı son ‘Köşk operasyonu’nu ise bir enerji bürokratı tetikledi.

PİYADE’YE RET

Cumhurbaşkanı Sezer önüne gelen ve Önder Piyade’nin Enerji Bakanlığı Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü’ne atanmasını öngören kararnameyi iki kez onaylamadı ve geri gönderdi. Ancak siyasi iradenin tercihiyle Piyade, aynı görevde ‘vekil Genel Müdür’ olarak getirildi. Ardından Piyade’nin Enerji Bakanlığı’ndaki yolsuzluk operasyonunda ağır iddialara hedef olarak tutuklanması üzerine Sezer Çankaya Köşkü’ndeki bir kabulü sırasında, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘vekil bürokratlar’ konusundaki rahatsızlığını aktardı.

SİSTEME ZARAR

Sezer
nisan ayı başında da Başbakanlığı ‘vekaletler’ konusunda yazıyla uyardı. Vekalet uygulamasını eleştirerek, ‘sistem yaralanıyor’ uyarısını yapan Sezer, aynı yazıda ‘önemli görevlerin uzun süreli vekalet sistemiyle yürütülmesinin sakıncalarını’ da aktardı. Bu uyarıdan da sonuç alamayınca Köşk’ün kapısını vekil bürokratlara kapattı.

İşte Köşk’ün yasak listesi

BAŞBAKANLIK

Müsteşar Yardımcısı Vekili (V.) Mustafa Çetin, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü V. Nadir Özcan, Güvenlik İşleri Başkanı V. Mehmet Çakır, Ekonomik ve Mali İşler Başkanı V. Kasım Bostan, Cumhuriyet Arşivleri Dairesi Başkanı V. Hüsnü Özer (Mısır El Ezher Üniversitesi mezunu), TÜBİTAK Başkan V. Prof. Dr. Nüket Yetiş.

DEVLET BAKANLIKLARI

Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Kurumu Başkanı V. İbrahim Taşbaşı, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı V. Seven Yücel, Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürü V. Mehmet Açıkel, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü V. Ahmet Genç, Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürü V. Berrin Bingöl, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürü V. Feridun Bilgin, Toplu Konut İdaresi Başkanı V. Erdoğan Bayraktar, Özürlüler İdaresi Başkanı V. Mehmet Aksoy, Kadının Statüsü Genel Müdürü V. Leyla Çoşkun Çınar, Aile Araştırma Kurumu Başkan V. Nesrin Avşar Çelik, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü V. İsmail Barış, Gençlik ve Spor Genel Müdürü V. Mehmet Atalay.

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

Müsteşar V. Rıza Tuna Turagay, Gümrükler AB Genel Müdürü V. Sabahattin Koçar. İstanbul, Ankara, Habur, Trabzon, Hopa, Bursa, İzmit, Edirne, Samsun, İskenderun, Gaziantep, Sinop, İzmir, Antalya Gümrükler Başmüdürleri de ‘vekil’ olarak görevlerini sürdürüyorlar.

ADALET BAKANLIĞI

Müsteşar Yardımcısı V. Maksut Mete, Ceza İşleri Genel Müdürü V. Nihat Ömeroğlu.

MALİYE BAKANLIĞI

Mali suçları Araştırma Kurulu Başkan V. Genç Osman Yaraşlı. Yaraşlı’nın iki yardımcısı Tamer Aksoy ve Ender Tosun, ‘vekil’ olarak görev yapıyorlar. Gelirler Genel Müdürü V. Osman Arıoğlu, Ankara Defterdarı V. Cemal Boyalı, Adana Defterdarı V. Fatih Acar,

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Müsteşar Yardımcısı V. Şaban Şimşek, APK Başkanı V. Nurettin Konaklı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Vekili Cemal Taşar, Dış İlişkiler Genel Müdürü V. İbrahim Özdemir, Yüksek Öğretim Genel Müdürü V. Hüseyin Çalık, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürü V. Hüseyin Atılgan, Ortaöğretim Genel Müdürü V. Kerem Altun, Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü V. Hasan Kaplan, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü V. Nizami Aktürk, YURTKUR Genel Müdürü V. Hasan Albayrak. Ayrıca Ankara, Antalya, Kayseri, Balıkesir, Amasya, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Kastamonu, Bingöl, Bolu, Bursa, Aydın, Gaziantep, Hatay, Isparta, İçel, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Rize, Düzce, Yalova, Şırnak, Batman, Sakarya, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Aksaray, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürleri de ‘vekil’ konumundalar.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Müsteşar Yardımcısı V. Yaşar Karayel.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TCDD Genel Müdürü V. Talat Aydın, Haberleşme Genel Müdür V. Ali Zor, Deniz Ticareti Genel Müdür V. Özkan Poyraz.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

Müsteşar Yardımcısı Vekilleri Mustafa Erten, İsmail Hakkı Sayın, Teftiş Kurulu Başkan V. Yavuz Kavruker, TMO Genel Müdür Vekili İsmail Kemaloğlu, APK, Dış İlişkiler başkanları ile Hukuk Müşaviri ‘vekil’ olarak görevdeler.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü V. Namık Ata, Bağ-Kur Genel Müdürü V. Saner Güngör, SSK Başkanı V. Sait Ersoy, SSK Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanı V. Fahrettin Oğuz Tor.

Şıkır şıkır oynamayın

‘Daha normalleşme sürecindeyiz. Öyle çok sevinmenin, şıkır şıkır oynamanın anlamı yok.’
Bu sözlerin sahibi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, daha geçen ay memleketi Edirne’de Turizm Haftası’nın açılış töreninde kurtlarını döküyordu. Unakıtan, ‘şıkır şıkır oynayan’ Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin alnına 10 milyon lira yapıştırmayı ihmal etmedi.

İstanbul ile Anadolu için ayrı ligler kurulsun. Sonuçları önceden belli olan maçlarla futbolcuların gazozuna maç oynadıkları akla geliyor. (AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl)

Türkiye Ortadoğu’da ibiş devlet konumuna düştü. Ben majestelerinin değil, küçük bir ilin, isimsiz bir milletvekiliyim. (CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan)

ANAP’lı seçmeni ‘icraat’ istiyor

ANAP
Lideri Erkan Mumcu, geçen hafta vekilleri ile birlikte ziyaret ettiği TBMM Başkanı Arınç’a, 10 sandalyesi bulunan partisine genel başkanlık odası verilmesi için daha önce yaptıkları başvuruyu anımsattı. Arınç, ‘Elimden geleni yapıyorum’ yanıtı verince ANAP’lılar ‘Sizi zor durumda bırakacaksa isterseniz grup kurmayalım’ esprisi yaptılar. Arınç da, ‘Siz de bilirsiniz seçmenlerin talepleri oluyor. Herkes bir şey istediği için bir çok talebe yanıt vermek zorunda kalıyorum’ dedi. Bunun üzerine ANAP’lı Safter Gaydalı da gülerek ‘Bizde sizin seçmeniniz sayılırız, başkan seçilmeniz için oy vermiştik’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!