Oğuldan Gelibolu filmi, babadan denizci senfonisi

ULUSLARARASI Denizcilik Festivali, çeşitli kültür ve spor etkinlikleriyle sürüyor.

Önceki akşam Türkiye’nin yüzakı sayılan Marmaris yakınlarındaki Aksaz Deniz Üssü’nde bir ilk gerçekleştirildi ve ‘Deniz Kuvvetleri Senfoni Galası’ yapıldı.

Marmaris’teki festivalin ‘isim babası’ sayılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek aynı zamanda bu senfoninin yazılmasında öneri sahibi de sayılıyor.

Oramiral Örnek, Türkiye’nin orta kuşak bestecilerinden Turgay Erdener ve dünyaca ünlü orkestra şefi Rengim Gökmen, 2004’ün başlarında bir araya gelmişler. Örnek, Türk denizciliğinin geçirdiği evreleri anlatarak Turgay Erdener’den bir beste yapmasını istemiş. Sonra da ortaya bu eser çıkmış... ‘14 ay kendisini hiç görmedim. Daha sonra karşıma bu müthiş besteyle çıktı, bu büyük sürprizdi’ diyor Oramiral Örnek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda görevli olan besteci Erdener’in eseri, ‘Çaka Bey, Hızır Reis, Muhittin Piri Reis, Atılay ve Dumlupınar Şehitleri Anısına, Cumhuriyet Pupa Yelken’ başlıklı bölümlerden oluşuyor. Eser, şehitlerimizi anmanın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin denizcilikteki ilerleyişi ve yeni ufuklara yelken açışını da simgeleniyor. Konserde, İbrahim Yazıcı’nın şefliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı çoksesli korosu da yer aldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek, besteci Erdener ve CSO’yu yöneten Gökmen’e teşekkür konuşmasında, ‘Sanatçılar bizi zaman tüneline soktular’ dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ve Jandarma Genel Komutanı M. Şener Eruygur ile yüksek rütbeli komutanların izlediği konserde, Marmaris’i ziyaret eden 13 ülkenin savaş gemilerinin komutanları dışında AKP Muğla Milletvekilleri Seyfi Terzibaşıoğlu, Hasan Özyer, Kaymakam Cemalettin Özdemir ile Sadun Boro bulundu.

Kuliste, ünlü denizci Sadun Boro’nun köşemizde yer alan ‘Beni Okluk’a gömün’ sözleri espri konusu oldu; ‘Sen daha çok yaşayıp denizcilikle ilgili yazdığın kitaplar bize rehber olmaya devam edecek’ dediler komutanlar kendisine.

Gecenin mutluluğunu yaşayan Oramiral Örnek, ‘Gallipoli’ filminin senaristi, yönetmeni ve yapımcısı Tolga Örnek’in babası... Sorulara ‘Film Avustralya’da da, Türkiye gibi büyük ilgi görmüş ve hálá oynuyormuş’ dedi.

DOĞAN HIZLAN NE DER?

Dünyada bir başka kuvvet komutanlığının ‘senfonisi’ olup olmadığını kimse bilemedi, ‘Ama bizim Deniz Kuvvetleri’nin artık var’ dedi komutanlar. Doğan Hızlan’ın da senfoniyi izlemesi gerektiği konuşuldu. Ama biz Doğan Abimize Marmaris’te birer Oda Orkestrası ve Filarmoni Derneği’nin bulunduğunu haber verirken, buradaki bir tartışmayı da aktarmak isteriz.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın bir askeri savaş gemisinin güvertesinde vereceği böyle bir konser, gerek geminin hassas cihazları ile gerekse konser aletlerinde bir sorun yaratır mı?’

Denizci askerlerin müzik sevgisini anlatmaya gerek yok; Ankara’dan gelen Donanma Bandosu ile Aksaz Deniz Üssü bandosunun, Türk Sanat Müziği’nden halk müziğine kadar çaldıkları parçalarla, festival etkinliklerinde Kenan Doğulu, Candan Erçetin, Teoman, Kıraç, Özcan Deniz’in konserlerini, yerli-yabancı herkesin çok beğendiğini söylersek şaşırtıcı olmaz.

DSP’nin ‘İktidara uyarı’ afişi toplatıldı

DSP’
nin bugün Beşiktaş, Akatlar Spor Salonu’nda düzenlediği, Trakya ve Marmara bölgesindeki örgüt ve yerel yöneticilerin katılacağı ‘İktidarı Uyarma ve Uyandırma’ toplantısı için İstanbul’da astığı bez afişlerde Türk bayrağı bulunduğu için toplatma kararı çıktı.

DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Suna buna tepki gösteriyor:

‘Bölge toplantısı için valiliğe yazı yazdık. Ancak Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nın 25.4.2005 tarihli yazısı üzerine 1. Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Toker bir karar çıkartmış, partimizin bir yanda güvercinli amblemi bir yanda da Türk bayrağı bulunan afişinin 2893 sayılı yasa çerçevesinde toplatılmasına karar vermiş... Yarınki (bugün) toplantı için afişler bazı ilçelerden polisler tarafından toplatılırken, polis bazı gençlerimizi karakolda tutmuş. Karara hemen itiraz ettik, ancak karşı bir karar çıkmadı henüz. İlginç bir durum da, DEHAP’ın 1 Mayıs’la ilgili dağıttığı Kürtçe afiş olayının da bizimkiyle aynı dosyaya konulması... Afişlerimizde ‘İktidara uyarı’ deyince mi Türk bayrağına ‘hassasiyet’ akla geldi. Olayı protesto ediyoruz.’

AKP’li Büyükşehir Belediyesi 15 yeşil alanı daha benzin istasyonu yaptı

BÜYÜKŞEHİR Meclisi’nde bulundurduğu sayısal çoğunluğu ‘tek adam’ mantığıyla kullanan AKP iktidarının aldığı tartışmaları kararları yargıya taşıyoruz’ diyor CHP İl Başkanı Şinasi Ökten... CHP İl Başkanlığı olarak imar uygulamalarının yürütülmesinin durdurulması için ilk olarak Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne 15 dava açılmış...

Dava konuları birbirine oldukça benziyor. Meclis’teki muhalefete rağmen AKP’li üyelerin oyları ile 15 açılan yeni benzin istasyonları ve imar değişikliklerini gündeme getiren Ökten, ayrıca Kadıköy başta olmak üzere 100’e yakın yeşil alan gözüken yerlerin konut ve ticaret alanlarına dönüştürüldüğünü de söylüyor.

Kadıköy Belediyesi de yargıya gidiyor.

Bu yerlerde AKP’li yönetimin bu yerlerde (özellikle Büyükşehir İmar Komisyonu) kimlere rantlar sağladığı sorgulanırken, öbür yandan da betonlaştırdığı ‘yeşil’ alanları deniz dolgu alanlarına kaydırarak bir takım şeyleri gölgelemek istiyor sanki... Büyükşehir Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün verdiği ‘yeşillendirme’ ihalelerinin (özellikle çimlendirme işinin) ayrıca sorgulanması gerekiyor.

Bekleyelim, görelim.

CHP’de garip bir ‘ihraç’ mektubu

CHP
İzmit Merkez İlçe Başkanı İnşaat Mühendisi Selman Kaya (34), MYK’nın 26 Nisan’da özel olarak yaptığı toplantıda görevden alınıyor. Yerine ilkokul mezunu Necdet Çetinak (64) atanıyor. Ancak Genel Sekreter Önder Sav imzalı yazıda komik bir şekilde ‘İl yönetim kurulunun da görevden alındığı’, ayrıca İl Başkanlığı’na Necdet Çetinak’ın atandığı ifade ediliyor. Aslında il yönetimi görevden alınmıyor, sadece Selman Kaya gerekçesiz görevden uzaklaştırılıyor. Bu da şunu gösteriyor; ihraç kararlarının ne kadar acele ve özensiz olduğu... Peki, Kaya’nın suçu ne mi?

Mustafa Sarıgül’ün İzmit’teki bir toplantısını izlemesi ve CHP Milletvekili Sefa Sirmen’e yakın bir isim olması.

Bizim sualtı arkeolojisini kim yapıyor

BİR
üniversitede klasik arkeoloji bölümü 4. sınıf öğrencileriyiz. Geçen yaz tüple dalış yapmayı denedikten sonra denizaltında arkeolojinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavradık. Ülkemizin kıyılarının arkeoloji açısından çok zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye kıyılarında Amerikan üniversitelerinin çalışmalar yaptığını, buradan çıkartılan eserlerin Bodrum Müzesi’nde sergilendiğini öğrendik. Bizim ülkemizde Türk arkeologlar tarafından yapılan çalışmaların ise yok denecek kadar az olduğunu görünce hayal kırıklığına uğradık.

İnternetten edindiğimiz kadarıyla Akdeniz kıyılarında Antalya Müzesi’nin de çalışmalar yaptığını gördük. Bu çalışmaları aslında bizlerin de yapabileceğimizi, bilgi ve teknoloji olarak yabancılardan bir eksiğimiz olmadığını fark ettik. Ancak geçen yaz Vatan Gazetesi’nden Ruhat Mengi’nin bir yazısından Antalya kıyılarında aslında yine yabancı arkeologların çalıştığını öğrendik. Arkeoloji öğrencisi olarak ulaştığımız bilgiler kafamızı karıştırdı. Antalya kıyılarında Antalya Müzesi çalışıyorsa neden yabancı arkeologlar da çalışıyor? Kıyılarımız başkaları için değerli, bizim için değersiz mi? Kıyılarımızı yabancılara emanet edeceksek biz niye yetişiyoruz?

Mehmet ŞENER-Ayşe BUDAK

Biliyor musunuz

AVRUPA Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker’in, geçmişte Sıkıyönetim’den aldığı ve infazı yapılmış cezasının Emniyet bilgi işleminden düşülmediği için Tunceli’den Almanya’ya dönüşünde Atatürk Havaalanı’nda bir süre gözetim altında tutulduğunu... Bazı internet sitelerinde hakkında iddialar üzeri sürülmesine karşın Cengiz Özdemir’in Star Medya Grup Başkanı olarak Star TV’nin izlenme oranında belirgin bir artışla reklam gelirlerinde geçen yıla göre iki kata yakın bir yükselme sağladığını ve Nuri Çolakoğlu’nun başkanlığını yaptığı Televizyon Yayıncıları Derneği Genel Başkan Yardımcılığına getirildiğini... PETROL-İş Sendikası’nın, ÖİB’nın TÜPPRAŞ’la ilgili satış kararının ve ilanının iptali için Ankara’da yargıya başvurduğunu... BÜYÜKŞEHİR Kültür A.Ş. tarafından işletilen CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliğine, Haliç Üniversitesi’nde ‘Genel Mûsiki Tarihi’ ve ‘Klasik Türk Mûsikisi’nin Tasavvufla İlişkisi’ derslerini veren Yrd.Doç. Yalçın Çetinkaya’nın getirildiğini...

Mesaj panosu

BEYKOZ
Belediyesi sınırlarına Kanlıca’nın en güzel yeri olan Mihrabad Korusu’nu bir şirkete verenler orada neler olduğunun farkında mı? Boğaz Koruma Yasası’na göre çivi çakılamayacak bölgede neler olduğuna bakıyorlar mı? Beykoz Belediyesi’nden bir kişinin dahi inceleme yapmazken, Üsküdar Belediyesi’nin çöp kamyonları ve diğer araç gereçi hergün orada. Kime niyet kime kısmet! Burak SEZGİN

ADANA Havalimanı’nda çeşitli çarpıklıklar yaşanıyor. Alandaki taksiler gündüzleri gece tarifesi açıyorlar. Böyle bir duruma nasıl göz yumuluyor? Ayrıca valiz taşıma arabaları 2 YTL ücretle kiraya veriliyor. (İstanbul Havalimanı’nda ücretsizdir). Fetih Ltd. Şti. bu işi nasıl aldı; yetkililer bir açıklama yapmalıdır.

Mustafa ÇETİN-ADANA
Yazarın Tüm Yazıları