Skoda, Octavia 4X4 ile kutup sınavından geçti

Güncelleme Tarihi:

Skoda, Octavia 4X4 ile kutup sınavından geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2005 00:56

Skoda, Octavia’nın 4X4 versiyonunu Finlandiya’nın Ivalo şehrinde yapılan test sürüşüyle tanıtarak, son yıllarda büyük rekabet yaşanan 4x4 pazarında ‘ben de varım’ mesajı verdi. 2.0 FSI benzinli ve 1.9 TDI dizel motor versiyonları ile Ağustos ayında Türkiye’de satışa sunulacak Octavia Combi 4x4’ün fiyatı ise 33 bin 500 Euro’dan başlayacak.

Uluslararası basın denemesi buz tutmuş göl üzerinde yapılan Octavia Combi 4X4, normal yol koşulları dışında, karlı, buzlu ve off-road parkurlarında gösterdiği yüksek yol tutuş performansı ile dikkat çekti. Alman ortaklı Çek otomobili Skoda, test sürüşü için dünyadaki önemli gazete ve otomobil dergilerinin temsilcilerini Almanya’nın Frankfurt kentinde buluşturup buradan ‘özel uçakla’ Kuzey Kutbu’nda yer alan Finlandiya’nın Ivola şehrine götürdü.

Yeni Octavia Combi 4x4’ün tanıtımı kütüklerden yapılmış dağ evinde ortada yanan ateşin etrafına toplanan gazetecilere yapıldı. Yaklaşık yarım saat süren brifingin ardından gazetecilerin beklediği an geldi. Benzinli ve dizel motorlu Combi 4X4’lere binip cam gibi kaygan hale gelmiş özel pist alanına vardığımızda herkes nefeslerini tuttu. İlk turlarda otomobilin zeminle uyumu test edildikten sonra artık 4x4 Combi’nin marifetlerini görme zamanı gelmişti. Normal ayakkabılarla bile yürümenin çok zor olduğu buz mavisi pistte Octaiva Combi 4X4 bir balerin edasıyla dans ederken, buzlu pistte ani duruşlar, dönüşler ve slalomdan sınıfı geçti.

KARTING YAP OTOMOBİLİ DAHA İYİ TANI

Test sürüşü için ülkelerinden Finlandiya’ya gelen gazetecileri ise yeni modelin dışında bir başka sürpriz bekliyordu. Skoda yetkilileri gazetecilerin modeli daha iyi tanıması için yine buzlu ve karlı pistlerde ‘karting’ yaptırdı. Bununla da yetinmeyip lastikli ve paletli kar motosikleti ile uzun bir sürüş keyfi sağladı. Yılın 7 ayı kar altındaki Finlandiya’da otomobiller için yapılan yollara alternatif karda kullanılan araçlar için de yollar bulunuyor. Hatta içindeki herşeyi buzdan olan bir de ‘Buz Müzesi’ gelen ziyaretçilere ücretsiz olarak hizmet veriyor.

İKİ MODEL TÜRKİYE’DE

Geçen yıl ilk kez Paris otomobil Fuarı’nda tanıtılan Octavia Combi’nin ardından D sınıfı station versiyonu 4x4 Octavia Combi, iki motor seçeneği ile Ağustos ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Octavia Combi, boyut olarak orta sınıfa dahil bir araç gibi gözükse de donanımları ile ağabeyleri arasındaki farkı kapatıyor. İlk bakışta otomobilin ön kısmında klasik Skoda çizgisinin hakim olduğunu gözlemlediğimiz Combi 4x4’ün orta kısımlardan bagaja doğru genişliği ve uzunluğu artıyor. Dış arka kısmında farklı bir tasarımla karşılaştığımız Combi 4x4’ün 2.0 FSI benzinli, 1.9 TDI dizel motor seçeneği bulunuyor. Her iki motor seçeneğinde ise 4 hava yastığı, ESP, elektrikli yan aynalar, orta kısımda bilgisayar paneli, gövde rengi yan aynalar standart bulunuyor. Opsiyonları arasında ise çift taraflı klima, elektrikli pencere ve çocuk kilidi yer alıyor.

PEDALLAR ZARAR VERMİYOR

İlk nesili 1999 yılında üretilerek piyasaya sunulan Skoda Octavia Combi’nin 4x4’ü sadece keyif kullanımı değil, iş içinde tasarlanmış. Çekiş gücü yüksek, ani hızlanması güçlü. 4x4’ün dış dizaynı Octavia Combi ile aynı. 4x4’ün Octavia Combi’den farkı yerden yüksekliği 138 milimetreden 163 milimetreye çıkarılmış, arka logonun altına 4x4 yazısı gözü rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirilmiş. 4X4’ün bagaj bölümü Combi’ye oranla biraz daha daraltılmış, ama hala yeterli. Ön panelde geniş bir bilgisayar ekranı bulunuyor. Pedal ünitesi herhangi bir çarpışma anında sürücünün ayaklarına zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmiş. Ayrıca, sürücü ve yolcuların bir kaza anında çarpabileceği yerler yumuşak ve esnek maddelerle kaplanmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!