Dolar milyarderleri ligine 8 Türk girdi

Güncelleme Tarihi:

Dolar milyarderleri ligine 8 Türk girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2005 01:54

Forbes Dergisi’nin geleneksel ‘dolar milyarderleri ligi’ne girenlerin sayısı bu yıl 691’e, servetleri toplamı da 2.2 trilyon dolara çıktı. Bill Gates’in 46.5 milyar dolarla birinci olduğu lige 8 Türk işadamı da yerleşti. Listedeki Türk’ün servetleri toplamı 16 milyar doları buluyor.

AMERİKAN Forbes’in ‘süper zenginler’ listesine bu yıl Türkiye’den 8 dolar milyarderi girdi. Forbes’un ekonomi uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda hazırlanan listeye göre Bill Gates ‘dünyanın en zengin adamı’ ünvanını korurken, listeye giren 8 Türk milyarderin en zengini 4.9 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç oldu.

KİMLER GİRDİ:

Forbes’in hazırladığı ‘dolar milyarderleri’ sıralamasında yer alan diğer Türk işadamları şöyle sıralanıyor: Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk 4.7 milyar dolar, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurul Başkanı Bülent Eczacıbaşı 1.2 milyar dolar, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Şevket Sabancı 1.1 milyar dolar, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Erol Sabancı 1.1 milyar dolar, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan 1 milyar dolar, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu 1 milyar dolar, Fiba Holding ve Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin 1 milyar dolar.

CİNER LİSTE DIŞI:

Forbes’in Orta Doğu Ekonomi Danışmanı ve Yazarı Lea Goldman, ‘Genel değerlendirmeyle Türk ekonomisi iyiye doğru gidiyor’ derken, Turgay Ciner ve Uzan Ailesi’nin 2004 yılı listesinde oldukları halde bu yıl liste dışı kalmalarını şöyle açıkladı: ‘Ciner, Eti Soda A.Ş. madenleri satışları değer kaybettiği, Uzan Ailesi varlıklarına el konulduğu için milyarderler sınıfından çıkarıldı.’

GATES YİNE İLK SIRADA:

Bill Gates 11 yıldır dünyanın en zengin adamı unvanını 2005 yılında da 46.5 milyar dolar ile korurken, yatırımcı Warren Buffett 44 milyar dolar Gates’e yaklaştı. Listede ilk 10’a girmeyi başaran diğer isimler ve servetleri ise şöyle oldu: Hintli çelik kralı Lakshmi Mittal 25 milyar, Latin Amerika’lı Carlos Slim Helu 23.8 milyar, Suudi Arabistan’lı Prens Alwaleed 23.7 milyar, İsveç’li Ingvar Kamprad 23 milyar, Microsoft eşkurucusu Paul Allen 21 milyar, Alman Karl Albrecht 18.5 milyar, Oracle bilgisayar şirketi sahibi Larry Ellison 18.4 milyar ve Amerikan Wal-Mart magaza zinciri sahiplerinden Robson Walton 18.3 milyar dolar.’

ZENGİN SAYISI ARTTI:

Forbes’un ekonomi uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda hazırlanan listeye göre geçen yıl 587 olan dolar milyarderlerinin sayısı da 691’e yükseldi. Listede 47 ülke milyarderinin yer alırken, son bir yılda dünya milyarderlerinin toplam net değerlerinin 1.9 trilyondan 2.2 trilyona yükseldiği belirtildi. Forbes’un sahibi Steve Forbes, bu artışlarda global ekonomide gelişmelerin büyük rol oynadığını açıkladı.

GERÇEK ZENGİNLİK:

‘Global senet-hisse borsalarının gidişi güzel. İslam terorizminde büyüme olmazsa tüm dünyada ekonomik gelişme daha da güçlenecek’ değerlendirmesi yapan Steve Forbes, zenginlik konusunda ise şu yorumu yaptı: ‘Servetin altın, arazi, bina ve fabrika gibi elle tutulan değerlerle ölçülmesi yanlış. Bill Gates’in serveti bilgisayar içine giren plastik çiplerden geliyor. Gerçek zenginlik gelecekte kazancın nasıl sağlanacağını tesbit ederek işi garantilemek.’

En zenginler ligine giren Türk işadamları

Rahmi Koç: 4.9 milyar dolar

Ferit Şahenk: 4.7 milyar dolar

Bülent Eczacıbaşı: 1.2 milyar dolar

Şevket Sabancı 1.1 milyar dolar

Erol Sabancı1.1 milyar dolar

Aydın Doğan1 milyar dolar

Ahmet Nazif Zorlu1 milyar dolar

Hüsnü Özyeğin1 milyar dolar

Milyarderlerin yarısı Amerika’da

FORBES
dergisinin araştırmasına göre, 691 milyarderin 341’i Amerika’dan çıkarken New York 34 kişi ile en fazla milyarderin yaşadığı şehir oldu. Araştırmanın diğer bazı ilginç sonuçları da şöyle:

Kazakistan, Polonya, Ukrayna ve İzlanda ilk kez milyarder çıkarırken, Yunanistan banka sahibi Spiro Latsis ile tek milyardere sahip.

Suikaste kurban giden Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin mirasçısı oğlu Saad 1.2 milyara dolar net varlığıyla ‘en genç yeni milyarder’ olarak listeye girdi.

Miyarderler arasında 68 kadın var. Çalışma hayatına maden işçisi olarak başlayan Elena Baturina, Rusya’nın ilk ve tek kadın milyarderi.

39 milyarderin serveti medya sanayiinden gelirken, 18 milyarderin eğitimi durumu liseden terk.

Serveti 12.8 milyar dolara düşen Rus işadamı Mikhail Khodorkovsky halen Moskova’da cezaevinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!