'Kulüplerin yüzde 90'ına şike girmiştir'

Güncelleme Tarihi:

Kulüplerin yüzde 90ına şike girmiştir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2005 11:27

Sporda şiddet, şike, rüşvet ve haksız rekabet iddialarını inceleyen TBMM Araştırma Komisyonu, ilk olarak eknik direktör Adnan Dinçer'i dinledi. Dinçer, kulüplerin yüzde 90'ına şike ve teşvik priminin girdiğini iddia etti.

Haberin Devamı

YÜZDE 90'INA BULAŞTI İDDİASI

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek başkanlığında toplanan komisyon ilk olarak teknik direktör Adnan Dinçer'i dinledi. Dinçer, Türkiye'de sporda şike, mafya ve dopingin varolduğunu ancak bunu belgelemenin güç olduğunu ifade etti. Kulüplerin yüzde 90'ına şike ve teşvik priminin girdiğini iddia eden Dinçer, bu işleri de UEFA belgesi olmayan menajerlerin organize ettiğini anlattı. Söz konusu menajerlerin hem kulüpleri hem de sporcuları sömürdüğünü kaydeden Dinçer, menajerlerin vekaletini aldığı futbolculara maçlarda etki ettiğini dile getirdi.

Dinçer, kulüplerin profesyonel olmayan kişilerce yönetildiği ve büyük miktarlarda borçlanmaların ardından görevden ayrıldığını, kimsenin kimseye hesap sormadığını anlattı.

"ŞİKEYİ ÖNLEDİM, İŞİMDEN OLDUM"

Haberin Devamı

Adnan Dinçer, yıllar önce kendisinin de “bu tür bir şike olayının kurbanı olduğunu” söyledi. Bakırköy-Adana Demirspor karşılaşmasında futbolculara teşvik primi verileceği duyumunu aldığını ve bunu önlediğini kaydeden Dinçer, “Adana Demirspor'u yendik. Ertesi gün beni görevden aldılar” dedi.

ÇÖZÜM UEFA KRİTERLERİ

Teknik Direktör Dinçer, Türkiye'deki bu olayların önlenmesi için UEFA kriterlerinin eksiksiz olarak uygulanması gerekliliğini ifade etti.
  
YENİ YASA İHTİYACI
  
Komisyon ikinci olarak Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çalışkan'ı dinledi. Statlarda şu anda mevcut olan ve alınması gereken güvenlik önlemleriyle ilgili bilgi veren Çalışkan,  “Sporda Şiddeti Önleme Yasası”nın uygulamasında bazı sıkıntılar bulunduğunu belirterek, üst düzey kamu görevlilerinin kulüplerle ilişkilerinin mutlaka kesilmesi gerektiğini ifade etti. Çalışkan, bu nedenle yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu vurgusunu yaptı.

Çalışkan, 5149 sayılı “Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği 7 Mayıs 2004 tarihinden yıl sonuna kadar geçen sürede toplam 370 kişi hakkında işlem yapıldığını bildirdi. Çalışkan, 2000'den yasanın çıkmasına kadar geçen 4 yılı aşkın sürede ise hakkında işlem yapılan kişi yasının 708 olduğunu ifade etti.
      
“SALONLARDA DOPİNG KULLANILIYOR”

  
Komisyon son olarak Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu Başkanı Ahmet Okumuş'u dinledi. Ahmet Okumuş, Türkiye'de doping kullanımıyla ilgili olarak komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Vücut geliştirme salonlarında yaygın olarak dopingin yapıldığını kaydeden Okumuş, salonların denetimsiz olduğunu dile getirdi. Vücut geliştirme ve fitness salonlarının diplomalı ve lisanslı kişilerce açılması ve sıkı bir denetime tabi tutulması gerektiğini dile getiren Okumuş, 1991'de kurulan ve 4 bin 100 lisanslı sporcusu bulunan federasyona da ekonomik destek istedi.

Haberin Devamı

Komisyon üyeleri, daha sonra yaptığı kısa değerlendirmede, kamuoyunun ilgisi, dinlenmesi gereken insanların çokluğunu dikkate alarak çalışmalarını hızlandırma ve haftada iki gün çalışma kararı aldı.

Komisyonda ayrıca, gönderilen çağrı yazılarına yanıt vermeyen kişilere ikinci bir yazının gönderilmesi, eğer buna da karşılık alınmazsa “özellikle televizyonlarda, kamuoyu önünde çıkıp uluorta konuşan ancak bilgi vermekten kaçınan kişilerin deşifre edilmesi” yönünde görüşler de dile getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!